Rundveehouderij

Nieuws 29 reactieslaatste update:17 mei 2018

‘Knelgevallen’ fosfaatrechten vallen buiten de boot

Melkveehouders die geïnvesteerd hadden in nieuwe stallen, maar op 2 juli 2015 nog niet voldoende dieren hadden om deze te vullen, komen definitief niet in aanmerking voor een knelgevallenregeling voor het fosfaatrechtenstelsel.

Dat heeft minister Carola Schouten van landbouw besloten. Zij ziet geen ruimte om een extra categorie knelgevallen toe te kennen aan de bestaande knelgevallenregeling of om op een andere manier ontheffingen of vrijstellingen te verlenen voor het fosfaatrechtenstelstel. Dit kan er namelijk toe leiden dat het fosfaatproductieplafond wordt overschreden. Dat zou kunnen leiden tot een nieuwe generieke korting.

Schouten: moeilijk besluit

De minister vond het een moeilijk besluit. “Ik voel mee met de ondernemers die niet geholpen kunnen worden. Ik realiseer me dat dit ingrijpende gevolgen kan hebben voor individuele melkveehouders en hun gezinnen”, aldus Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer.

Ze heeft veel opties onderzocht om de boeren toch tegemoet te komen, maar dat is niet gelukt. “We hebben maximaal gekeken of er nog opties waren om deze bedrijven tegemoet te komen. Tegelijkertijd is het ook wel nodig om op enig moment duidelijkheid te geven, omdat deze bedrijven al geruime tijd in onzekerheid zitten”, aldus Schouten.

800 boeren

“Er is gekeken naar de mogelijkheden die er waren binnen de bestaande wet- en regelgeving en binnen de ruimte die er is zonder een extra generieke korting toe te passen. Met het aantal rechten dat is uitgegeven zitten we al op de grens, waardoor we niet meer rechten kunnen uitgeven”, zegt Schouten in een toelichting. Ze spreekt van een moeilijk besluit.

Volgens de groep van 120 boeren die zich verenigd hebben in Innovatief uit de knel, zijn er ongeveer 800 boeren die hiermee te maken hebben. Om hoeveel fosfaatruimte het in totaal gaat, is niet duidelijk, omdat de afbakening van de groep boeren die het betreft lastig is.

Schouten heeft haar besluit persoonlijk aan een aantal betrokken boeren gemeld.

Fosfaatbank geen oplossing

De fosfaatbank biedt voor het grote aantal bedrijven ook geen oplossing voor deze groep boeren, omdat deze alleen bestemd is voor jonge grondgebonden bedrijven en in omvang veel te klein is. Schouten roept banken op om tot het uiterste te gaan om deze bedrijven, met vaak innovatieve en duurzame stallen, te ondersteunen.

Extra ruimte voor startende bedrijven

Voor startende bedrijven wil Schouten wel wat extra ruimte creëren, mits de Europese Commissie hiermee akkoord gaat. In de huidige knelgevallenregeling kunnen starters die op 2 juli 2015 nog geen volledige stalbezetting hadden maar wel begonnen waren met melken in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling.

Schouten wil bedrijven die op 2 juli 2015 hoofdzakelijk jongvee hadden en nog geen melk produceerden nu ook in aanmerking laten komen voor de knelgevallenregeling. Daarbij kunnen ze in aanmerking komen voor een verhoging van 50% van het verschil tussen het vastgestelde aantal fosfaatrechten en de stalcapaciteit.

Bijzondere omstandigheden wel onder knelgevallen

Naast de knelgevallenregeling voor starters is er ook een knelgevallenregeling voor bedrijven waar op 2 juli 2015 sprake was van een bijzondere omstandigheid, zoals ziekte, waardoor er minder dieren aanwezig waren dan normaal. Deze regeling geldt ook voor bedrijven waar de rechtsvorm is gewijzigd, zolang nog steeds één van de oorspronkelijke landbouwers zeggenschap heeft over het bedrijf.

Schouten over fosfaatplafond: voorzichtigheid blijft op zijn plaats

Statistiekbureau CBS voorspelt dat er in 2018 83,3 miljoen kilo fosfaat geproduceerd zal worden door de melkveehouderij. Dat is onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo, maar omdat er nog veel factoren onzeker zijn, kan de fosfaatproductie in de loop van het jaar anders uitvallen. “Voorzichtigheid blijft dus op zijn plaats”, aldus Schouten. Ze wijst erop dat de Europese Commissie streng mee kijkt naar de naleving van het fosfaatplafond.

Het ministerie heeft op dit moment voor 85,4 miljoen kilo fosfaatrechten uitgegeven. Dit zal nog dalen doordat een deel van deze rechten is toebedeeld aan vleesvee, terwijl deze dieren worden uitgezonderd voor het fosfaatrechtenstelsel. Daarmee komt de hoeveelheid rechten weer onder het fosfaatplafond. De toekenning van de fosfaatrechten kan nog stijgen door de beoordeling van de knelgevallen die zich tot nu toe gemeld hebben en een aantal bezwaar- en beroepsprocedures.

Voor biologische melkveehouders wordt ook geen uitzondering gemaakt voor het fosfaatrechtenstelsel. Voor hen blijft de regeling ook ongewijzigd van kracht.

Laatste reacties

 • Hoeven we dan geen 8.4 % inteleveren?
  Lijkt mij dan normaal

 • Vhouder

  jawel maar anders 25 %

 • massan

  Minister Schouten u moet zich schamen. Uw ministerie had zijn zaakjes niet op orde en nu laat u melkveehouders barsten welke hun nek hebben uitgestoken; dure duurzame stallen gebouwd met dikke subsidies (dus flink gestimuleerd om uit te breiden) van hetzelfde ministerie dat nu deze bedrijven de nek omdraait. SCHANDALIG

 • witrug123

  Geen gek besluit denk ik!
  Hoop echter dat de boer uit het groningse Haren,wel onder de knel gevallen valt.
  Zodat de friese roden behouden kunnen worden

 • koestal

  Ach wat een prietpraat van een minister, ,,ik vind het een moeilijk besluit ''

 • wmeulemanjr1

  Moeilijk besluit? Ze zijn er nu mooi makkelijk af zo.
  Alleen nu het slechte nieuws brengen streelt hun eigen niet..

 • puinhoop

  Minder, minder, minder: Wilders zou er om worden aangeklaagd! Schouten niet

 • hylkema.l

  Friese roden in het Groningse Haren dat is vragen om problemen. En verder vind ik dat het voornemen van Schouten op dit moment het enige goede is.

 • haj146

  Zo wordt je als ondernemer kapot gemaakt. En dat alles voor een op papier gecreëerd probleem. Starters wel helpen en bestaande uitbreiders niet. Minister schaam u diep. Plek onwaardig

 • Prima besluit echte ondernemers hebben miljoenen uit gegeven aan kwotum en niet afgewacht tot het kwotum er af was AreNt

 • Iedereen is verliezer. Ook degene die iets eerder een stal hebben gebouwd. Zij hebben ook in moeten krimpen en zitten nu ook met stallen die niet vol zitten.

 • hwm.t

  De boeren die de stal wel vol hebben, hebben daar toen ook quotum voor moeten kopen of superheffing voor betaald. Dus waarom zouden de uitbreiders na 2 juli 2015 nu ineens gratis rechten moeten krijgen?

 • alco1

  En zo worden de boeren tegen elkaar opgezet.
  En dan wordt er gezegd: "Kijk de boeren komen er ook niet uit".
  Dat de hoofdschuldige de overheid zelf is, zou je ze eigenlijk voor moeten aanklagen.

 • Henk.visscher

  jullie hebben het niet over starters waarom krijgen zei de rechten wel en iemand die een opvolger heeft en daarom heeft uitgebreid niet, dat is toch niet eerlijk

 • hansvanbergen

  Dus hele grote boeren die nog snel ff een bv hebben opgericht krijgen een hele klats fosfaat erbij. Daar durft men niet tegen te procederen. Dat gaat soms over honderden koeien en soms nog meer per bedrijf.

 • gjh

  helemaal terecht mevrouw Schouten heeft groot gelijk. Dit is gewoon EERLIJK.

 • Attie

  Drie maanden vrijheid, het was echt te kort...!!

 • info519

  en dat allemaal voor nitraat in grondwater...zou dat echt helpen dit gedoe?

 • alco1

  Nogmaals. En zo worden boeren tegen elkaar opgezet.

 • OoO

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gjh

  de verantwoording ligt bij de boer er is niemand die gezegd heeft boer ga jij is een nieuwe stal bouwen Je bent zelf verantwoordelijk en niet Schouten.

 • Vhouder

  beste gjh natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk maar kom je voorzien dat er fosfaatrechten kwamen toen het quotum er nog op zat

 • Firma Vellenga

  Volgends mij was alles wel duidelijk.... Het advies was doe even geen gekke dingen. Kijk eerst even hoe alles uitpakt. De meesten die nu zo boos zijn hebben een risico genomen en helaas is het verkeerd uitgepakt. Maar ook voor de niet groeiers is het verkeerd uitgepakt. Ik begrijp de woede en onmacht wel

 • alco1

  We zitten met het aantal rechten op de grens, zegt ze heel simpel.
  Maar daar gaat het helemaal niet om.
  Wat is de gerechtelijke weg?

 • Als ze volgend jaar de normen per koe eens gaat instellen op wat een koe werkelijk uitscheidt ? Dan zullen in mijn ogen die omlaag kunnen , omdat we al heel veel via het voerspoor hebben geminderd en wat er niet ingaat komt er ook niet uit.
  Als ze daar echt eens haar energie instopt zullen we allemaal weer een beetje extra ruimte kunnen krijgen.

 • Firma Vellenga, dat is voor ons nu precies het probleem. Wij hebben in 2014/2015 verschillende keren contact gehad met het ministerie en het advies gekregen niets geks te doen. Wij hebben hier gehoor aan gegeven waardoor we op 2 juli 2015 de bestaande stal niet vol hadden staan, maar helemaal leeg (door omstandigheden). Een beetje sneu al zeg ik het zelf.

 • xw

  11.03, door omstandigheden leeg op de peildatum? Dan geldt de knelgevallenregeling voor u toch wel?

 • Firma Vellenga

  Dat dacht ik ook... Dat is weer een heel ander verhaal. Net als wij die door uitscharen minder vee hadden op stal. Wij hebben overigens gisteren een brief van RVO gekregen om ons bezwaar toe te komen lichten. Wie weet komt hier voor ons nog wat fosfaatrechten uit. Hoop dat er meer mensen alsnog zo'n brief krijgen. Het geeft wat hoop.

 • John*

  dit wordt gewoon een kwestie van maatwerk.. samen met de bank eruit zien te komen om de aflossing reeel af te stemmen op het aantal gehouden koeien.. de rente is laag dus dat is een meevaller. Van het belasting voordeel uit de duurzame stal kunnen de rechten aangeschaft worden en later ook weer worden afgeschreven. Die duurzame stallen komen echt wel vol daar ben ik niet bang voor. Het duurt alleen wat langer maar dat is niet erg gezien er geen sprookjes bestaan.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.