Rundveehouderij

Nieuws 50 reactieslaatste update:15 mei 2018

FrieslandCampina-voorzitter: het gaat goed, we gaan door

“Het gaat fantastisch met ons plan. We zijn vastbesloten om er een succes van te maken. Het gaat goed en we gaan door.” Dat zei FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes afgelopen zaterdag in Amsterdam over het plan van zijn coöperatie om de melkaanvoer te reguleren.

Over dat plan, waarin de zuivelcoöperatie grenzen stelt aan de melkaanvoer door leden, is veel discussie in de melkveehouderij. Een deel van de achterban komt ertegen in opstand, omdat ze zich geremd voelen in hun bedrijfsontwikkeling.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Marktpositie boeren

Keurentjes sprak op de slotbijeenkomst van de debatserie ‘It’s the food, my friend’, in De Rode Hoed. Daar ging het onder meer over ketenregie en de marktpositie van boeren. Keurentjes: “Heel lang was het binnen coöperatie: ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Maar de monniken zijn niet meer gelijk, dus zijn er andere kappen gekomen. Dat moet je leren accepteren. Dat kost tijd. We moeten de ogen niet sluiten voor de veranderende wereld.”

Europees Landbouwbeleid

In antwoord op de kritiek dat overheid en maatschappij overvragen, en dat ‘groen doen niet mogelijk is als je rood staat’, zei Keurentjes: “In het verleden waren er zekerheden en garanties die we als vanzelfsprekend gingen zien. Zoals het landbouwbeleid. Maar de wereld is veranderd, er is een nieuwe dynamiek.”

‘Duurzaamheid en maatschappelijke inbedding zijn dus heel belangrijk’

Keurentjes vervolgt: “Het loket Brussel is gesloten. Nu heb ik als boer 2 dingen nodig: Klanten en een omgeving die je voor lange termijn een plaats geeft. Duurzaamheid en maatschappelijke inbedding zijn dus heel belangrijk. Wij gaan daar echt in bewegen. Dat betekent een marktgerichte benadering. Mijn vertrouwen in de sector is heel sterk. We laten elkaar niet los. We hebben een goede dialoog. Maar uiteindelijk kan het consequenties hebben voor mensen die niet mee willen. Omdat zij andere keuzes maken of omdat dit niet hun wereld is waarin ze willen leven. En dat is van alle tijden.”

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Kunnen ze die man niet snel terugsturen naar zijn boerderij!

 • boerderij12

  die man spoort niet

 • Bennie Stevelink

  Keurentjes constateerde in Amsterdam hetzelfde als wat ik afgelopen december al zei: collectieve verduurzaming is niet vol te houden. Als we geen slecht betalende bulkcoöperatie willen worden moeten we beter inspelen op de markt. Dat betekent differentiatie in melkstromen en melkprijzen. Dus boeren met verschillende melkprijzen.
  Die 10 cent korting voor overbodige melk past in deze lijn.

 • brutus71

  @Bennie, ik vertrek nog liever dan die 10 cent korting

 • brutus71

  Een mooi links praatje in de Rode Hoed, de locatie zegt al genoeg

 • Bolder01

  10 cent minder betalen,mooi goed kope melk daar komt de winst vandaan HA.HA. dat zet zoden aan de dijk ,voor goede salarissen en bonissen .. vuile ratten

 • 8911077012

  en die domme boertjes vinden het allemaal goed er wordt op de leden vergadering wat gemord en gemompeld en er is er geen een die die een vuist durft te maken of collectief er tegen in te gaan wat een sukkels
  want zo als ik begrepen heb is 95% tegen

 • 8911077012

  de buur man zit aan de koffie
  en vraagt wat er fantastisch gaat als er 95% tegen is
  kan keurentjes dit uit leggen?????????????????

 • alco1

  De tijd zal leren dat het een maatregel is die sommige boeren weer buiten de boot laat vallen, maar het geheel zal totaal geen effect zal hebben op de uitbetaling.
  Het is alleen maar een duidelijk teken dat de linkse brigade geïnfiltreerd is in het FC bestuur en die zijn tegen ontwikkeling.

 • kleine boer

  Zei keurentjes ook dat ie flink aan de afzet had gewerkt en nieuwe orders binnen had gehaald? Nee werd dat niet genoemd raar want dan zou het WEL fantastisch gaan ...

 • Attie

  Bennie, inspelen op de markt, of gewoon een stuk markt weggeven en misschien later weer een stukje?

 • Achso

  Goh, ik maar denken dat RFC leden inspraak hebben..

 • 8911077012

  JA ACHSO
  dat krijg je als de leden niks zeggen
  gaan de grote heren haar eigen zakken vullen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Mfb

  De onderneming FrieslandCampina heeft er wel voor gezorgd dat wij de afgelopen 10 jaar een toonaangevende melkprijs hebben gehad. Ondanks alle kritiek en onzin die hier verkondigd wordt....

 • 8911077012

  HO MFP
  ik dacht hier gelezen te hebben dat ze
  300miljoen in china kwijt zijn
  500 miljoen in pakistan laaste 4jaar
  nu staan ze in het rood dus maak je borst maar nat de komende 10 jaar
  en daar laten ze de leden voor op draaien
  zonder duidelijk verhaal ( uitleg)

 • niet

  Nou overal in het land zijn de ledenvergaderingen geweest. Heb niet veel boeren gehoord die het er niet mee eens waren dus niet zeuren nu!!

 • gjh

  super plan van FC

 • wmeulemanjr1

  In 'de rode hoed' waren zeker alleen de ' ja knikkers' aanwezig...om 'ons' eigenwijze mannetje bij te staan in zijn machtsstrijd!

 • massan

  Kan Keurentjes uitleggen waarop FC heeft gebaseerd dat de komende jaren veel te veel melk wordt geleverd?
  Volgens RVO is vanaf 2016 ieder jaar minder melk geleverd.(https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/handel-planten-dieren-producten/marktinformatie/statistieken onder het kopje ZUIVEL). Campina laat in hun verhaal naar de leden de cijfers zien t/m 2016. De daling daarna is niet meegenomen. WAAROM??
  Op dit moment is een begrenzing van de melkveehouderij van toepassing d.m.v. fosfaatrechten. Bekijk eerst hoe dit uitwerkt.

 • 8911077012

  MENEER NIET
  U verdraaid de mening van de leden
  of u HEBT HEEEEEEEEEEEEL SLECHT GELUISTERD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  en alle leden die tegen waren en dat niet gezegt hebben zijn sukkels

 • kleine boer

  Massan dat komt omdat ze markt aandeel kwijt raken niet omdat ze meer melk krijgen .... ze verdraaiden het gewoon beetje concurrent lacht ze gewoon uit.

 • 8911077012

  beste mensen
  KEURENTJES KEURT ZIJN EIGEN VLEES EN WIL EN KAN HELEMAAL NIETS UITLEGGEN
  ja 800miljeon kwijt en de grote heren toch met miljoenen naar huis
  en die domme leden geloven allemaal en zeggen niets?!?!

 • farmerbn

  De voorzitter zegt het goed; Je hebt klanten nodig en die is hij waarschijnlijk kwijt. Je hebt alleen melk teveel als je fabrieken te klein zijn en/of je te weinig klanten hebt. FC-boeren produceren minder melk dan voorheen (de fabrieken lopen niet over) dus het probleem zijn de klanten.

 • RIEN65

  Beste tegenstanders,
  Er zijn ook boeren net als ik die voor zijn. Ik wil gewoon een goede melkprijs ontvangen. Dat gaat niet lukken als we massaal melk naar de fabriek sturen en zeggen zoek het maar uit jongens.
  Maar niet tevreden vertrek alstublieft. Niemand houd je tegen.

 • veldzicht

  Er is altijd een deel waar je weinig of geen winst op maakt,geef je dat nu weg krijg je het niet meer terug als de markt aantrekt.Boter,kaas ,melkpoeder allemaal hebben ze slechte en goede tijden gehad ,als je dat telkens afstoot houd je een klein fabriekje over.

 • massan

  @RIEN65 je vergeet dat FC een coöperatie is. Op de voorjaarsvergaderingen was naar mijn mening duidelijk te horen dat de meeste leden tegen dit plan zijn. Laat alle leden stemmen over dit plan dan weten we wat de meerderheid van de leden wil.
  Dus niet de ledenraden laten stemmen maar alle leden.

 • wmeulemanjr1

  Elk (simpel)lid hierover laten stemmen gaan ze nooit doen, die zijn te dom in hun ogen.

 • kleine boer

  Rien 65 heeft weinig met tegenstanders te maken meer met manier waarop je gelooft toch niet werkelijk dat er voor de boer een hogere prijs uit de bus komt? Deze word zo gemaakt door het bestuur zodat het lijkt ze betalen nu toch ook goed MET de overtollige melk? Ze moeten hun eigen fouten verdoezelen door de afzet die ze kwijt zijn geraakt met achterover leunen nergens word gesproken over meer orders meer afzet naar die of dat DAT had gemoeten Er staat wederom dat er minder aanvoer is dus er komt al minder melk zonder iets te hoeven doen of laten.

 • Maak gewoon vanille aardbei en chocolade vla
  Verschillende melkstromen kost te veel

 • .....

  Prima plan, laten we niet meer voor niks gaan melken voor de retail, en bovendien een rustige groei blijft mogelijk

 • 8911077012

  PRIMA PLAN 13:35
  JIJ bent ook een omgekochte leden voorzitter ?
  die met voor kennis zijn schaapjes op het droge heeft

 • h.zeegers1

  Prachtig plan voor boere die de schaapjes op het droge hebben en nog 40 cent voor de melk willen hebben.
  Slecht voor jonge ondernemers die nog moeten.

 • Bennie Stevelink

  @Zeegers, leg eens uit waarom jonge boeren belang hebben bij een lagere melkprijs?
  Vooral in de intensieve gebieden zien we dat groei nauwelijks rendabel is. Als die groei ook nog een lagere melkprijs veroorzaakt zal het nog minder rendabel zijn.

  Jonge boeren hebben volgens mij belang bij een gematigde groei met behoud van een zo hoog mogelijke melkprijs.

 • Farmer4life2

  @Bennie wat is the time to market van RFC zelf? Deze ambtenaren kosten een hoop geld om melk te verwaarden.

  Het is typisch dat RFC moeilijkheden heeft met de aangekochte mozzarella fabriek en dat Aware er een nieuwe bijbouwd.

  De attitude van RFC klopt niet, die past niet meer in deze snel veranderende wereld. Je kunt blijven differentiëren met boeren. Uiteindelijk kost een pak 1 liter halfvolle melk van RFC €1,30 bij de AH. Daar zit de helft in van de melk die wij aan RFC leveren.

 • massan

  @Bennie, met het plan van FC kun je niet uitbreiden; 1,5% verruiming is nog minder dan de jaarlijkse productiestijging per koe. Melken voor 10 cent minder per liter melk is geen optie. Het lijkt wel of FC een communistisch bolwerk is geworden i.p.v. een coöperatie. Ondernemende boeren ( meestal jonge boeren) welke vooruit willen, kunnen NIETS.
  Nogmaals de vraag aan Keurentjes: Waarom dit plan invoeren als we nog maar zeer kort fosfaatrechten hebben en een stijging van de totale melkproduktie hierdoor niet te verwachten is? Laat eerst de fosfaatrechten zijn werk doen voordat weer extra regels worden ingevoerd.


 • Achso

  Er staat helemaal nergens dat met minder geleverde melk, de melkprijs bij FC omhoog gaat

 • alco1

  @Achso. Zo is het.
  Door die leugen trappen veel boeren ( inclusief @Bennie) in het verhaal van de FC.

 • kleine boer

  Ook leuk voor de inkopers van winkelketen weten nu bij voorhand al dat rfc met overschot zit dus prijs omlaag ....en las dat er nog fabriek melk zocht dus rfc krijgt vanzelf minder aanvoer ipv meer

 • kleine boer

  Voor Bennie ff voorbeeld stel je hebt zelf kaas winkel je verkoopt al jaren Steeds 10 kazen in de week of meer en de buurman start kaas winkel en verkoopt ook en jij 7-8 ipv 10 of meer zou je dan top omzet beleven met minder door mee voor de kazen te vragen?nee je blijft er mee zitten en kost je geld kaas te maken...😜

 • Firma Vellenga

  Wij wensen iedereen veel succes bij Friesland Campina. Wij hebben getekend voor de A-ware. Zodra het kan zijn we weg bij RFC. Wij willen weer trots zijn op de producten die van onze melk worden gemaakt. Als ik tegenwoordig de melkwagens zie van Friesland Campina voel ik dat niet. Misschien komt het op den duur weer allemaal goed met RFC maar op dit moment zijn wij wel klaar met de schijn vertoning. Het had allemaal veel eerder door RFC opgepakt moeten worden is onze mening.

 • Wat een arrogante eikel is meneer F toch en nog erger nu, de wind komt nu toch echt van links!!
  Waar zijn al die ledenraads leden gebleven?
  Ik wil ze nog even herinneren aan hun opmerking op de vergadering nadat de voorzitter zei dat ze gekozen waren.
  BEDANKT VOOR HET GESTELDE VERTROUWEN,WE ZULLEN ONS MAXIMAAL INZETTEN VOOR UW BELANGEN.

 • gradje1966@

  Sinds Campina samen is gegaan met het Linkse Friesland Coberco is het niet veel meer . De zeggenschap zit bijna helemaal in het Friesland gebied . Dit is niet goed.
  Verder het bestuur is zeer hoog opgeleid veelal Linkse rakkers van Wageningen.
  Deze zijn vaak geen ondernemende personen vandaar deze regeling

 • koeien10

  weg met die keurentjes is voorzitterschap niet waardig.de wijzen bij rfc zijn niet wijs.

 • metal

  Als ik de reacties lees zijn er toch veel boeren die liever werken dan geld verdienen. Als je duizend koeien wilt melken ga je toch naar polen of het failliete Amerika.Kun je net zo veel melken als je wil .Kun je in ieder geval op de verjaardag zeggen dat je veel koeien hebt.Landen waar een quotum is verdienen de boeren het meest .En daar gaat het om. Melk wat met verlies moet worden afgezet moet de fabriek niet afnemen.

 • wmeulemanjr1

  @metal, de niet meer echt groeiende boer heeft volgens jou toekomst met dit RFC plan door hoge melkprijs(wat nog moet blijken) en die verder willen groeien moeten dus maar opzouten naar bijvoorbeeld andere melkafnemers?

 • alco1

  @metal trapt ook in het mooie praatje.
  Denk echt maar niet dat er een hogere prijs uit komt.
  Hogere prijzen kunnen er alleen komen als er gestopt wordt met producten waarop verlies geleden wordt.
  En dat is dus van te voren niet te voorspellen.
  Het is alleen maar een linkse inmenging om groeiende bedrijven te stoppen.
  Maar deze gezonde bedrijven zullen overstappen en de FC zal verpieteren, met als gevolg dat we allemaal moeten overstappen.

 • Bennie Stevelink

  @Meuleman, de grotere boeren die nog verder willen groeien kunnen dat met het FC-plan ook nog wel. Echter wel binnen de grenzen van wat rendabel afgezet kan worden.
  Ook hebben ze de vrijheid om harder te groeien dan wat op basis van de Nederlandse melkprijs rendabel kan worden afgezet. Voor deze melk moeten ze dan wel de prijs accepteren die op de internationale bulkmarkt gerealiseerd wordt.
  Wat is hier in hemelsnaam mis mee?

 • 8911077012

  metal inderdaad
  in canada is quotum maar ook lands grenzen voor in en export niet te vergelijke
  suk....l

 • wmeulemanjr1

  De landen om ons heen houden het gas er wel op met melken, retailmarkt heeft dan waarschijnlijk straks maling aan RFC-plan hier in Nederland.

 • alco1

  Wat is die internationale bulkmarkt dan wel niet?

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.