Rundveehouderij

Nieuws 9 reactieslaatste update:14 jun 2018

Eerste signaal I&R-affaire al in september bij RVO

De eerste onregelmatigheden in I&R werden al in september gesignaleerd, meldt de NVWA.

Onderstaand artikel is gebaseerd op informatie die de NVWA tot half mei 2018 zelf op haar website meldde. De NVWA heeft naar aanleiding van berichtgeving en vragen van Boerderij de informatie aangepast en gecorrigeerd. Zie ook: NVWA: eerste signalen meerlingfraude pas in oktober.

De eerste indicaties van onregelmatigheden in identificatie en registratie bij runderen zijn niet eind vorig jaar, maar al in september 2017 gesignaleerd. Dat blijkt uit een bericht dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gepubliceerd.

Minister Carola Schouten heeft eerder zowel in brieven als in debatten in de Tweede Kamer gezegd dat eind vorig jaar de eerste indicaties binnenkwamen van onregelmatigheden in de I&R, en dat in de weken voorafgaand aan 23 januari scherper in beeld is gebracht wat er aan de hand was.

Ongebruikelijk hoog aantal kalvermeerlingen

Nu blijkt dat overheidsdiensten al maanden eerder indicaties hadden: “In september 2017 signaleert RVO.nl dat in de maanden ervoor een ongebruikelijk hoog aantal kalvermeerlingen is aangemeld bij het I&R-systeem”, aldus de NVWA in het bericht.

{{foto,2}}

De signalering door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werd in november van dat jaar door de inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgepikt voor nader onderzoek. Vier bedrijven werden dan bezocht en bij twee bedrijven werden administratieve controles uitgevoerd om na te gaan of er inderdaad sprake was van een ongewoon aantal meerlingen.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Oi oi oi, geen 5.25% meerlingen in juni en juli maar 6 procent! Dat is wel heel erg opvallend. Jammer dat de gegevens van 2014 ontbreken in de grafiek want in dat jaar werden de koeien ook 'luxe' gevoerd. En als je er dan van uit gaat dat de onderkant van de veestapel (dus ook de minder vruchtbare dieren) in 2017 naar het slachthuis is gegaan dan geeft deze stijging nog minder reden om bedrijven van fraude te beschuldigen.

 • hollandagri

  Het zou nog beter zijn als de meerlingen uit het eerste kwartaal van 2018 gerapporteerd zouden worden. Evenmin is duidelijkheid gegeven over bedrijfsspecifieke meerlingcijfers over meerdere jaren.

 • Nick1983

  Maar ze hebben eerst ff gewacht totdat iedereen zn eindvoorraden mest heeft ingediend, zodat daar niks meer mee gerommeld kon worden...

 • info519

  veel paralellen met fypronyl affaire....

 • alco1

  Mij interesseert maar één ding.
  Hoeveel bedrijven hebben bewust met meerlingen geknoeid, om onder fosfaatreductie uit te komen.

 • landboer

  Juist Alco ,daar gaat het om, maar dat zullen we nooit weten ,al is dat heel makkelijk te achterhalen, namelijk door te onderzoeken of de fouten die gemaakt zijn ook in eerdere jaren werden gemaakt. Veel wat nu als fraude /fouten aangemerkt werd ,gebeurde al tientallen jaren ,maar toen was dat totaal niet belangrijk. Tegelijk met de invoering van het fosfaat reductieplan had dat aangepakt moeten worden of men had er op zn minst voor kunnen waarschuwen!

 • A1967

  Alco#, geen een, daarom heet het nu IenR affaire ipv.kalverfraude

 • Rub

  Bedrijven die fraude hebben gepleegd goeie sanctie geven. Klaar! En we willen natuurlijk wel weten hoeveel dat er zijn geweest met een rectificatie in de landelijke pers, incl. Nieuwsuur !

  Ik snap niet waarom hier zoveel tijd over heen moet gaan voor uitsluitsel.

 • deB.

  We worden besodemieterd en bedrogen. Zo verschrikkelijk beu bah! Dat is wel duidelijk denk ik.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.