Rundveehouderij

Nieuws 21 reactieslaatste update:8 mei 2018

Aan garantieprijs RFC wordt niet getornd

FrieslandCampina tornt niet aan de garantieprijssystematiek bij de voorgestelde aanpassingen in de melkaanvoer en -verwaarding.

Dit stelt een woordvoerder van FrieslandCampina in reactie op mededelingen van de groep-Schouten, ook bekend als de beweging voor ‘het vrije coöperatieve woord’.

Garantieprijs staat

Deze groep had naar aanleiding van een ledenavond op 3 mei geconcludeerd dat FrieslandCampina ook kon gaan morrelen aan de garantieprijs en naar believen kon gaan korten op het referentievolume van leden. Aanleiding voor deze conclusie zouden uitlatingen zijn van Gerben Smeenk, voorzitter van het voorzittersoverleg bij coöperatie FrieslandCampina. Smeenk ontkent desgevraagd dat hij zoiets zou hebben gezegd. “De garantieprijs staat. Daar is iedereen tevreden mee en er zal niet aan worden getornd,” zo stelt hij.

Een woordvoerder van FrieslandCampina stelt dat er inmiddels ook contact is geweest met de groep-Schouten en dat deze naar aanleiding daarvan haar bericht op melkweb heeft aangepast.

Op de extra ledenavond kwamen zo’n 90 ontevreden leden van FrieslandCampina af. Zij willen de wijzigingsvoorstellen van het bestuur zo snel mogelijk van tafel.

Volgens hen moet zuivelbedrijf FrieslandCampina harder werken om de aangevoerde melk beter verwaard te krijgen.

Volume basiszuivel gegroeid

Volgens een presentatie van FrieslandCampina, die gebruikt wordt op ledenavonden, is het volume basiszuivel waar niets aan wordt verdiend in 5 jaar tijd gegroeid van 1,7 miljard kilo naar 2,8 miljard kilo (+65%). Het volume melk dat tegen een goede meerwaarde kon worden verkocht groeide in de 5 jaren van 2012 tot 2017 van 7,2 miljard naar 7,9 miljard kilo, ofwel met slechts 10%. FrieslandCampina wil de melkaanvoer de komende jaren marktconform (met een lager groeipercentage) laten toenemen. Ondertussen moet in de periode tot en met 2021 extra verwerkingscapaciteit worden bijgebouwd.

Laatste reacties

 • Trot

  Zal wel hebben altijd gelijk zo niet dan toch maar ik mis wat is het niet wat dat de melk die onder de referentie geleverd wordt vergoed word met het dubbeltje van de overschrijders

 • landboer

  Wel over getoornd?

 • schoonvelde

  Zie het verhaal over Amerika.

 • koestal

  Eindelijk duidelijkheid.

 • 90 ontevreden leden in Zuidhorn lees ik hier!
  Nou dan was dat ook een fiasco voor de iniatiefnemers

 • gjh

  90 leden dat is niet veel oftewel wat een afgang. Dus de meeste hebben liever een goede prijs als een berg werk. Helemaal mee eens ik ook.

 • massan

  Wat een vreemde reacties allemaal.
  Hebben jullie dan niet door dat dit een truc is van FrieslandCampina.
  Ze zien al aankomen dat ze het bijna niet meer meekunnen om een fatsoenlijke melkprijs uit te betalen. Daarom gaan ze dit nieuwe systeem invoeren.
  De garantieprijs zal natuurlijk bestaan uit het gedeelte van de melk waarop niet gekort wordt, waardoor FrieslandCampina op papier mooi voor de dag komt.

 • massan

  De bijeenkomst in Zuidhorn was in dezelfde week als in de week dat nog diverse ledenvergaderingen van FrieslandCampina plaatsvonden. Deze bijeenkomst heeft daarom een week te vroeg plaatsgevonden om een grote opkomst te hebben.
  Op de ledenvergaderingen in onze omgeving waren ruimschoots de meeste leden tegen de plannen van FrieslandCampina. Helaas hebben we de indruk gekregen dat de arrogante bestuursleden van FrieslandCampina hier geen boodschap aan hebben. Het coöperatieve gevoel is momenteel ver te zoeken bij FrieslandCampina.

 • mtseshuis

  Overal zelfde stemming: Meerderheid leden is tegen de voorgestelde plannen, maar er wordt niet gestemd dus RFC kan net doen alsof er niks aan de hand is. Maar als er werkelijk een grote groep boeren vertrekt moet ik het nog zien..

 • wmeulemanjr1

  Dit lijkt een klein beetje een 'censuur artikel' om de indruk te wekken dat iedereen nu dik tevreden moet zijn

 • agratax(1)

  Als de melkveehouders nu eens niet langer elkaar DOOD concurreren, maar de handen in een slaan en hun productie zo goed mogelijk afstemmen op de behoefte en tevens de politiek overtuigen dat een handelspolitiek die de eigen (lands) productie steunt en niet afbreekt beter is voor het welzijn van boer, koe en burger. De huidige vrije markt politiek heeft haar belofte "Honger de wereld uit" niet waar gemaakt en zal dat ook nooit doen.

 • alco1

  Kijk en daar laat @Agratax weer merken totaal niet te weten wat de realiteit is.

 • massan

  @Alco1 je hebt gelijk. @Agratax denkt nog steeds dat Nederland een eiland is zonder invloeden van daarbuiten.

 • Koen Franken

  @agrotax , er is geen enkele sector zo verdeeld als de melkveehouderij .

 • Bennie Stevelink

  @Eshuis, de melk van leden die overstappen hoeft niet meer via DMF te worden doorgeleverd aan derden. Er moet 1,2 miljard liter worden doorgeleverd. Alleen al voor deze melk mogen 1200 boeren met 1 miljoen liter per boer vertrekken. Daarnaast is een deel van de melk die wel bij FC in de fabrieken komt verliesgevend. Ook deze melk kunnen we beter kwijt zijn.
  Ik schat dat het verdwijnen van 1,5 tot 2 miljard liter de winsgevendheid van FC fors zal verhogen. Doordat deze winst vervolgens gedeeld kan worden door minder liters zal de prestatietoeslag voor de blijvende boeren dubbel hard omhoog gaan.

 • massan

  Beste @Bennie, bedoel je de prestatietoeslag van afgelopen jaar?
  Dan is het een zeer klein bedrag wat we meer aan prestatietoeslag zullen ontvangen, want afgelopen jaar was het niet veel.
  Het is zelfs de maar de vraag of dat we meer zullen ontvangen.
  Kom op Bennie, ga jij ons ook de onzin van FrieslandCampina doen laten geloven?

 • Bennie Stevelink

  @massan, kijk eens even naar A-ware: die zetten een nieuwe kaaslijn op waar ze 400 miljoen liter voor nodig hebben. Van deze 400 miljoen wordt 300 miljoen gecontracteerd bij boeren. De overige 100 miljoen laten ze open en kopen ze bij op de spotmarkt. Het laat zien hoe bang A-ware is om vast te zitten aan meer melk dan ze rendabel kunnen afzetten.
  Bij FC zitten we met een overschot van naar schatting 2 miljard liter, en een deel van de boeren wil nog meer leveren.

 • kleine boer

  bennie die 400 miljoen had rfc nooit afmoeten geven zelf voor DIE afzet moeten zorgen daar horen ze naar toe te werken ipv alles afgeven. Boek is bijna dicht de afnemers hebben andere wegen gevonden onder tussen.....

 • winden

  1.2 miljard word dus doorgelevert voor garantieprijs en daar willen ze dan nog een nabetaling over. Niet gek dat dan de nabetaling niet hoog is. Daarnaast word er nog voor 0.4 miljard verwerkingscapaciteit ingehuurd waarschijnlijk poeder ook al geen geld maschiene.
  Dus doe rustig aan de wereld is al gek genoeg

 • massan

  Uit deze cijfers blijkt dus dat in 5 jaar tijd de zuivel met meerwaarde met een kleine 10% is gestegen (7,9 - 7,2= 0,7). Dus een stijging van gemiddeld 2% per jaar; zeer laag voor een bedrijf als Friesland Campina.
  Echter deze cijfers zijn niet de meest recente cijfers. Als 2017 en de eerste maanden van 2018 zouden zijn meegenomen in de berekening, wat dus de meest recente cijfers zijn, wordt het een ander verhaal:
  Zie bij RVO op https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/handel-planten-dieren-producten/marktinformatie/statistieken onder het kopje ZUIVEL. Zoals uit deze informatie blijkt is vanaf 2016 ieder jaar minder melk geleverd. De eerste 3 maanden van 2018 is minder melk geleverd dan in dezelfde maanden in 2017. In 2017 is minder melk geleverd dan in 2016. Hieruit kan worden geconcludeerd dat Friesland Campina ook hier weer goochelt met cijfers wanneer het hen goed uitkomt; in hun verhaal gaan ze uit van de cijfers t/m 2016. De daling daarna is niet meegenomen omdat dit afbreuk zou doen aan het verhaal van Friesland Campina.
  Op dit moment is een begrenzing van de melkveehouderij van toepassing d.m.v. fosfaatrechten. Waarom moet Friesland Campina dan nog iets nieuws verzinnen?

 • kleine boer

  massan alleen rfc is klanten verloren dat is het enige rfc probleem.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.