Rundveehouderij

Nieuws 20 reacties

‘Verlies RFC is winst voor de leden’

Een groepje Groningse FrieslandCampina-leden zet de aanval in op het plan van hun coöperatie om marktconformer te gaan opereren en daarbij de melkstroom ook te reguleren.

FrieslandCampina (RFC) moet niet gaan voor een hogere winst voor de zuivelonderneming, maar voor een zo hoog mogelijk melkprijs voor de leden, zegt woordvoerder Jan Schouten.

Volgens hem is het huidige beleid van FrieslandCampina daarvoor geschikter dan het voorgestelde nieuwe beleid. Verlies voor FrieslandCampina is winst voor de leden, zo verwoordt de groep Groningers kort gezegd hun verzet tegen de nieuwe plannen.

Bijeenkomst voor alle leden

De 7 melkveehouders hebben voor donderdagavond in Zuidhorn (Zalen Balk, 20.15 uur) een bijeenkomst belegd voor alle leden die moeite hebben met de voornemens van FrieslandCampina.

Bedrijfsresultaat

Voor FrieslandCampina waren de laatste jaren bedrijfsmatig gezien slechte jaren en reden om te willen kiezen voor een ander aanvoerbeleid. Voor de leden gold lang niet altijd hetzelfde, zo geven de protesterende boeren aan. “In 2017 draaide FrieslandCampina € 1,06 omzet per kilo melk, het hoogste niveau in 10 jaar, De melk leverde elk lid ruim 40 cent per kilo op. Verliesgevende liters voor FrieslandCampina zijn voor de leden uiterst rendabel geweest,” zo staat in de oproep om naar Zuidhorn te komen.

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Beetje wazig verhaal en niet genoeg om mij naar Zuidhorn te krijgen! Vind het wel best dat plan van RFC en heb niks met grote groeiers die je uit de markt willen drukken

 • 8911077012

  FC HEEFT WINST OVER DE BALK GESMEETEN
  IN PLAATS VAN UIT BETAALD AAN DE LEDEN EN DAT DOET ZE NU DE DAS OM

 • Bennie Stevelink

  Wat een raar verhaal van die 7 boeren. Een zo hoog mogelijke winst is hetzelfde als een zo hoog mogelijk melkprijs. Blijkbaar begrijpen deze 7 boeren de melkprijs-systematiek van FC nog niet.

 • massan

  Ook het verhaal van FC is een raar verhaal.
  Dit jaar is het eerste jaar dat we fosfaatrechten hebben; hierbij heeft al een korting plaatsgevonden van 8,3%.
  Bij iedere verkoop van fosfaatrechten wordt 10% afgeroomd.
  Als koeien meer melk produceren, is per koe een groter aantal fosfaatrechten nodig.
  Als een bedrijf meer melk wil produceren, zullen andere bedrijven moeten stoppen.
  Daarom verwacht ik niet dat FC zomaar meer melk krijgt aangeleverd; misschien krijgen ze wel te weinig melk aangeleverd.
  Naar mijn mening is het verstandiger om een extra jaar af te kijken voordat we weer met een onzinnig 'quotum' worden opgezadeld.

 • peter2303

  alle melk die niet via de marktconforme melkprijs afgezet kan worden moet aan een andere verwerker geleverd kunnen worden. Weg met de monopolypositie van FC qua ophalen van mijn melk!

 • faeane

  @ peter 2303 gelijk heb je , B melk gewoon laten ophalen door de hoogste bieder
  A prijs voor een afgesproken volume, B melk aan spotmarkt waarom niet ?

 • a van Gerwen

  wat verlies is voor Fc, is winst voor de melkveehouders. Hoe lang kun je dit volhouden?

 • John*

  fc wil gewoon voorkomen dat de leden zich scheel betalen aan fosfaatrechten en de waarde van de ledenbewijzen overeind houden. De groeiers kunnen gematigd maar wel goedkoper groeien en de waarde van de ondernemingen blijft overeind. Met gematigd groeien is niets mis.

 • jeannettedekker1

  Er komt in ieder geval geen kilo melk minder,iedereen zal de grens opzoeken ook voor 10 cent minder. De geschiedenis leert dat je wel moet,straks komt er een Europees quotum en heb je niet maximaal geleverd,ben je weer de lul.

 • HJ O R

  Beste Jeanette, ik denk dat je gelijk hebt. Met weer een nieuwe referentie ( nl of eu) zijn wij altijd de lul. Waarschijnlijk hebben ze daar bij FC nog niet over nagedacht. Waar ik mij nog meer aan erger is dat de grootste veroorzaker (S Attema) van dit hele gedoe nog gewoon bij FC op de loonlijst staat voor +/- 1 miljoen p/jaar.

 • Albert Albers

  @Bennie: De 7 boeren hebben wel gelijk. Onze melkprijs is de garantie prijs, oftewel de gemiddelde prijs van andere ondernemingen. Van de winst van RFC gaat maar 40% terug naar de leden. Het hele plan van RFC is puur gemaakt om de onderneming meer winst te laten maken. Dit geeft aanzien in de financiële wereld, maakt hoge bonussen voor bestuurders mogelijk, etc. En aangezien we belemmerd worden in groei, worden we ten opzichte van collega's bij andere ondernemingen op achterstand gezet. Daarom vindt ik dat bij een regulering van de aanvoer, dit via een plus op de garantieprijs gecompenseerd moet worden. Verder vindt ik dat de 10 cent korting bij te veel geleverde melk aangepast moet worden aan wat de melk werkelijk opbrengt. RFC kan op deze manier heel gemakkelijk extra winst maken op deze liters.

 • witrug123

  Als fc hiervoor door knieen gaat,dan ook het vebod op nieuwbouw van grupstallen maar even terug draaien

 • BTHenstra

  Bennie meestal zijn je reacties wat slimmer nu kom je een beetje dom over. Garantieprijs is voor de melkveehouder. Winst wordt verdeeld bijv. over de boeren, de fabriek, het personeel en de belastingdienst . Want als je bedrijf meer winst maakt dan vinden zij dat ze recht hebben op een salarisverhoging e.d. Ik roep ook al jaren om een garantieprijs + een halve cent extra, want de fabriek moet geprikkeld worden om efficiënt te draaien en winst is niet in het voordeel van de leden.

 • Bennie Stevelink

  @Henstra, deze 7 boeren willen melk leveren die de garantieprijs niet opbrengt. Dat mogen ze, maar dan krijgen ze een melkprijs die 10 cent lager ligt, overeenkomstig wat deze melk in de markt waard is. Zij willen echter onbegrensd melk kunnen leveren voor de volledige garantieprijs en vinden dat het verlies maar moet worden aangevuld ten laste van de prestatietoeslag van boeren die niet groeien.
  Laat iemand mij eens uitleggen waarom niet-groeiers het verlies moeten dragen van de overtollige melk van groeiboeren. Dat lijkt mij toch bij uitstek hun eigen verantwoordelijkheid.

  Deze boeren doen net alsof het een discussie is tussen het belang van boeren versus de coöperatie. Het is in werkelijkheid een discussie tussen het belang van groeiboeren en niet-groeiboeren.

 • Beste Bennie , iemand heeft me ooit kunnen uitleggen waarom niet groeiers de kwantumtoeslag van de groeiers moesten ophoesten ,maarrrrrrr. ....het gebeurde wel 25 jaar lang, niet alles is eerlijk in deze wereld , maar alles is wel recht te praten ,Rutte geeft het voorbeeld )

 • massan

  Bennie je reactie is wel heel kortzichtig.
  Als een groeier meer melk wil leveren, zal hij fosfaatrechten moeten aankopen van een stopper (waarbij 10% afgeroomd). Dus de stopper ontvangt een mooi bedrag om geen melk meer te leveren en de groeier betaalt een fors bedrag om meer melk te mogen leveren.
  Daarom zal de totale hoeveelheid geleverde melk zeker niet stijgen.
  Door de komst van fosfaatrechten zal dus nooit onbegrensd melk worden geleverd.

 • Bennie Stevelink

  @Massan, er zijn boeren die het jongvee de deur uitdoen en er zijn zelfs al boeren die de droge koeien op een ander bedrijfsnummer plaatsen om maar zoveel mogelijk melk binnen hun fosfaatrechten te kunnen produceren. Naar schatting kan de melkproductie binnen de fosfaatrechten nog 20% groeien.

 • alco1

  Iedereen heeft een jongveegetal gekregen en ander bedrijfsnummer kan eenvoudig een hek voor gezet worden.

 • jorn

  Weet je nog , een jaar geleden wel genoeg verwerkings capaciteit voor belgische, duitse en bio leden en voor de rest te weinig .
  jaar vergadering 2 jaar geleden Het afschaffen van de Een kind politiek in China zou veel extra afzet betekenen , toen die niet kwam zou het verlies van vergunning voor veel babyvoeding producenten dit doen. En nog steedts hebben ze me nog niet gebelt of ik mijn koeien niet meer kan laten geven voor hongerige extra mondjes!
  weinig inzicht of gewoon fout gegokt?

 • leo,s vriend

  Alco, jongveegetal gold alleen in FRP, bestaat dus niet meer.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.