Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Netwerk Grondig: eiwitnorm leidt tot minder biodiversiteit

Netwerk Grondig vreest dat de visie van de Commissie Grondgebonden van LTO en NZO leidt tot een afname van de biodiversiteit in de melkveehouderij en een toename van kunstmestgebruik.

Dat schrijft de belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouderij in een reactie op het rapport van de Commissie Grondgebonden, die concludeert dat melkveehouders in 2025 minimaal 65% van de eiwitbehoefte van eigen land moeten halen, of via buurtcontracten vanuit de buurt moeten halen.

Technische benadering

“De commissie heeft gekozen voor een technische benadering, waarbij het begrip Grondgebondenheid niet tot haar recht komt, maar eigenlijk wordt afgepeld tot ‘eiwit’”, vindt Netwerk Grondig. De organisatie vreest dat met de visie het kunstmestgebruik maximaal zal worden ingezet om zoveel mogelijk gras en daarmee eiwit te kunnen oogsten, ook zal de variatie in grasland verminderen, omdat er vooral eiwitrijke rassen geteeld zullen gaan worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Frank Uijlenbroek
Foto: Frank Uijlenbroek

Netwerk Grondig vreest ook dat het sturen op eiwitopbrengst weidegang zal ontmoedigen. Ook zal er volgens de organisatie meer mais aangevoerd moeten worden om het hogere eiwitrijke rantsoen geschikt te maken voor koeien. Netwerk Grondig twijfelt of dit uiteindelijk wel duurzaam is.

De belangenorganisatie vindt dat er in een toekomstvisie meer ruimte moet zijn voor diversiteit in de melkveehouderij, in plaats van het stellen van een ‘technische eiwitdeal’.

‘Staarten tellen is fraude-ongevoelig’

Netwerk Grondig vindt dat grondgebonden beter kan worden vastgelegd door staarten en hectares te tellen. “Dat is werkbaar, duidelijk en fraude-ongevoelig”, aldus de organisatie.

Laatste reacties

 • frl

  Was mijn gevoel vorige week ook al, eiwit productie staat haaks op biodiversiteit. Houd het simpel 2 koeien + jongvee per HA.

 • wmeulemanjr1

  Laatste weidevogels kunnen hierdoor ook wel vertrekken uit Nederland met dank aan LTO/NZO, die fraudegevoeligheid in ere willen houden.
  Wat een klunzen!!!

 • Staarten tellen is de enige echte manier. 3 koeien plus verplicht 1 jongvee per hectare. Hoeven ze niet steeds andere regels te bedenken die bijna niet meer te begrijpen zijn. Alles wordt nu bedacht om de groeiers niet te laten zinken en de offers moeten altijd door degene worden gebracht die hier niet aan hebben meegewerkt.

 • Attie

  Eigenlijk is alleen de wet grondgebonden groei melkveehouderij van belang, en die zou best een tandje strakker kunnen!

 • gerben5

  Nu ineens staarten tellen... vorige week was het nog kringloopcontract

 • koster

  voor een keer ben ik het met netwerk grondig bezig. Waar ik alleen mee zit is met al die boeren die door historie te weinig grond hebben. Die kun je niet de nek omdraaien door ze stop te zetten. En nieuwe boeren? Hoe moeten die er komen bij gve/ha of de eiwitnorm?
  Als je verplicht veel grond onder je bedrijf moet hebben, wordt je ook kapitaalsintensief. Dit is slecht voor de volgende generatie. En als de jonge generatie er niet in kan stromen, kan de oude generatie er niet uit.
  Met een 1 spoorbeleid kom je er niet uit. Het beste is een meer sporenbeleid. Dat doet meer recht aan de verschillende boeren en ook aan de verschillende opvattingen over duurzaamheid in de maatschappij.

 • veehouder10

  ik geloof niet zozeer dat deze maatregel tot extra kunstmestgebruik gaat leiden. Op zandgronden wordt over het algemeen de kunstmestruimte volledig benut (deze is stukken lager dan op veen en klei). Op klei en veen zijn de veehouders over het algemeen meer grondgebonden en hebben ze nu al problemen om het eiwit te benutten. Geen veehouder zit te wachten op een jaarrond ureum van 30.

 • DJ-D

  Dan maar gewoon dus sojaschroot. Die is toch ook al gewoon zogenaamd duurzaam?
  Waar laat eigenlijk de vegetarische slager zijn reststroom van de soja. Wordt die gewoon opgegeten door de "veeindustrie"?

 • gerben5

  Benutting eigen eiwit moet een groene club als netwerk grondig toch wel passen? Kunnen ze mooi de KLW bij gebruiken.

 • ENDE902

  Volgens mij hebben ze gewoon wel een punt en het woord "eiwitfraude" heb ik nog niet gelezen, maar het NOS-journaal wil daar over 5 jaar best wel een presentatie over geven.

 • John*

  dit past natuurlijk niet in het straatje van netwerk grondig wat in principe grotendeels akkerbouwers zijn met wat koeien erbij..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.