Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Minder ammoniakemissie met verdunde mest

Als rundveedrijfmest met water wordt verdund en met een sleepvoetenmachine wordt uitgereden, kan de ammoniakemissie tot 40% verminderen.

Omdat minder verloren gaat, kan het gras extra stikstof opnemen en dat leidt bij sterke verdunning tot aantoonbaar hogere opbrengst. Dit blijkt uit meerjarige emissiemetingen en een eenjarige veldproef naar grasopbrengst op veen- en kleigrond uitgevoerd door Wageningen University & Research.

Mest beter verpompbaar maken

Rundveedrijfmest wordt in de praktijk al langer verdund, maar dat werd in eerste instantie vooral gedaan om de mest beter verpompbaar te maken. Bijkomend gunstig effect is dus de lagere emissie van ammoniak en – in beperkte mate – hogere grasopbrengst.

In een eerder onderzoek werd al aangetoond dat met water verdunde mest, toegediend met een sleepvoetenmachine, tot vermindering van de ammoniakemissie leidt. In 2016 en 2017 zijn vervolgmetingen uitgevoerd.

In 2016 gaven de verdunningen met 25% water en 50% water een gemiddelde emissiereductie van respectievelijk 25% en 48%. In 2017 werd bij een verdunning van een derde een gemiddelde emissiereductie gevonden van 21%. De mest werd uitgereden met een sleepvoetenmachine en kort voor het uitrijden in de tank verdund.

Extra opbrengst

De gemeten ammoniakemissie van de onverdunde mest was gemiddeld hoger dan in het verleden werd gevonden. De onderzoekers geven aan dat dit mogelijk te verklaren is door andere weers- en bodemomstandigheden, mestsamenstelling en uitvoering van de mesttoediening.

Het berekende extra stikstofaanbod door verdunning varieerde per aanwending op klei en veengrond tot een beperkte extra opbrengst van 4 tot 24 kilo per hectare afhankelijk van mestdosering, grondsoort en de verdunning.

Laatste reacties

 • Nick1983

  De sleepvoetboeren worden zachtjes en voorzichtig voorbereid op verplicht water bijvoegen. Met behulp van peperdure machines die voorzien zijn van allerlei (gevoelige) elektronica, waarmee ze op afstand gevolgd kunnen worden en de controleur vanachter zn bureau precies kan zien wat ze aant doen zijn.

  Als dat lukt, is de rest van de Nederlandse boeren binnen een paar jaar ook aan de beurt. Daar kun je wel vanuit gaan.

 • hollandagri

  daarom kun je net zo goed mest aan wenden met regenachtig weer . omdat er steeds minder mest op de bodem mag zou het verstandig zijn om de boer zelf te laten bepalen hoe mest aan te wenden. ammoniak emissie kost opbrengst. het is vergelijkbaar met een burger die bij de benzinepomp aan het tanken is en de vulslang er meer langs dan in de tank houd. in andere eeg landen mag ook de boer zelf bepalen hoe mest aan te wenden. dit is met twee maten meten. als je dan vervolgens de mest eerst met zuurstof bewerkt zodat aerobe bacterieen de stikstof hebben gebonden. geeft het nog meer emissie rendement .

 • Nick1983

  Als al mn land gemaaid is, en ik ga mest rijden, dan ben ik daar 2 weken zoet mee voordat ik klaar ben. Het gebeurt niet veel dat het 2 weken achtereen onafgebroken "regenachtig weer" is. Zeker niet precies als ik mn land kaal heb. En als ik de loonwerker belt, dan kom ik op de lijst terecht en komt die wanneer ik aan de beurt ben. Ongeacht welk weer het is. Die man kan ook maar op 1 plek tegelijk zijn.

 • alphons1

  als je mest doet rijpen dan is de ammoniak al gebonden. probleem op gelost

 • Nick1983

  Probleem helemaal niet opgelost, want valt niet te controleren. Net als mest uitrijden bij regenachtig weer. Valt ook niet te controleren.

 • hollandagri

  nick 1983, er mag steeds minder mest op de gewassen. als de boer het niet goed aanwend kost het hem zelf opbrengst verlies. waarom controleert de overheid u ook niet bij het tanken van je auto

 • Nick1983

  @agriholland

  Je weet zelf net zo goed als ik dat er bijna geen enkele boer is die zn mest laat "rijpen". Wat dat dan ook mag wezen. U kunt fantaseren over kosten wat u wilt, maar het gebeurt niet. Uw vergelijking met tanken van benzine staat ook helemaal nergens op.

 • farmerbn

  40 jaar geleden reden er veel boeren een tank mest bovengronds uit en daarna een tank water uit de beek. Andere slimmeriken deden de beregening aan na het mestrijden. Triest om te lezen dat wetenschappers 40 jaar na dato even slim zijn als de boeren toen.

 • kleine boer

  Hebben hier al tig jaar vanaf het uitrijseizoen de dakgootpijp in de put wat dunnere vloeit gewoon mooier niks nieuws en bij droog weer hark je na paar weken de korst niet op want die is er bijna niet.

 • koestal

  goede werkwijze

 • koestal

  Verdunde mest toedienen .Dit doen al veel boeren op vrijwillige basis.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.