Rundveehouderij

Nieuws 48 reactieslaatste update:17 apr 2018

FrieslandCampina wil melkaanvoer remmen

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina die vanaf 2019 meer melk leveren dan vooraf overeengekomen, worden 10 cent per extra kilo melk gekort. Dit voorstel wil de zuivelcoöperatie komende maanden met haar leden bespreken.

De coöperatie stelt de leveringsruimte vast op basis van de verwachte groei in de markt voor basiszuivelproducten. Doel hiervan is om de uitbetaling van melkgeld voor de extra melk meer in lijn te brengen met de marktgroei voor basiszuivelproducten.

Introductie Top-Zuivellijn

Ook stelt de onderneming aan haar leden voor om een gecertificeerde Top-Zuivellijn met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat te introduceren. Leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen ontvangen daarvoor een hogere beloning. Volgens CEO Hein Schumacher en coöperatievoorzitter Frans Keurentjes kunnen maximaal 15% van de leden in dit segment leveren. Zij beuren een maximale plus van 3 cent per kilo melk. Ook binnen dit segment geldt de voorziene zachte quotering.

FrieslandCampina legt de leden een voorstel tot een zachte quotering voor. Overproductie gaat een dubbeltje per kilo melk kosten vanaf 2019.
FrieslandCampina legt de leden een voorstel tot een zachte quotering voor. Overproductie gaat een dubbeltje per kilo melk kosten vanaf 2019.

FrieslandCampina wil het aantal bestaande duurzame en speciale melkstromen verder uitbreiden. De eerste zuivelproducten uit de toplijn staan naar verwachting in 2019 in de winkelschappen. Naast de inzet en hogere beloning op duurzame en speciale melkstromen houden leden-melkveehouders volgens de onderneming de ruimte om te groeien.

Laatste reacties

 • Roeleke

  Waanzin. Weer zijn de grote groeiers de spekkoper in dit verhaal.
  Alle jongvee al de deur uitgetrapt, 3 maal daags melken en de gewone bedrijven die zelf nog gesloten zijn en eigen aanfok hebben en die direct al aan de korting van 8,3% van de GVE korting zaten zitten zijn weer de dupe.Misschien zou van deze bedrijven die gesloten zijn ( alles op 1 locatie/bedrijf ) een aparte melkstroom kunnen worden gemaakt. De rest zijn en worden dus de industriemelkers die men ongemoeid heeft kunnen laten groeien. Als men de melk niet meer kan vermarkten moet men gewoon de pijn bij de veroorzakers leggen en niet bij degene die hier niet aan heeft meegewerkt. Dus gewoon kwantumkorting hoe meer hoe hoger de korting. Ben benieuwd hoeveel ledenraadsleden de laatste dagen nog fosfaatrechten hebben gekocht.

 • brutus71

  Je kunt ook naar Aware toegaan, ben je van dit gedoe af, maar ja die hebben vast ook weer andere regeltjes.
  Het wordt een heet voorjaar

 • agd2

  Net voor het einde van de superheffing was het motto wij verwerken al uw melk,hoezo mensen met een visie,grote intensieve groeiers worden ten alle tijde beschermd.Het wordt tijd voor een grondige herbezinning over de handelswijze binnen FC.Misschien een grote groeiers korting invoeren.

 • dan zijn de trouwe leden eindelijk van het FC juk af en kunnen ze op de vrije markt leveren........

 • Marco22

  Dat wordt een melktap aan de weg zetten.
  Wat een zwalkend beleid en net nog 100 miljoen geinvesteerd in China??
  Zal geen druppel Nederlandse melk meer naar toegaan.
  En de bestuurders hebben gauw nog wat rechten bij gekocht.

 • bluemink

  Wat word er bedoeld met vooraf overeengekomen ?

 • Trot

  Klopt het gerucht dat frc de grote meneer is die de fosfaatrechten wou omdat ze de melk niet konden verwerken?

 • deB.


  Wat is nog de uitdaging en het plezier om in dit land koeien te houden voor zo'n malle fabriek als RFC???

  Er is geen ene ruk meer aan, ze maken het met het jaar ingewikkelder.
  Het zin is er compleet af, bij meer als jullie denken.
  Net wat veel familieleden zeggen...wat bezielt jullie nog om je zo te laten behandelen!!! En gelijk hebben ze.,, lees hier ook op deze site, de ONDERDRUKTE boeren. WALGELIJK!

 • erikvgrinsven

  Moedeloos wordt je er van. De zoveelste beperking! Hier kunnen we niet op bouwen. Heb je een visie , hoe je het weer gaat op pakken na veel inleveren vorig jaar. En weer wordt je neer gesabbeld. Mooi uit gestippeld hoeveel koeien je gemiddeld dit jaar gaat houden, alles in kannen en kruiken met de geplande rechten erbij. Hier kun je niet mee boeren. Friesland Campina is er niet meer voor de boer. Helaas het is andersom. komen ze straks melk tekort. Krijg je er een paar procent erbij, zo kan ik ook een goede melkprijs realiseren. ambitie loos en kiezen voor de makkelijkste weg. En het rare is alles wijst erop dat er niet meer melk gaat komen de komende jaren. Nu zullen ze zeggen, dan treed het niet in werking. tja maar met die onzekerheid kunnen wij niet werken. We moeten allemaal flink ons geluid laten horen dat dit te ver gaat. Al gaat mijn zit wel over om naar een ledenvergadering te gaan. Maar toch maar doen

 • koestal

  Boeren met grote nieuwe stallen zijn straks spekkoper

 • koestal

  protesteren op de ledenvergadering helpt vast !

 • waldpyk

  De FC heeft zichzelf met deze voorgenomen stap een brevet van onvermogen gegeven. Alle geroeptoeter van vlak voor het einde van het melkquotum over meer gaan melken , wij gaan het wel verwaarden was bullshit.
  Maar ja, lees hun brief hierover waarin ze het over de "purpose van onze onderneming" hebben. Deze mensen staan mijlenver van ons af.

 • steenderen

  word de hoogste tijd dat er koppen gaan rollen bij fcdf

 • Bennie Stevelink

  Ik verbaas mij over de voorgaande reacties. FC doet met deze stap precies hetzelfde als A-ware: aanvoer beperken tot datgene wat voldoende hoog verwaard kan worden en meerdere melkstromen inrichten om beter in te spelen op specifieke wensen uit de markt.

 • Klaasvaak

  @Steenderen die koppen die destijds ingezet hebben op groei van verwerkingscapaciteit met route 2020 zagen vorig jaar en eerder de bui al hangen dat ze fout zaten en dus vertrokken. De huidige CEO is nog maar kort in dienst en had toen dus geen vinger in de pap.
  Dus geen koppen meer om te rollen..

 • Klaasvaak

  Eigenlijk zal de footprint van de gezamenlijke FC-leveranciers de komende jaren niet groeien. Gaat FC dan ook op de barricade staan als er in de toekomst nog een maatregel over krimp van de veestapel over ons heen komt? Dan moeten ze ook van de verantwoord groeiende fc-boeren afblijven.

 • cornelis 22

  Gaat pas per 2019 in . de regeling kan dus nog wat aangepast worden.Ik vind wel dat we hier eens een keer over mogen stemmen en het niet over laten aan de ledenraad dat zijn me teveel baantjesjagers die alleen maar bezig zijn hoe hogerop te komen.

 • deB.

  Laat ze lekker zelf de koeien gaan melken!! ipv bepalen hoeveel wij als ''vrije ''ondernemers mogen leveren, of moeten afwachten of ons wat geschonken wordt in de toekomst!! zottekoppen

  O nee, in het weekend lopen ze dan gigantisch klem met arbeid!! Wij boertjes lopen zondags net zo hard als doordeweeks...voor een paar dezelfde rot centen!

  Voel me onderhand arbeider van die K fabriek, maar dat duurt niet lang meer!

 • WJHDKremer

  Worden die leveringsrechten verhandelbaar?

 • Firma Vellenga

  Wat ik dan ook niet begrijp is dat wij wel weg willen bij FC. Wat weer wat ruimte maakt voor de andere melkleveranciers maar dat mag/kan dan ook weer niet Dat kan pas in november. Dan krijg ik wel twijfels over de geloofwaardigheid bij FC. Ik weet niet wat er allemaal achter de schermen daar gaande is maar waarschijnlijk is er veel aan de hand waar wij nog niets vanaf weten...

 • schut

  Creëer krapte op de markt en de prijs gaat omhoog, totdat een andere fabriek in het gat duikt. Dan gaat de prijs vanzelf weer omlaag. En gaan we dan weer een krapte creëren? We moeten heel erg oppassen om niet ons eigen graf te graven.
  Ik zou zeggen bezint eer ge begint. Het lijkt mij een noodsprong voor kort geluk.

 • kleine boer

  Afzet vergroten niet een betere optie ? Nee de afzet geven ze weg aan de concurrent ...

 • daan1908

  Zelden een fabriek gezien die er een dusdanige puinhoop van maakt .

 • theoamt1

  Het geld uit de onderneming opvragen en massaal vertrekken

 • steenderen

  klaas vaak . de afdeling verkoop zal dan toch vervangen moeten worden deze mensen zien het niet zitten om de produkten te verwaarden op de 1 of andere manier. de concurentie springt er wel op in. nou en dan doe de jaknikkers uit de leden raad er ook gelijk maar uit want daar kun je ook niks mee

 • wmeulemanjr1

  Andere zuivelgiganten zullen in hun nopjes zijn met deze voorstellen van FC waardoor ze mooi extra afzet hebben als dit bij FC in werking gaat.
  'Geklungel ten top'

 • Klaasvaak

  Net als de leveranciers van andere zuivelondernemingen.... fosfaatrechten zullen fors goedkoper worden.

 • Zo te zien wordt het leveringsrecht beperkt, lever je teveel dan word je 10 cent per kg gekort, dan zou je toch zeggen dat de leveringsplicht ook automatisch beperkt wordt tot het vooraf afgesproken vergelijkingsvolume. Heb je teveel dan kan dit gewoon naar een handelaar.
  Dit is geen nationale quotering! FC mag wel oppassen dat ze geen te grote broek aantrekt; Denken dat men de zaak reguleert maar eigenlijk een nog grotere puinhoop creëert.

 • winden

  Graag veel willen leveren maar ook niet te weinig dus ik zeg dan net als bij de bieten minimale en maximale leveringsplicht

 • Dirk,

  Hoeveel jongvee loopt er straks nog in nederland,?stel dat al het jongvee over de grens opgefokt gaat worden ,dan komt er zeker 25% melk bij , als men kiest voor de fosfaatreferentie binnen een melkveebedrijf ,dus al met al zou er voor FC de komende jaren ,steeds melk bij komen

 • schooteind1

  Ik ken zat boeren die hun (nieuwe) stal maar voor 60% gevuld hebben. Dat lijkt nu dus blijvend te zijn. Dit terwijl ik destijds Piet Boer tig keer heb horen zeggen dat FrCa ALLE aangeboden melk van haar leden gaat verwerken. Zo'n uitspraak van de voorzitter van de RvC is niet vrijblijvend en schept verplichtingen.

  Beter zou het zijn om leden die willen vertrekken, te begeleiden bij het zoeken van een nieuwe melkverwerker. Net zoals ze gedaan hebben enkele jaren terug bij de leveranciers uit Belgie.

 • farmerbn

  Vier jaar nadat de Franse melkfabrieken de juiste weg kozen, gaat FC ook die weg op. Maar het leed is geschied en enorme problemen zijn er voor veel leden gekomen. Het is zwalkend beleid en daar komen rechtzaken van. Zou de Rabo hier achter zitten?

 • Dirk,

  KOM ALLEN NAAR DE LEDENVERGADERING EN UIT UW GRIEVEN HET IS NOG NIET TE LAAT...... DIT IS EEN VOORSTEL.....

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, beperking van de aanvoer heeft geen invloed op de garantieprijs. Wat wij minder melken, melken ze elders wel meer.
  Beperking van de aanvoer wordt gedaan om de prestatietoeslag: alleen die melk leveren die een winstmarge boven de garantieprijs oplevert.

 • massan

  Melkregulering van Campina is grote onzin. We hebben toch al fosfaatrechten in ons maag gesplitst gekregen? Dit om het aantal melkkoeien in Nederland te reguleren (bij iedere transactie wordt zelfs 10% afgeroomd).
  Naar mijn mening wordt hierdoor bewerkstelligd dat de melkproductie in Nederland al redelijk wordt begrensd. Waarom nog meer regels?

 • wmeulemanjr1

  Het is als een vertegenwoordiger die voorraf graag wil weten hoeveel trekkers hij voor de baas moet gaan verkopen..

 • gunnewijk

  Fosfaatrechten reguleren de melk, alleen in Nederland, dat zal zijn effect hebben en is ook voorspelbaar. Waarom dan nog een extra regeling?? Is het niet een regeling om de kosten, die worden afgewenteld op de melkveehouder, om te zetten in een winst voor FrC zodat goede resultaten kunnen worden gepresenteerd?? En.. we zijn er nog niet ... daarom, ga naar de ledenbijeenkomsten en laat jullie stem horen!!!!

 • ghsmale

  De referentie periode is gelukkig langer dan één dag,
  maar als melkprijs niet naar het niveau van onze opa's gaat
  (jaren zeventig tussen de 80 cent en een gulden) dan wordt de gemiddelde boer er niet veel wijzer van.
  De regeldruk blijft alleen maar toe nemen, en de prijzen nemen af.

 • deB.


  Aantal boeren neemt ook snel af...met een mindere melkprijs dan in de jaren 70, terwijl de kosten den pan uit stijgen!! Gaat iedereen er kapot aan...mentaal , fysiek (moord melkstallen van meer dan 20 koeien tegelijk)en financieel! Het is een grote puinhoop

 • walter1

  Al die plussen op het melkgeld lijkt prachtig, maar gaat de consument daar iets van begrijpen en dus extra voor betalen. Of wordt de melkprijs voor de andere leden veel lager? Is Campina niet heel erg in haar eigen maatschappelijke bubbel bezig?

 • peter2303

  Zo pakt FC boeren in. FC bepaald: Hoeveelheid, prijs en aan wie geleverd mag worden (alleen levering aan FC dus)

 • hansvanbergen

  Vordat u onomkeerbare dingen doet in uw relatie met Campina
  1 Banken en accountants rekenen met een melkprijs van 34.5 cent. Alleen nog maar voor Campina Cono Rouveen en Delta milk boeren. Alle anderen 33 cent. Dus ieder plan eindigt in de prullebak
  2 U bent niet welkom bij Farmel. Sinds kort hanteerd men daar een leveranciers stop.
  3 Als u al een andere melkophaler vind dan Campina gaat die sowiezo gegarandeerd centen minder betalen en gaat uw inkomen er 10 a 20 a30.000 euro op achteruit. Afhankelijk van de omvang.
  4Overleg eerst met uw bank voor dat u gaat schelden richting Campina. het is niet uit te sluiten dat de bank u dwingt daar te blijven. Zij hebben veel geld in uw bedrijf zitten en zij willen geen risico lopen. banken zien Campina als een gegarandeerde zekerheid. Campina zal altijd ruim voldoende uitbetalen om de R&A te kunnen voldoen.

 • peter2303

  Waarom niet lid blijven van FC en een deel van de geproduceerde melk aan een andere verwerker leveren?
  Als je lid bent vd RABO kun je ook bij andere banken terecht

 • haj146

  Hansvanbergen je moet niet bij allen jezelf af gaan.
  Ik sluit me verder aan bij Erikvgrinsven. Netjes verwoord.
  Het is een beetje achterover zitten van rfc. Totaal geen ondernemers die er zitten. Wat mij betreft gehel directie wiebelen. Geen knip voor de neus waard

 • hansvanbergen

  Ik ga mezeLf helemaal niet na ik benoem gewoon de FEITEN

 • Rien Rops

  ze hadden eerst eens moeten pijlen hoeveel er over 5 jaar nog boer zijn . want ik heb het idee dat er nog veel stoppers zijn .als alles zoo wordt uit gevoerd dan moeten ze ook vlot 3 a 4 cent meer betalen als een ander

 • velskamp

  Moeten we zelf de melk aan de man brengen die over is
  Vla Yoghurt ijs en melk ?
  Als je dan niet al te veel opschrijft .werkt t zelfs positief op de fosfaatproductie .en wel in de min

 • missis

  wat ik niet snap aan die TOP-Lijn is het volgende. Tuurlijk snap ik dat je liever duurdere producten verkoopt dan goedkope omdat de marge beter is, MAAR nu draait de economie redelijk. Echter als de klad er weer in komt en mensen hebben weer weinig te besteden zijn dat de producten die het eerst blijven liggen. Bovendien zal de melkprijs wel een paar centen omhoog moeten voor extra inspanningen..............
  Maar goed ik neem aan dat de ledenraad niet enkel bestaat uit ja-knikkers.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.