Rundveehouderij

Nieuws

Eerste geval dit jaar van runder-tb in België

Bij een melkveebedrijf in Belgisch Limburg is runder-tb vastgesteld. Dit meldt voedselagentschap FAVV.

Het is de eerste haard in 2018. Het gaat om een bedrijf met 151 runderen, waarvan er minstens 45 dieren positief zijn bevonden voor tuberculose.

Het FAVV heeft opdracht gegeven om alle dieren te laten slachten. Vorig jaar werden in België vijf haarden van rundertuberculose vastgesteld. Twee van die bedrijven staan nog steeds onder verscherpt toezicht, zo meldt nieuwsbureau Vilt.

Status tb-vrij niet in gevaar

België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, maar er kunnen toch nog af en toe besmettingen opduiken. Volgens het voedselagentschap komt de tb-vrije status door het nieuwe geval niet in gevaar.

Wel moeten de nodige maatregelen genomen worden om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. In dat kader vestigt het Voedselagentschap de aandacht op het belang van de post-mortemkeuring in het slachthuis en het belang van nauwkeurige testen om tuberculose op te sporen.

Contactbedrijven in kaart gebracht

De contactbedrijven van het getroffen Limburgse bedrijf zijn intussen in kaart gebracht. Over een periode van 10 jaar gaat het om 23 contactbedrijven. Alle dieren daar worden getest. Hun tb-status wordt opgeschort in afwachting van de resultaten. De melk van de contactbedrijven mag wel gewoon worden opgehaald.

Eind dit jaar komt er een nieuwe aanpak voor het toezicht op en de bestrijding van rundertuberculose. Bloedtesten vervangen de klassieke testmethodes. Daarmee is ook sneller uitsluitsel mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.