Rundveehouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:28 apr 2018

DDB:geen marktregulering maar melkgeld-reductie

Het melkreguleringsplan van FrieslandCampina kan het best de prullenbak in. Het is geen marktreguleringsplan, maar een melkgeldreductieplan, stelt de Dutch Dairymen Board (DDB).

De organisatie meent dat FrieslandCampina de eigen leden vooral wil ‘vastzetten’ op een bepaalde melkproductie. Het hogere ‘Topline-segment’ is volgens haar vooral kostprijsverhogend, terwijl de meeropbrengsten nog niet vast staan. Ook zouden de referentieperioden onzorgvuldig en ongelukkig zijn gekozen, bijvoorbeeld op momenten dat al een melkremplan van kracht was.

Ruimte voor onethisch handelen

De DDB suggereert ook dat de coöperatie ruimte heeft gelaten voor onethisch handelen. Daarnaast stelt de organisatie dat het plan van FrieslandCampina mogelijk in strijd is met de mededingingsregels.

De DDB is overigens geen voorstander van ‘vrij melken’. Dat is, zoals ze zelf zegt, een utopie.

Reactie FrieslandCampina op DDB-suggesties

FrieslandCampina zegt zich niet te herkennen in de suggesties van de DDB. FrieslandCampina stelt integriteit in alle processen voorop, aldus een woordvoerder, die er ook op wijst dat alle fosfaataanmeldingen zeer transparant zijn.

De woordvoerder benadrukt dat het hele proces om te komen tot een wijziging van de melkaanvoer en betere vermarkting van de melk zeer zorgvuldig is ingestoken en zijn beslag vindt aan het eind van het jaar.

Naar aanleiding van de gesprekken met de leden die nu plaatsvinden, zal het plan verder worden aangescherpt en uitgewerkt worden. Daarna zal in de najaarsbijeenkomsten weer met de leden worden gesproken worden. Ten slotte wordt de ledenraad in december gevraagd om een oordeel uit te srpreken over het finale voorstel.

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  DDB is dus gewoon overal teuge

 • Bennie Stevelink

  Het maakt in ieder geval duidelijk dat het melkreguleringsplan van FC heel wat anders is dan het plan wat de DDB voorstond.

 • alco1

  Het lijkt me net dat de FC een plan moet hebben omdat ze denken dat de fosfaatrechten ontploffen.
  Anders is het namelijk een werkverschaffingen project.

Of registreer je om te kunnen reageren.