Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

COKZ voert aantal beoordelingen zuivel stevig op

Het COKZ, de kwaliteitstoezichthouder voor de zuivel, heeft vorig jaar ruim 10% meer hygiënebeoordelingen uitgevoerd bij zuivelbedrijven.

Van de in totaal 1.022 beoordelingen ging het om 797 regulieren beoordelingen. In zo’n 60% van de gevallen was het bij boerderijzuivelbereiders.

Verrassende uitkomsten zijn tijdens de beoordelingen niet naar voren gekomen, aldus het jaarverslag 2017 van het COKZ. Deze jaarlijkse rapportage lijkt een eerdere analyse van de NVWA te weerspreken dat met name de boerderijzuivelbereiders een extra risicocategorie vormen als het gaat om hygiëne en productveiligheid.

Tuchtgerecht

Waar het gaat om de kwaliteitsregelgeving komt de boerenkaassector ook relatief goed naar voren. Van de 31 door het tuchtgerecht behandelde zaken, hadden er 6 betrekking op boerenkaas, 3 op BGA Hollandse geitenkaas en 22 op BGA Gouda Holland kaas (uit de industriële zuivel).

Er wordt ondertussen al weer gewerkt aan een nog veelbelovender controle

Verbeterde testmethode Boerenkaas

Het COKZ werkt overigens aan een verbeterde testmethode voor Boerenkaas. Deze kaas moet zijn bereid uit rauwe melk. Verwarmde melk mag er niet voor worden gebruikt. De controle daarop is echter lastig. De bekende fosfatase-methode schiet te kort. Daarom is het RIKILT in Wageningen ingeschakeld om een betere testmethode te ontwikkelen. De resultaten van een nieuwe fluorofos-methode leken veelbelovend, reden waarom die eind 2017 in gebruik is genomen.

Er wordt ondertussen al weer gewerkt aan een nog veelbelovender controle, de ‘fingerprintmethode’ genoemd. Deze methode moet echter nog nader worden uitgewerkt.

Sommigen boerenkaasmakers wachten dat niet af en willen een eigen bond van ‘echte boerenkaasmakers'.

Cross compliance-controles

Omdat controle-instanties er naar streven zo veel mogelijk controles te bundelen, is het COKZ ook opgedragen om cross compliance-controles uit te voeren (of melkveebedrijven voldoen aan de Europese randvoorwaarden om toeslagen te mogen ontvangen). Soms zijn boeren daar niet van gediend, wat echter leidt tot verlies van de hele subsidie-aanvraag. Veehouders kunnen dat aanvechten, maar 2 boeren die dat deden en waarvan de zaak is afgehandeld, zagen hun beroep ongegrond verklaard.

Laatste reacties

  • .....

    En alweer een smerige insinuatie van de NVWA die een grote leugen bleek..........

  • putten

    en ze zullen alles op alles zetten om weer een aantal mensen een oor aan te naaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.