Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

België exporteert meer kalveren naar Nederland

In het eerste kwartaal van dit jaar importeerde de Nederlandse kalversector 213.257 kalveren.

Dit is bijna 15.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van uitvoeringsorganisatie RVO.nl.

De stijging komt vooral voor rekening van België. Daar werden 30.052 kalveren gekocht, een stijging van 12.547 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017.
Artikel gaat verder onder de grafiek.

BVD-vrije kalveren

De Belgische veehouderij is een flink eind op weg met de landelijke aanpak van IBR en BVD. Met name BVD-vrije kalveren zijn interessant voor de vleeskalverhouderij in Nederland, omdat BVD regelmatig voor gezondheidsproblemen bij koppels kalveren zorgt. Duitsland blijft met 136.353 kalveren de belangrijkste buitenlandse leverancier en plust dit jaar met 1.599.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Meer Ierse kalveren

Door de groei van de Ierse melkveehouderij van de laatste jaren zitten de Ieren duidelijk omhoog met hun kalveren. Tijdens het afkalfseizoen adverteren ze in meerdere Nederlandse bladen met hun aanbod. Dit voorjaar ligt de import met 24.910 kalveren 1.599 stuks hoger dan vorig jaar. In vergelijking met 2016 is het Ierse aanbod met 9.357, ofwel 60% gestegen.

Laatste reacties

 • Marco22

  Uiteraard zonder kalf volg systeem want dat geld alleen voor nederlandse melkveehouders.
  7.1 Leverancier garandeert dat:

  1. de geleverde dieren gezond zijn en vrij van ziekten, lichaamsvreemde stoffen, verontreiniging en afwijkingen anderszins;

  2. de geleverde dieren beantwoorden aan de overeenkomst, waaronder de geschiktheid de dieren te gebruiken voor de door Veehandelaar of diens Opdrachtgever aangegeven doeleinden;

  3. hij bevoegd is over de dieren te beschikken;

  4. de dieren geschikt zijn voor transport en voldoen aan de bij of krachtens de Transportverordening gestelde eisen;

  5. de dieren zijn voorzien van de van overheidswege of ketenpartners verplicht gestelde merken en conform de toepasselijke regelgeving zijn geregistreerd;

  6. de dieren zijn voorzien van de bij of krachtens de wet verplicht gestelde transportdocumenten;

  7. de dieren voldoen aan overige wettelijke eisen.

  7.2 Indien een dier meer dan de gebruikelijke kosten veroorzaakt zoals kosten voor extra voeding, medicijnen of destructie, komen die kosten voor rekening van Leverancier.

 • Ellis de Wal

  Kalven van twee weken oud op transport. Weet de consument dat? Dus als ik melk wil drinken betekent dat dat er kalfjes die nog afhankelijk zijn van melk ons land uit- en ingereden worden via transporten van zelfs dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.