Rundveehouderij

Nieuws 25 reactieslaatste update:30 mrt 2018

Uitzondering voor vleesveehouders bij fosfaatrechten

Voor zoogkoeienhouders komt een vrijstellingsregeling voor het fosfaatrechtenstelsel. Daarnaast wordt de definitie van jongvee aangepast, zodat zoogkoeienhouders geen fosfaatrechten meer nodig hebben.

Doelstelling is dat de regels per 1 juli ingaan. Minister Carola Schouten van landbouw moet haar voorstel nog wel afstemmen met de Europese Commissie. LTO Nederland, VleesveeNL, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en enkele individuele zoogkoeienhouders steunen het voorstel van Schouten.

In de vleesveehouderij valt een deel van het jongvee onder het fosfaatrechtenstelsel, om te voorkomen dat melkveehouders hun jongvee bij vleesveebedrijven stallen om zo onder het rechtenstelsel uit te komen. Gevolg hiervan is wel dat vleesveehouders onder het fosfaatrechtenstelsel vallen, terwijl hun dieren niet in de melkveehouderij terecht komen. Als deze bedrijven willen uitbreiden moeten ze ook fosfaatrechten kopen, waarbij ze moeilijk kunnen concurreren tegen melkveehouders.

Foto: Fotopersbureau Dijkstra
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Vleesproductie zonder rechten

De definitie voor jongvee dat onder het fosfaatrechtenstelsel valt wordt aangepast. Voor jongvee dat nooit zal afkalven en dus alleen gehouden wordt voor de vleesproductie zijn geen rechten nodig. Vleesveehouders moeten dit in hun eigen bedrijfsadministratie aannemelijk kunnen maken en kunnen achteraf worden gecontroleerd op basis van de feitelijke situatie. Voor jongvee dat bestemd is als moederdier voor de vleesveehouderij zijn op basis van deze definitie nog wel fosfaatrechten nodig. Om dit op te lossen is een wetswijziging nodig.

Rechten inleveren

Vooruitlopend hierop wil Schouten een vrijstellingsregeling introduceren. Boeren die hier gebruik van willen maken, moeten afstand doen van hun fosfaatrechten die zij eventueel hebben ontvangen en ze moeten ervoor zorgen dat runderen die ze afvoeren van het bedrijf niet worden ingezet voor de melkproductie in Nederland. Deze ondernemers mogen ook geen melkveetak, of jongvee opfok voor de melkveehouderij, op hun bedrijf hebben.

Schouten adviseert vleesveehouders om in de aanloop naar de ingang van de regeling geen fosfaatrechten te verhandelen. “Zij zullen immers afstand moeten doen van deze rechten, ook van de reeds verhandelde rechten, om voor de vrijstelling in aanmerking te komen”, schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de aanpassingen zegt Schouten ook de problematiek bij zeldzame runderrassen op te lossen.

800 knelgevallen

In het kader van de knelgevallenregeling voor het fosfaatrechtenstelsel hebben zich 800 melkveehouders gemeld. Deze aanvragen worden momenteel beoordeeld.
Schouten heeft ook overlegd met banken over het vinden van een oplossing voor bedrijven die al fors geïnvesteerd hadden in stallen, voor de invoering van fosfaatrechten. “Banken hebben aangegeven dat zij verwachten dat de overgrote meerderheid van hun klantenbestand zo nodig zal kunnen worden geholpen bij de aankoop van fosfaatrechten of de mogelijkheid om (tijdelijk) zonder aankoop van fosfaatrechten, met een lagere stalbezetting, het bedrijf te kunnen

voortzetten.” Het inzetten van het borgstellingsinstrumentarium door het ministerie heeft volgens de minister geen zin, omdat juist cash-flow essentieel is bij de beoordelingen. Ook andere mogelijkheden voor ondersteuning van de financiering van bedrijven die buiten de knelgevallenvoorziening vallen, zijn er volgens Schouten niet.

Laatste reacties

 • veelust

  Is het serieus?wat een land dat Nederland. Melkkoeien produceren fosfaat envleeskoeien produceren geen fosfaat. Kunnen we mevrouw Schouten nu serieus nemen? Het is gewoon een grote poppenkast hier.

 • farmerbn

  Fosfaatrechten zijn er dus gewoon gekomen om FC te helpen (met hun overschot aan melk). Fosfaatrechten omdat er teveel mest geproduceerd wordt dus niet.

 • deB.


  Dag op dag wordt je geconfronteerd met kul verhalen...nu weer dit, vleesvee geen fosfaat maar melkvee..ja dat wel! Hopelijk wordt een ieder eens wakker in dit klote land. We worden besodemieterd en met een kluit in het riet gestuurd...

 • Kelholt

  En ik al weken wachten op het bekend maken van het daadwerkelijke aantal tweeling fraudeurs maar Carola was dus druk bezig om deze briljante regeling in elkaar te flansen.

 • mariapeel

  Dus nu kunnen melkveehouders die stoppen vleesvee gaan houden

 • frl

  We zitten nu ook al bijna drie jaar in die fosfaatsoap

 • moi !

  Er wordt gelukkig geen onnodig geld verkwanseld met het aankopen van fosfaatrechten .

 • wmeulemanjr1

  Vleesveehouder heeft niet bijgedragen aan dat 'fictieve plafond' ???
  Niet uitgebreide, niet grondgebonden melkveehouders dus wel, heel erg vreemd allemaal !!! Raar land leven we......

 • Attie

  Rechten inleveren??
  Zijn er al heel wat van verkocht, dacht ik!

 • kleine boer

  Laat me raden LTO is positief hierover ...

 • OoO

  Mooi land nederland

 • melkveehouder .

  “Banken hebben aangegeven dat zij verwachten dat de overgrote meerderheid van hun klantenbestand zo nodig zal kunnen worden geholpen bij de aankoop van fosfaatrechten"

  Iemand die nu nog twijfelt wie er achter dit bezopen fosfaatrechtenstelsel zit heeft boter op zijn hoofd. Het probleem met 'onder water staande bedrijven is door de Rabo mooi opgelost en ze verdienen er nu aan twee kanten aan.

 • melkveehouder .

  Overigens een mooie zaak voor de Nederlandse mededingingsautoriteit als concurrentie de achterliggende gedachte is.

  Dan gaan we maar zeldzame runderrassen melken als die worden vrijgesteld.

 • kraats

  Diverse keren gebeld met RVO:"Ja hoor, kunt u gewoon verkopen en overschrijven ..."

 • Flirt

  Mooi dat levert mooi wat rechten op en nu wil ik mijn gestolen 8,3% terug. Waag het niet om deze rechten nu aan grondgebonden bedrijven of knelgevallen uit te delen.

 • steenderen

  En zo gaan we weer verder in het land van de mierenneukerij

 • boerke brabant

  volledig terecht. Het fosfaat productie plafond was voorheen verdeeld in melkvee en vleesvee. Pas toen de melkveehouderij fosfaat te kort kwam is alles op 1 hoop geschoven. Pas in februari 2017 kregen de vleesveehouderij te horen ook onder de fosfaat regels te vallen. Eindelijk gerechtigheid. Ga het tekort maar halen bij de melkvee bedrijven die enorm gegroeid zijn. En kom nou niet aanzetten dat ze dit niet hadden aan zien komen. De opvatting was; snel de stal vol , wat we hebben pakken ze ons niet zomaar af.

 • 344412

  Prima dit, gaat melkveehouderij geen last van krijgen en vleesveehouders hebben er gemak van. Ga eens in hun schoenen staan.

 • Zou het kunnen zijn dat FC geen extra melk wil als er geen grond onder zit dus dat ook bij FC de liters/ha gaat spelen?....

 • Vleesveehouders die WEL FOSFAATRE hten (en niet gekort werden) hebben gekregen kunnen die voor goudgeld verkopen aan melkveehouders , FC heeft een grote invloed gehad in beslissingen in,t verleden is mijn gevoel

 • Attie

  Hier ook ff gekocht van jonge blonde's, prima toch!

 • alco1

  Ik dacht toch echt dat het stelsel er was om niet boven een fosfaatplafond te komen.
  Maar het blijkt dus dat het een verkapte melk quotering is.

 • jeannettedekker1

  We zijn 3 jaar verder.. wat een prutswerk.

 • jeannettedekker1

  Je hebt veehouders en rundveehouders en melkveehouders,maar bij het rvo in het I&R systeem hebben ze daar nog nooit van gehoord,komen ze nu achter. Zelfs kalfsvleeshouders kregen voor hun vaarskalveren Fosfaatrechten. Wat een soap.

 • koestal

  Kunnen die vleesveehouders nu hun fosfaatrechten nog mooi even verkopen,snel verdiend.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.