Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Onderzoek naar effecten van moment scheiden kalf en koe

Wageningen University & Research is in samenwerking met het Louis Bolk Instituut een onderzoek gestart naar de effecten van koe-kalfcontact op het functioneren en welzijn van koe en kalf.

Op het overgrote deel van de melkveebedrijven worden kalf en koe direct na de geboorte gescheiden. Vorig jaar is over dat onderwerp flink wat maatschappelijke discussie ontstaan en is er zelfs tot in de Tweede Kamer over dit onderwerp gesproken. Toch is er nog weinig kennis over de effecten van direct scheiden van kalf en koe of juist het langer bij elkaar laten en scheiden op een later moment. Emotie speelt een belangrijke rol in deze discussie.

Afgelopen najaar is daarom onderzoek gestart naar de effecten van koe-kalf contact. Margret Wenker, promovenda bij Wageningen University & Research, zal het onderzoek uitvoeren.

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Onderzoek naar verschillende strategieën

Er worden verschillende strategieën gevolgd, met verschillende niveaus van contact tussen koe en kalf. De dieren worden langere tijd gevolgd en de mate van stress, weerstand en sociaal aanpassend vermogen zal worden vastgesteld. Dit zal onder andere gebeuren op voor het dier kritische momenten, zoals spenen of introductie van het dier in andere groepen. Uiteindelijk moeten de nieuwe inzichten leiden tot praktische handvatten voor veehouders en hun medewerkers om de kalveropfok te verbeteren, al dan niet met koe-kalf contact.

Het onderzoek wordt afgerond in 2021 en wordt gefinancierd uit publiek-private samenwerking, waarbij de helft wordt betaald door Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de andere helft door de overheid.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Wij proberen het kalf wel bij de koe te houden daar zit voor ons het probleem niet. Maar het grootste probleem is dat moeder koe vaak per ongeluk op het kalf gaat staan/liggen. De grootte van de stal maakt niet uit. Laatst was het gewoon een schrik reactie van moeder koe je hoorde het kalf gewoon kraken/overlijden. Ik vraag me af wat ze hier aan kunnen doen in hun onderzoeken...

 • farmerbn

  Student Wenker heeft veel invloed op de uitkomst. Wie is die Wenker? Bij een positieve (PvdD en linkse clubs) uitkomst gaat de overheid straks verplichten dat de kalveren langer bij de koe moet lopen. Aanpasingen van stallen is noodzakelijk en je krijgt veel stoppers. Dat zal ook de reden zijn.

 • driepint

  Meest zorgelijke is dat NZO dit mede mee financiert

 • agratax(1)

  @farmerbn. Stoppers is het probleem voor en van links. Stoppers betekenen overnames door grote MEGA bedrijven, de nagel aan links zijn doodskist. Ik vermoed dat de politiek van de regen in de drup komt.

 • farmerbn

  Links wil wel veel stoppers en de blijvers beletten te groeien.

 • Bosch1

  Margret Wenker is/was ook actief voor Eyes on Animals.

 • f.p.zomer

  Blijven hierover net zo lang doorzeuren totdat het echt niet meer anders kan.En de zuivel doet weer vrolijk mee.

 • Jan-Zonderland

  En in verzorgingshuizen worden soms echtparen die al 60 jaar samen zijn, van elkaar gescheiden omdat het anders problemen oplevert...........

 • ghsmale

  Elke koe krijgt een mentale coach.
  De ene koe kijkt twee dagen naar zijn kalf om de ander nog geen twee uur.
  Maar de politiek kan er wel twee jaar naar kijken.

 • agd2

  ik hoop op voldoende praktisch inzicht en niet een door antie veehouderij gedreven werkgroep met een eigen agenda,wat dat betreft is de keuze voor margret Wenker niet erg veelbelovend.

 • cornelis 22

  Het wezen van de melkveehouderij is dat het kalf niet alle melk opdrinkt maar dat die melk verkocht wordt en daar de tent van overeind gehouden wordt .
  Overigens wat een heerlijk rijk land zijn we toch dat we belasting en heffingen kunnen betalen voor dit soort apekool.


  .

 • Gat

  Welke megabedrijven gaan kalf bij koei houden? Geen enkele.

 • alco1

  Zal deze student ook enig benul hebben van het verschil tussen vlees zoogkoe en melkkoe?

 • Bolder01

  Deze student moet je de oornummers inlaten doen bij de blonden pimoos.EN LATEN SCHEIDEN EN ALLEEN LATEN MET OPSTALLEN

 • Wat een geld en tijd verspilling weer koe en kalf direct scheiden levert de minste stress op.naar een paar uur bij elkaar is er een hechtingsband en dan is het geloei van koe en kalf nietaan te horen dus gelijk uiteen en er is niets aan de hand dit weet ik uit meer dan 40 jaar ervaring.dus onzin dat onderzoek

 • Altforst

  Weer een zinloos onderzoek waarmee ze ons melkveehouders in een van te voren vaststaande hoek willen drukken..

 • Bolder01

  Die linkse club personen. Waar maken zij zich druk om wie het weet mag het zeggen..... nee nu eens destyds.. mond en klauwzeer.fiproniel ..fosfaat ruiming.. heel veel. GEZONDE dieren de dood in gejaagd .oostvaardedieren nodeloos laten creperen JE HOORDE DE LINKSE CLUB. P.V.D.D. NIET maar maken zich druk om jumbo kuikens in de winkel die goed verzorgd worden. Ik kan er met de pet niet bij ,elke euro die hier aan gegeven wordt is weg gegooit geld

 • stinkevuilsboulevhar

  Degene die zorgt voor de melk van het kalf ,die ervaart het kalf als de moeder,of het nu de koe de boer of de kalverautomaat is
  Hoef je geen geld van het nzo voor te verspillen, ieder die met kalveren omgaat kan je dat bevestigen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.