Rundveehouderij

Nieuws 24 reactieslaatste update:16 mrt 2018

Werkelijke omvang fraude I&R nog steeds onduidelijk

De daadwerkelijke omvang van fraude bij de registratie van runderen in verband met het fosfaatreductieplan is nog niet helder.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Veel fracties wilden van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, weten hoeveel bedrijven nu daadwerkelijk gefraudeerd hadden, nadat eerder 2.100 bedrijven geblokkeerd werden.

Minister Schouten kan deze vraag nog niet beantwoorden. Om de omvang van fraude vast te stellen moet je ook bepalen of er opzet was bij de afwijkende gegevens. Om dat vast te stellen, moeten nog een aantal stappen worden gezet, legt de minister uit.

Ook kleine fouten zijn gevaarlijk

De minister benadrukt dat ook kleine fouten in het I&R-systeem gevaarlijke fouten zijn, omdat het gaat om de registratie van dieren. “Het I&R-systeem moet op orde zijn”, aldus de minister. Ze herhaalde het belang van het systeem voor de dier- en volksgezondheid en voor de hele sector.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het debat in de Tweede Kamer over de fraude bij de registratie van rundvee. - Foto: ANP
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het debat in de Tweede Kamer over de fraude bij de registratie van rundvee. - Foto: ANP

Schouten riep boeren op om hun gegevens in het I&R-systeem met regelmaat te controleren, ook aan de hand van andere registraties die zij doen. Boeren zijn zelf verantwoordelijk voor de registratie, vindt Schouten. Voorstellen van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop om de overheid de kosten van DNA-onderzoek te laten betalen als blijkt dat de boer geen fouten had gemaakt, wees ze daarom van de hand.

Nog 250 bedrijven geblokkeerd

De NVWA heeft afgelopen week nog zo’n 150 rundveebedrijven gedeblokkeerd in de I&R-affaire. Van de 2.100 bedrijven zijn nu nog ongeveer 250 bedrijven geblokkeerd. Bij deze bedrijven is nog verder aanvullend onderzoek nodig om de I&R weer op orde te stellen. De inzet is nu hoofdzakelijk gericht op het deblokkeren van de bedrijven. Na de administratieve ronde wordt half april een tweede fase van het onderzoek gestart.

De Tweede Kamer wilde van de minister ook weten hoe het nu staat met het hoge percentage tweelingen, maar daar kan de minister ook nog geen antwoord op geven. In de tweede fase van het onderzoek, vanaf half april, worden de bedrijven met een opvallend hoog percentage meerlingen verder onderzocht. Hierbij worden ook fysieke bedrijfscontroles gedaan.

Kritiek fracties op grote woorden minister

Schouten kreeg tijdens het debat van diverse fracties kritiek op de grote woorden die ze bij aanvang van de affaire gebruikte. Ze herhaalde hierbij haar excuses dat ze de impact van deze woorden heeft onderschat. “Maar als deze cijfers morgen weer op mijn bureau komen, dan ga ik weer ingrijpen. Het is in groot belang dat I&R op orde is”, aldus Schouten.

CDA‘er Geurts heeft twijfels bij de juridische grond voor de blokkades van totale bedrijven, in plaats van blokkades van individuele dieren. Schouten zegt dat dit gebaseerd is op Europese regelgeving.

Boeren betrokken bij verbeteren I&R-systeem

Schouten is met vertegenwoordigers van de sector in gesprek over het verbeteren van het I&R-systeem. Hiervoor zijn inmiddels 15 suggesties gedaan, variërend van aanpassingen van overheidsregels tot sectorafspraken. Op verzoek van VVD worden boeren ook betrokken bij het verbeteren van het I&R-systeem.

Laatste reacties

 • kuiken007

  het wordt tijd dat schouten eens een paar linkse topambtenaren gaat ruimen doordat ze bewust verkeerde informatie verstrekken aan de minister!!!

 • Firma Vellenga

  Kan niet begrijpen dat je geen vergoeding voor de kosten krijgt krijgt wanneer je kunt aantonen met DNA dat je niets verkeerds hebt gedaan.. Wat is dan het volgende waar ze mee komen? Ze kunnen wel van alles bestraffen en om bewijs vragen. Ik hoop dat een rechter haar hier op terecht wijst. Zo kan het niet.

 • jeannettedekker1

  Ze benadrukt dat ook kleine fouten gevaarlijke fouten zijn!,!,!! Dat vind ik een nare opmerking,ze zegt eigenlijk dat als je 5 km te hard rijd dat ook heel gevaarlijk is. TJA. Al heeft ze ook gelijk,ik zou zoiets niet zeggen na zulke uitglijders.

 • massan

  Vraag aan Schouten? Hoeveel bedrijven zijn geblokkeerd geweest waar later bleek dat er niets aan de hand was.; bedrijven waar dus geen correcties zijn doorgevoerd in het I&R-systeem.
  Schouten doet alsof overal iets aan de hand was op de geblokkeerde bedrijven maar dat is dus niet waar; zelfs geen kleine fouten.
  Met name voor deze bedrijven is het schandalig dat ze geblokkeerd zijn geweest. Waarschijnlijk door een slordige administratieve controle van RVO/NVWA.

 • Zuperboer

  Schouten is geslaagd voor de test. Draait overal behendig uit samen met de coaltiepartners. De echte antwoorden die er toe doen hebben we niet gekregen en gaan we ook nooit krijgen. Dat is politiek en landbouw(ers) doen er niet toe. Over naar de orde van de dag en lekker genieten van Willem Holleeder en hopenlijk over 2 jaar weer gekwalificeerd voor het volgende WK . Geef ze brood en geef ze spelen. Chapeau Carola en geniet van die heerlijke fles bubbels die je ongetwijfeld van je fractie hebt gekregen.

 • jeannettedekker1

  Ze valt me vies tegen,probeert het zo te draaien dat de fouten hoe dan ook bij die domme melkveehouders liggen,we moeten in de spiegel kijken. Mijn krediet is op. Ze is niet met ons maar staat boven ons.

 • de-boer-


 • schooteind1

  Ooh ooh, wat hadden we het toch getroffen met Carola. Eindelijk iemand van ons, en voor ons!
  Helaas, de feiten zeggen ons dat dit, sinds van Aartsen, de slechtste minister ooit is.
  Een lichtgewicht in den Haag, die haar eigen ambtenaren niet te baas is. En ik vrees ook een lichtgewicht in Brussel.
  Opstappen zou echt het beste zijn dat zij nog voor de landbouw zou kunnen doen. Zal wel niet gebeuren. Het pluche is immers zacht....

 • koestal

  Wat een draaikont !

 • polsbroek

  Wie doe het wel goed
  Carola is een draaikont
  De RABO is er een van de pot verwijt de ketel (de pot is vele maal zwarter dan de ketel)
  CALON staat niet achter zijn leden, valt mij vies tegen!!!!

 • melkveehouder .

  Een referendum onder de leden met de veaag of Calon mag aanblijven of per direct vertrekken is het minste wat LTO kan doen. Laf om nu de luwte op te zoeken terwijl Calon degene was die het vuurtje flink opstookte.

 • Attie

  Tja schooteind, Carola is nu eenmaal wat 'Groener' maar eenmaal in Brussel, komt ze vast terug met derogatie. Daarvoor is ze toch teveel een 'Tijgertje' dacht ik...

 • vanpuffelen

  @ melkveehouder helemaal eens met je. Calon en Meulenbroeks allebei af treden. Wat deze door zichzelf uitgeroepen"vertegenwoordigers van de sector" geflikt hebben is van t laagste en vooral domste niveau. Als LTO hier zelf geen conclusies verbind allemaal opzeggen

 • Veurink

  Waarom wordt er niet gevraagd naar het onderzoek van de NVWA waaruit bleek dat: 'er op 7700 bedrijven een verdacht hoog aantal meerlingen was geregistreerd'.
  Die uitkomst is de aanleiding geweest voor de acties van Schouten. Wat is dat voor vreemd onderzoek geweest?? Dat onderzoek moet boven tafel komen!

 • cornelis 22

  Ze blijft dus gewoon doordrammen , weg met deze mevrouw als minister.

 • Vhouder

  wat een trut

 • Vandaag, 06:16 Binnenland ANP
  Criminelen en verdachten hebben het afgelopen jaar vaker hun enkelband doorgeknipt. In 2017 kwam dat 63 keer voor. In 2016 gebeurde het maar 35 keer.
  Volgens cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid droegen 2850 mensen vorig jaar een enkelband. In driekwart van de gevallen gaat het om veroordeelden, in een kwart om verdachten. Het ministerie benadrukt dat het dragen van een enkelband in 98 procent van de gevallen goed gaat.
  Net als vorig jaar reageren Kamerleden geschrokken op de cijfers. Het ministerie zegt dat het vernielen van een enkelband strafbaar is. Het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie, onderzoekt of ook "onttrekking aan justitieel toezicht" strafbaar moet worden.
  Volgens het ministerie gebeurden 14 van de 63 'onttrekkingen' vorig jaar tijdens een voorwaardelijke invrijheidstelling. 11 van de 14 betrokkenen zijn opgespoord of hebben zichzelf gemeld. De drie anderen staan 'gesignaleerd'.
  Hoeveel van de overige 49 inmiddels zijn opgespoord, kan het ministerie niet zeggen, omdat daar veel verschillende instanties mee zijn gemoeid en de gegevens niet centraal worden bijgehouden.
  Veiligheid en Justitie wijst erop dat elke keer als een enkelband wordt doorgeknipt automatisch een meldkamer wordt ingelicht. Ook gaat er een bericht naar de reclassering.
  CONCLUSIE:
  We vallen helaas onder het verkeerde afdeling .Hier valt twee procent binnen de marges en is niet strafbaar!

 • alco1

  Ik had bijvoorbeeld vandaag de vraag gesteld:
  Waarom werd met het eerste gerucht direct de pilot KLW afgeblazen?

 • klumperink

  Al die gene , met al hun commentaar vergeten dat als er echt iets ergs aan de hand was geweest , zij ook de schuld bij anderen neerleggen , maar niet zelf de verandwoordelijkheid nemen voor hun eigen bedrijf of voor de sector in zijn geheel! Het moet duidelijk zijn dat regelgeving nageleeft moet worden. C.Schouten heeft duidelijk laten weten dat gesjoemel niet meer getolereerd. Alle negatieve gevolgen ten spijt. CHAPEAU.

 • mtseshuis

  Ja, snel landbouw onder V&J, krijgen we misschien wat meer waar voor ons geld... Daar raken ze bonnetjes eenvoudig kwijt als het te moeilijk wordt...

 • De beste stuurlui staan weer aaan wal. Volkomen met de minister eens. Deze manier van optreden heeft er wel voor gezorgd dat de systemen op orde zullen worden gemaakt en de fraudeur tot nadenken zal aanzetten voor hij hiermee verder wil gaan. De goedwillende niet te na gesproken. Wees gerust, het komt allemaal wel weer goed.

 • besselink

  Boer zelf verantwoordelijk terwijl je niet bij je gegevens kunt!!!!!!!

 • HHWM

  Wel nu massaal bezwaar maken tegen het besluit tot blokkade, vraag met de wob in de hand alle gegevens op die de basis vormden voor de blokkade op en verlang schadevergoeding.

 • ENDE902

  Ik weet niet hoe anderen tegen deze tweeling/I&R-affaire aankijken, maar bij deze mijn zienswijze.
  Aan het begin van deze affaire werd met veel media tamtam aangekondigd dat melkveehouders massaal fraudeerden. In de auto hoorde ik een nieuwslezer zeggen: "De Nederlandse boeren sjoemelen maar raak". Ik ben nog oprecht dankbaar voor deze mededeling, want vanaf dat moment wist ik zeker, dat er geen bal van klopte. Verder gaande met de affaire was de minister maar wat blij met het feit dat de koppelingen met het I&R niet goed werkten. Hierdoor was zij in staat om de aanvankelijke beschuldigingen te downplayen naar het op orde brengen van het I&R.
  Echte excuses voor de vermeende massale fraude heb ik niet gehoord, alleen medeleven, dat ze zich niet had gerealiseerd, wat de impact was op de boerengezinnen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.