Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

Netwerk Grondig stelt grenzen aan grondgebondenheid

Vaste afspraken over grond- en gewasgebruik binnen 20 kilometer moeten mogelijk zijn om een bedrijf grondgebonden te maken of te houden. Dat vindt het Comité Gras van Netwerk Grondig.

Het comité heeft onder leiding van Jan Douwe van der Ploeg een definitie voor grondgebondenheid opgesteld, om te voorkomen dat de term op termijn zou worden uitgehold.

Onder grondgebondenheid verstaat de organisatie een bedrijf waarbij de fosfaatproductie van de veestapel gelijk of kleiner is dan de plaatsingsruimte voor fosfaat op het individuele bedrijf. Melkveebedrijven die net niet grondgebonden zijn, moeten gebruik kunnen maken van andermans grond om toch voldoende plaatsingsruimte te creëren.

Kringloopcontracten tussen bedrijven

Dit wil Grondig realiseren door kringloopcontracten mogelijk te maken tussen bedrijven, waarbij melkveehouders mest leveren en het gewas van het betreffende perceel afnemen als veevoer. Het contract moet gesloten worden tussen ondernemers in een straal van 20 kilometer.

Het Kringloopcontact gaat verder dan het voer-mestcontract dat door het ministerie werd afgewezen. “Deze samenwerking moet echt worden vastgelegd in de Gecombineerde Opgave (Gecombineerde Data Inwinning; GDI) en het gewas moet ook echt afgenomen worden door de melkveehouder. Het voorstel van voermestcontracten was te fraudegevoelig”, legt Diana Saaman van Netwerk Grondig uit.

Om de kringloop zorgvuldig te kunnen sluiten vindt Netwerk Grondig dat grond in eigendom die verder dan 20 kilometer van het bedrijf ligt, niet mag meetellen voor de grondgebondenheid. “Dan ben je niet bezig met het duurzaam sluiten van een kringloop”, vindt de organisatie.

Strengere regels voor niet-grondgebonden bedrijven

Met deze definitie van grondgebondenheid hoopt Grondig dat zoveel mogelijk boeren grondgebonden blijven of kunnen worden. Ze constateren ook dat niet ieder bedrijf grondgebonden kan worden op basis van deze definitie. Netwerk Grondig zet daarom in op een tweesporenbeleid, waarbij niet-grondgebonden bedrijven met strengere regels te maken krijgen dan grondgebonden bedrijven.

Netwerk Grondig biedt de definitie van grondgebondenheid dinsdag 20 maart aan in de Tweede Kamer en op het ministerie van landbouw. 12 belangenorganisaties steunen de definitie, waaronder de Dierenbescherming, Federatie Particulier Grondbezit, de Vogelbescherming, EKO Holland en milieu- en natuurorganisaties.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Moeten burgers en consumenten ook voldoen aan die 20 km om te voldoen aan de duurzame kringloop? Waarom moeten boeren steeds iets terwijl burgers niks moeten?

 • ,

  Niet verder dan 20 km op vakantie, anders compenseren met een bedrag per km. En dan nog een paar ingewikkelde regeltjes bedenken voor verruiming, ontheffing ed. Verzin ze maar, als het maar ingewikkeld wordt.

 • Bennie Stevelink

  Wat doen we met natuurgrond? Er zijn ook boeren die veel natuurgrond in gebruik hebben van natuurorganisaties. Die grond telt op dit moment gewoon mee terwijl daar geen mest geplaatst kan worden.
  Die 20 km grens kan ik het wel mee eens zijn, het meetellen van natuurgrond niet.

 • driepint

  Onzin Bennie. Natuurgrond telt gewoon mee, maar tegen lagere bemestingsnormen. Probeer natuurgrond maar eens voor vol mee te tellen. Kostte hier ooit 8.000 euro

 • Natuurgrond heeft geen gebruiksnorm. Wel mag er (afhankelijk van het contract) mest op afgezet worden of dieren op uitgeschaard worden.

 • frl

  Bennie# ik heb ook natuurgrasland mest plaatsing is afhankelijk van wat in het contract staat.
  Bij een half jaar weiden 3 gve per HA kom je dus op 1.5 gve mestproductie per HA op jaarbasis.

 • John*

  ik denk dat het veel breder getrokken moet worden.. als varkenshouder de rundveemest voor de teelt van mais aanvoeren en de dunne fractie mogen leveren als kunstmestvervanger, dan hebben we het over duurzame samenwerkingen en krijgen we mogelijkheden om het maximale uit de meststoffen te halen.

 • Bij deze criteria is het overgrote deel van de melkveehouders grondgebonden!
  “Ik wil mijn gestolen rechten terug”

 • wmeulemanjr1

  Dit voorstel van Netwerk Grondig gaat het denk ik niet halen, overheid vind al snel iets moeilijk, dit natuurlijk ook.

 • Klaasvaak

  Bij wie zit deze club onder de plak.....?

  http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2017/3/De-oogkleppen-van-Jan-Douwe-van-der-Ploeg-108940E/

  Hij adviseerde borsten die nu geen boer meer zijn....

  Zegt mij genoeg!

 • Leslie

  En moet mengvoer ook in een straal van 20 km worden gekocht?

  Je kunt ook prima mais voor ccm verbouwen op afstand. zou niet weten waarom dat niet duurzaam is. qua transport is dat prima te doen.

 • ENDE902

  Er zijn in Nederland ook veenweidegebieden waar binnen 20 km geen noemenswaardige akkerbouw is te vinden. Als je dan net iets te veel kuubs mest hebt om te plaatsen op je eigen areaal, val je dus mooi buiten de boot en wordt je gedegradeerd tot tweede soort boer. Als echte koeien boer met weidegang heb ik aan Netwerk Grondig dus ook niets.

 • gerben5

  Warrig en net niks. lijkt wel een plan van de lto

 • gerben5

  Trouwens waar kan ik mijn gestolen rechten terug krijgen. Volgens dit plan ben ik ook grondgebonden

 • mtsvanaaken

  20 km over de weg of hemelsbreed?

 • ENDE902

  @mtsvanaaken
  Ik neem aan, dat ze 20 km hemelsbreed bedoelen, want dat gebruikt RVO bij de huidige mestwetgeving ook.

 • HHWM

  Ik ben principieel tegen een tweedeling; de (in de ogen van NG) 'goede boer' en daarnaast de andere, waarschijnlijk 'niet goede boer'. De eerste groep krijgt voordelen, de andere groep betaalt het gelag. Zou een idee van Groen Links kunnen zijn.

 • moi !

  Om wat efficiëntere maatregelen te creëren zou men kunnen denken aan het telen van eiwit houdende gewassen ik denk aan veldbonen.

 • A1967

  Waarom 20 km. Nog geen duidelijk bewijs/berekening hierover gezien.
  Geldt dit ook voor de afzet, dat zou de consumenten in de randstad meer inzichten geven.

 • Veurink

  Het kan toch niet zo zijn dat NG nu gaat bepalen wat grondgebonden is??
  klinkt als: Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

 • Jefke

  Eindelijk een goed voorstel. Het wordt de hoogste tijd dat het mestdossier op orde komt.

 • f.p.zomer

  Nou,ben je verplaatst voor algemeen belang maar nog grond op oude lokatie.Verder dan 20 km. Grondgebonden met die grond.Door deze definitie niet meer.

 • gerben5

 • koestal

  2 GVE per ha

 • landboer

  Ach, Bennie heeft helaas geen natuurgrond.... Waar doe je moeilijk over ,dat is toch ook grond ,je moet er pacht voor betalen, zelfs een cursus voor volgen om het goed te beheren.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.