Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Motie verplichte weidegang opnieuw verworpen

De Tweede Kamer blijft bij het standpunt dat weidegang niet wettelijk verplicht moet worden gesteld.

Een motie van SP en GroenLinks, die vraagt om een wettelijke regeling te maken als de sector zijn eigen doelstelling van 80% weidende koeien in 2020 niet haalt, haalde geen meerderheid. D66 stemde tegen de motie, en houdt zich aan de afspraken in het regeerakkoord.

D66 stemde in het verleden wel eens voor wettelijke verplichting van weidegang. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zegt nu dat hij inzet op het sectorplan, maar als dat niet gehaald wordt, dat er dan regelgeving moet komen. Minister Carola Schouten van landbouw benadrukt dat ze vast houdt aan het convenant weidegang en niet over wil gaan tot regelgeving.

Meer moties dierwelzijn verworpen

De Kamer blijkt weinig beweging te krijgen in het kabinetsbeleid op het gebied van dierenwelzijn. Vrijwel alle moties werden verworpen. De Tweede Kamer stemde ook niet in met een motie van GroenLinks die de minister vraagt om alsnog in gesprek te gaan met Nepluvi om te komen tot een nationaal plan voor veetransporten bij extreme temperaturen, of om veetransporten bij temperaturen boven de 35 graden te verbieden. Ook het voorstel van Rik Grashoff (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) om komende zomer te komen met een einddatum voor het couperen van varkensstaarten haalde geen meerderheid.

Laatste reacties

 • frl

  80% weidende koeien gaat hem niet worden, zal wel 80% weidende bedrijven zijn.

 • Sjefo

  Kom nou niet telkens terug op onderwerpen die echt bij de veehouders thuis horen ,laat deze mensen nou eens met rust, koeien die buiten lopen hebben het goed en koeien die een jaar rond op stal staan hebben het zeker niet slechter, laat de melkveehouder zijn werk doen zoals hij denkt dat het moet,ook deze mensen mogen toch een mening hebben, Groen Links, SP en Tjeerd de Groot probeer nou toch eens realistisch te blijven en gun de melkveehouderij eindelijk die vrijheid die nodig is om zijn werk met liefde te kunnen en blijven doen en maak er absoluut geen ambtelijk gedrogt van, "ALSJEBLIEFT "

 • veelust

  Geef die kinderen een lollie dan houden ze misschien op met zeuren. Weidegang om een getal te halen, waar gaat dit over. Politiek, ga het land besturen, daarom ben je gekozen en niet deze onzin.

 • gradje1966@

  Wij komen toch ook niet zeggen wat er in hun tuintje moet gebeuren , en hoe hun gezin moet leven . Met andere woorden bemoei je je met je eigen zaken .

 • koestal

  Ging dit over de weidegang in de Oostvaardersplassen ? gefeliciteerd ,ik heb nog wel een baaltje hooi voor die stakkers.,ook nog een baaltje hooi voor de Tweede Kamer,hebben die ook wat voor de lunch !

 • Genie

  Mensen zitten graag onder een zonnescherm.
  En gaat het regenen kunnen ze nog blijven zitten ook.
  Koeien precies het zelfde, onder een dak naar buiten kijken, vers schoon eten en drinken onder handbereik.
  Buiten vaak in de felle zon of stromende regen en poepen en plassen in hun eigen eten. Da,s niet fris.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.