Rundveehouderij

Nieuws 2946 x bekeken

Jongvee kalft eerder af met onbeperkt kalvermelk

Kalveren die onbeperkt kalvermelk aangeboden krijgen, kalven op jongere leeftijd voor het eerst af.

De kalveren groeien sneller waardoor ze ook sneller voor eerste inseminatie klaar zijn. Ook is het aantal inseminaties dat nodig is voor dracht lager. Dit alles kan leiden tot een zelfs 7 weken jongere afkalfleeftijd van de vaarzen (ALVA). Dit blijkt uit praktijkonderzoek op vier bedrijven uitgevoerd door Agrifirm Feed.

Kalvolac Unlimited kalvermelk

Op de bedrijven is eerst van al het jongvee van 0 tot 2 jaar oud de hoogte en het gewicht gemeten. Dit is de controlegroep. Daarna is gestart met voeren van Kalvolac Unlimited. Dit is een kalvermelk die koud en onbeperkt gevoerd wordt. De proef liep van oktober 2015 tot augustus 2016.

Harder groeien met onbeperkt kalvermelk

Kalveren zijn tot een leeftijd van 10 maanden gemeten en gewogen. Daaruit bleek dat de dieren die onbeperkt melk kregen harder groeiden en dus eerder het juiste inseminatiegewicht en de inseminatiehoogte bereikten. Na afloop zijn de verwachte ALVA’s uit het managementsysteem geanalyseerd.

Kalveren zijn tot een leeftijd van 10 maanden gemeten en gewogen. Daaruit bleek dat de dieren die onbeperkt melk kregen harder groeiden en dus eerder het juiste inseminatiegewicht en de inseminatiehoogte bereikten. - Foto: Mark Pasveer
Kalveren zijn tot een leeftijd van 10 maanden gemeten en gewogen. Daaruit bleek dat de dieren die onbeperkt melk kregen harder groeiden en dus eerder het juiste inseminatiegewicht en de inseminatiehoogte bereikten. - Foto: Mark Pasveer

Verschillen op bedrijfsniveau

Niet elk bedrijf had hetzelfde resultaat. “De verschillen op bedrijfsniveau zijn indrukwekkend”, geeft nutritionist Maike Oegema van Agrifirm aan.

Het bedrijf met de hoogste ALVA (25,2 maanden) van de controlegroep bereikte de meeste winst. De inseminatieleeftijd werd vervroegd met 20 dagen en het inseminatiegetal halveerde van 2,00 naar 1,08. Het resultaat was 49 dagen jonger afkalvende vaarzen op een ALVA van 23,6 maanden.

Lagere inseminatieleeftijd

Op een ander bedrijf, dat al een heel lage inseminatieleeftijd (12,4 maanden) en ALVA (22,2 maanden) realiseerde, werd nog iets winst geboekt. De inseminatieleeftijd daalde met 3 dagen, het inseminatiegetal daalde van 1,87 naar 1,69 met als resultaat dat de ALVA in totaal met 12 dagen afnam tot 21,8 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.