Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

A-ware bouwt mozzarellafabriek en zoekt meer melk

Kaasmaker Royal A-ware gaat in Heerenveen een fabriek bouwen voor de productie van mozzarella. Daarvoor heeft de onderneming 300 miljoen kilo extra melk nodig van nieuwe leveranciers.

Dit meldt CEO Jan Anker. De fabriek, de eerste in haar soort in Nederland, krijgt een aanvangscapaciteit van 45.000 ton. Daarvoor is in totaal 400 miljoen kilo melk nodig, maar de onderneming gaat niet dat hele volume vol contracteren. “We willen onze boeren de ruimte geven om te groeien.”

De hoop is dat eind dit jaar de eerste paal de grond in kan. Dit in afwachting van de benodigde vergunningen. “Begin 2020 hopen we van start te gaan met de productie,” zegt Anker.

Werving van boeren

Met de bekendmaking van het nieuws begint ook de werving van boeren. A-ware hoopt die te vinden in het bestaande inzamelingsgebied in Noord-Nederland, maar houdt het ook voor mogelijk dat verder in het land melk wordt opgehaald. Qua uitbetaling van melkgeld wordt een heel concurrerende melkprijs neergezet, stelt A-ware. In de voorbije tijd heeft het behoorlijk afstand genomen van DOC Kaas, waar het zich eerst aan spiegelde en beweegt het zich meer in de buurt van FrieslandCampina. Voor bepaalde melkstromen betaalt de onderneming zelfs meer melkgeld.

Bekijk het verloop van de melkprijs van onder meer A-ware, DOC Kaas, FrieslandCampina via Boerderij Op Maat

Capaciteit van 1,5 miljard melk in Heereveen

Met de jongste uitbreiding erbij, staat er straks in Heerenveen een complex met een totale capaciteit van meer dan 1,5 miljard kilo melk en is het een van de 3 grootste locaties voor de melkverwerking in Europa.

Hoewel het werven van nieuwe leveranciers nog moet beginnen en er voor de bouw van de fabriek een forse investering nodig is, “is dit een zorgvuldig voorbereide uitbreiding”, verklaart Anker. “De afzet van de productie is al grotendeels geregeld. Ook voor de lange termijn.”

Samenwerking met Fonterra belangrijk

Daarvoor is de samenwerking met Fonterra belangrijk. Die heeft een wereldwijde klantenkring voor de kaas. Fonterra neemt ook een groot deel van de room af die in de nieuwe fabriek wordt geproduceerd, evenals de kaaswei. Hoeveel geld de bouw van de nieuwe fabriek gaat kosten, wil Anker niet zeggen.

Voor de nieuwe kaasfabriek worden verschillende soorten melk gevraagd. Over de precieze specificaties worden op een later moment mededelingen gedaan. Duidelijk is wel dat het aantal melkstromen in Heerenveen verder gaat toenemen. Nu al worden 5 verschillende melkstromen aangevoerd en verwerkt.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Hoe gaan ze die melk afzetten vragen ze zich denk ik af bij rfc.... dikke salarissen en de concurrent rent ze gewoon voorbij duurt nog even en rfc heeft geen enkel capaciteit probleem meer maar een echt afzet probleem wat ik al eerder schreef maar ik zag dat verkeerd volgens de deskundige hier.... Ik heb nog steeds vertrouwen in rfc maar het word al wel minder.....

 • Zuperboer

  Een goede ontwikkeling. Dit soort bedrijven houdt RFC wakker. Het wordt tijd dat de hemdsmouwen in Amersfoort omhoog gaan. Het Unileverhart moet uit de organisatie in Amersfoort. Alleen dat gegeven al...Amersfoort... daar ligt het hart van de melkmarkt Nl al jaren niet. Maar dat terzijde. Als de bonus en vinkjescultuur net als in de Rabotoren de moraal blijft dan kun je nooit en te nimmer concurreren met een familiebedrijf waar men de 24/7 mentaliteit hoog in het vaandel heeft en niet aan ambtenarij doet. Voordeel van een Aware en vergelijkbare ondernemingen is dat men geen enkele verplichtingen heeft naar de leveranciers als het spannend wordt. Dat scenario heeft zich nog niet voorgedaan en het is te hopen dat dit zo blijft, maar een BV kun je makkelijker laten ploffen dan een cooperatie en dat zal het verschil tot in lengte van jaren moeten maken. Anker, v. Drie en Pon zijn stuk voor stuk indrukwekkende namen in de zakenwereld met een prima staat van dienst, maar ze zijn er natuurlijk ook voor de eigen portemonnee.

 • alphons1

  raar wereldje de ene wil productie verhogen en de andere wil productie beperken.

 • Jaap39

  Voor fors geld kan Friesland de onderneming van Anker vast een keer overnemen. Hebben ze de afzet mooi geregeld.
  Ligt mooi centraal in Friesland gebied.

 • ENDE902

  @alphons
  Of zijn we al in de situatie aangeland, dat Milieu Defensie en consorten de macht heeft overgenomen bij RFC? Wie het weet mag het zeggen.

 • newholland1

  Voor de directie en bestuursleden van RFC moeten regelingen komen, de resultaten van hun zelf moet flink op geschroefd worden. En niet altijd maar meer eisen aan ons stellen. De maat is nu wel een keer vol!
  Ze doen of wij het geld niet nodig hebben, met alleen maar oplopende kosten.
  Het is de hoogste tijd dat ze zelf veel harder aan het werk gaan
  Er moet 10% van hun salaris in gehouden worden, dat zullen ze zelf eerst moeten terug moeten verdien!!
  De motivatie bij de top van RFC is niet erg hoog, dat komt door dat ze zelf veel te veel verdienen. Ze zullen echt veel meer moeite voor moeten doen!

 • Bennie Stevelink

  Ze hebben 400 miljoen liter nodig maar zoeken boeren voor 300 miljoen. Het laat zien hoe goed ze oppassen dat ze niet meer melk krijgen dan ze winstgevend kunnen afzetten. Ze zijn zeer bevreesd voor niet-rendabele melkverwerking. Bij de coöperatie kunnen boeren leveren zoveel ze willen met als gevolg dat een deel van de melkaanvoer verliesgevend is.

  Verder hoeven ze de leveranciers niet gelijk te behandelen zoals bij de coöperatie. Ze hebben nu al 5 verschillende melkstromen en dat zal nog meer worden. Sommige melkstromen worden alleen opgehaald in bepaalde regio’s. Wil je aan een bepaalde melkstroom meedoen maar je woont niet in de juiste regio dan heb je gewoon pech gehad.
  Bij de coöperatie willen ze iedereen gelijke kansen geven. Dus geen meerdere melkstromen maar iedereen gelijk verduurzamen. Dat geeft vervolgens een hoop gezeur van boeren die bulk willen produceren, dus geen “regeltjes” willen, maar wel een melkprijs willen hebben van de hoogste duurzaamheidscategorie.

  Samengevat: A-ware is marktgedreven, de coöperatie boer-gedreven.

 • Bennie Stevelink

  Veel voorgaande reageerders zoeken, zoals gewoonlijk, de oorzaak bij personen. Volgens mij maakt het niet uit wie er aan de top zit. De oude coöperatieve structuur plaatst ons steeds verder op achterstand.
  Het wordt tijd dat deze reageerders en in feite alle boeren gaan begrijpen dat wij de coöperatieve formule tegen het licht moeten houden. Er moet wat verandert worden aan de coöperatieve uitgangspunten. Welke beperkingen in de coöperatieve uitgangspunten moeten wij accepteren om een meer marktgerichte coöperatie te krijgen?

 • Mfb

  Bull shit bennie,
  FrieslandCampina heeft zitten slapen. Ze hebben een aantal jaren terug een mozzarellafabriek in Belgie gekocht. Daar konden ze het mooi leren.
  Ze hadden allang moeten besluiten wat Jan Anker nu doet.
  Hij ziet kansen anders had hij dit niet gedaan. Het is wel zijn eigen familiekapitaal wat hij investeert.
  In de RvC bij FrieslandCampina heerst gewoon een angstcultuur. Ze zijn veel te bang om iets nieuws op te pakken... Geen ondernemers ook die boerenbestuurders schijnbaar niet. Anders hadden ze ook wel thuis gezeten misschien....

 • gerben5

  Mfb hij gebruikt fonterra kapitaal

 • Attie

  Het gevoel dat ze de melk goed kunnen gebruiken, is wel iets wat boeren aanspreekt!

 • kleine boer

  gerben 5 en bij frieslandcampina ons kapitaal....

 • Attie

  Spierings heeft nog een adviserende rol....

 • koestal

  veel boeren zoeken een goed betalende melkafnemer

 • JNJS

  @Mfb "In de RvC bij FrieslandCampina heerst gewoon een angstcultuur".
  Juist niet.
  Ze (of eigenlijk "we") hadden het wat mij betreft de afgelopen jaren wel wat rustiger aan mogen doen wat investeren betreft (o.a. in joint ventures).

 • gjh

  Dit gaat Bell Leerdammer nog meer leveranciers kosten en er gaan er al zo veel weg die de zakkenvullerij zat zijn en de arrogante houding.

 • Attie

  gjh, straks komt Klaas van der Horst met zijn melkprijzen top 10, ben benieuwd we zullen zien.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.