Rundveehouderij

Nieuws 45 reacties

WNF: forse reductie veestapel nodig voor klimaatdoelen

De melkveestapel moet met 40% worden teruggebracht om aan de klimaatdoelstelling van Parijs te kunnen voldoen.

Dat stelt Natasja Oerlemans, landbouwdeskundige van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in de Engelse krant The Guardian. De uitbreiding en intensivering van de melkveesector in de afgelopen decennia is volgens haar te veel ten koste gegaan van natuur en milieu. “Alleen Malta doet het binnen Europa wat betreft biodiversiteit nog slechter dan Nederland.”

WNF: op korte termijn krimp van 25% nodig

WNF-collega Jacomijn Pluimers laat weten dat de omvang van de melkveestapel op de korte termijn met een kwart moet worden teruggebracht, zodat het mestoverschot wordt aangepakt om de in Parijs overeengekomen klimaatdoelstelling te kunnen realiseren. Bij een korte termijn moet volgens haar gedacht worden aan 2 tot 3 jaar. Voor de reductie van 40% noemt het WNF een periode van ruim 10 jaar.

De natuurorganisatie wijst erop dat het standpunt met onderbouwing eerder ook door Natuur & Milieu werd gepubliceerd in zijn Voedselvisie. In dat rapport is doorgerekend hoe de klimaatdoelstelling van Parijs te behalen in 2030. Wat de nieuwe doelstelling wordt binnen de Duurzame Zuivelketen is echter nog niet bekend.

WNF ontwikkelde met RFC en Rabo biodiversiteitsmonitor

Het is opvallend dat WNF in The Guardian dusdanig scherp richting de Nederlandse melkveesector opereert. Samen met FrieslandCampina en Rabobank ontwikkelde de organisatie recent nog de biodiversiteitsmonitor voor melkveehouders. Pluimers geeft aan dat WNF benoemt wat nodig is voor natuur en milieu en graag de dialoog aangaat, maar dat er een einde moet komen aan ‘het mestoverschot’. Het Wereld Natuur Fonds telt in Nederland 760.000 leden.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Vliegtuigen auto's ?

 • deB.


  jochie's toch... geen woorden meer voor

 • alphons1

  en daar werkt rfc en de rabobank aan mee. onze eigen cooperaties

 • beekveld11

  De titel van het Engelse artikel geeft al aan hoe onprofessioneel het is en voor welk publiek het bedoeld is, de titel luidt "Dutch cow poo overload causes an environmental stink". Ook waar de cijfers op gebaseerd zijn is nergens terug te vinden, pure sensatie dit.

 • Blije Boer

  Nederlandse veehouder heeft de laagste CO2 foodprint per kg melk. Buiten west Europa verdubbelt dat heel snel tot wel een stijging van wel 700% in Afrika. Dan moet er maar wat van die bamboeplanten gekapt worden in China en daar maar de koeien melken. Goed voor het milieu toch? 2050 is melk alleen betaalbaar voor de elite. Goed bezig WNF! wie voedt de andere 9 miljard mensen?
  Het WNF heeft vast uitgerekend hoeveel landbouwgrond er in de wereld is. Een kleine 4%. Dat zo'n klein areaal zoveel uitstoot...

 • Trot

 • NATASJA OERLEMANS, de wolf in schaapskleren
  zijn we er bij FCAMPINA er toch weer ingestonken !

 • Henk.visscher

  Dit is dus de verborgen agenda achter heel dat fosfaat gedoe

 • Henk.visscher

  Boerderij plaats een onderbouwd artikel hoe het wel zit.
  LTO laat van je horen!

 • jan1953

  Als er geen eten meer te koop is in de winkel dan piepen ze wel anders

 • jfvanbruchem1

  nu snap ik hoe rabo aan die voorspelling van 10000 boeren komt,
  uitbreiding? er zij n 800.000 koeien minder als in 1984.!

 • Deze dame is lid van de partij voor de dieren en adviseert de partij in de kamer.
  Natuurlijk geen vlees eter. Dus weg met de dieren om aan het klimaatverdrag van Parijs te voldoen. Hoe is het toch mogelijk dat al die partijen personen hebben op allerlei posities waardoor ze de veehouderij mooi naar de afgrond in kunnen trappen Soms bekruipt je het gevoel dat ze ook al in de Rabo en Fc zitten. .Over de grootste vervuilers de vliegtuig en auto industrie hoort men werkelijk niks.

 • daan1908


  En straks ons de schuld geven dat de wereld verhongerd .

 • John*

  we hebben in Nederland ook 40% mensen te veel, als we die eerst opruimen volgen de koeien vanzelf omdat er geen afzet meer voor is...

 • MKRouveen1

  We hebben een nieuwe hongerwinter nodig om mensen er aan te herinneren dat we onmisbaar zijn in plaats van overbodig.

 • Marco22

  Er is een overschot aan milieu-goeroes. Die het allemaal beter weten en en ons vertellen hoe we moeten boeren.
  Zij zijn ook diegene die groter geheel niet zien. Wereldbevolking voeden en daarnaast maakt landbouw deel uit van de kleine kringloop. Oerlemans verkeert zich in pvdd kringen dat zegt al genoeg hoe rabo en rfc daarmee om moet gaan. NIET.

 • farmerbn

  Gaat die reductie over Europa of alleen in Nederland? Als het haar te doen is om alleen in Nederland 40% te reduceren, is het een lachertje.

 • wmeulemanjr1

  En de vliegvelden breiden maar uit...

 • maatschap.mensen@gmail.com

  Al die vliegtuigen daar wordt niet naar gekeken. Kijk op radar, het is net een mierennest in de lucht.

 • @123

  Er zijn ondertussen al verscheidene klimaatwetenschappers die de opwarming in twijfel trekken en geen verband zien met de CO2 waarden,maar wel met de hoeveelheid zonnevlekken van de zon,deze neemt de laatste jaren af en ze voorspellen eerder een kouder klimaat door een afname van deze zonnevlekken.

 • deB.


  En de meest hypocriete mensen, die dit de wereld in brengen, lopen 3 keer paar jaar op schiphol, met hun blije hoofden.

  Wij moeten veel meer uitdragen hoe het wel zit, en bij de feiten blijven!
  We worden totaal overruled in de media op het moment.

 • Attie

  Een quotum van auto's...??
  Reductieplan voor vliegtuigen...??

 • agd2

  Het punt is bijna bereikt dat normaal nuchtere boeren deze militante hetze niet meer pikken van deze goed georganiseerde vieze vliegreisjes makende "wereldverbeteraars"

 • frl

  Ga er maar vanuit dat de derogatie eraf gaat, we zijn er allemaal ingetuind.

 • boer drenth

  Helemaal mee eens . Het verkeer moet ook met de helft afnemen. Alles staat s,morgens vast en dat 5 dagen in de week . moet je nagaan wat er uit de uitlaten van al die auto,s komt. . Daar hoor je de pvd niet over. En andere zgn natuur lief hebbers al evenmin. Want die blijven ook graag in de auto zitten . Stelletje hypokrieten.

 • deB.

  Heel simpel, de schappen moeten leeg.... is heel zwart wit uitgedrukt, maar daar moet het op uitdraaien. Of we verzuipen langzaam.

  Piloten houden de vliegtuigen aan de grond voor een betere cao, dat valt in het niets met wat wij voor de kiezen krijgen!

 • g.g

  <>

 • super

  De men's is de grootste vervuiler. Als er 40% minder mensen zouden zijn relate in minder autos, minder vlieg reizen, minder vuilnis, minder warmte van menses en vooral minder gassende mensen war niemand over praat. De koeien moeten minder gassen maar wat about mensen

 • wienbemelmans

  we moeten ons door zulke trutten niet gek laten maken,je ergert je alleen maar door zulke domme praat.

 • Dutchdairy

  Ze kunnen inderdaad beter inzetten op een epidemie die een hoop mensen opruimt. Van 9 miljard mensen reduceren naar een miljard of 2. Denk dat de aarde daar meer mee opschiet dan de landbouw ten gronde helpen. Klinkt hard, maar wel realiteit.

 • melkveehouder .


  Natasja Oerlemans (1969) was lijsttrekker van de Partij voor de Dieren bij de Europese verkiezingen in 2009. Zij is adviseur van de Tweede Kamerfractie van de PvdD i en medewerker van het wetenschappelijk bureau van die partij. Eerder was zij onderzoeker bij het Centrum voor Landbouw en Milieu. Verder studeerde ze in Wageningen en was daar docente.

  @Jan Willem. Betrek zoiets de volgende keer in je artikel zodat we weten wie we voor ons hebben met zulke prietpraat. Dan hoeven we het zelf niet te doen.

 • melkveehouder .

  Jacomijn Pluimers is van Milieudefensie.

 • mtseshuis

  2 nietsnutten, heel erg zorgelijk dat Friesland Campina zich met zulke leeghoofden inlaat. Heb het de buitendienstmedewerker ook even duidelijk gemaakt, maar ja dat is alleen voor eigen stoom afblazen. Knettergek zijn ze allemaal!

 • farmerbn

  FC doet alles om maar minder melk te hoeven ophalen. Elke activist die ze daarmee helpt is meegenomen.

 • ghsmale

  Als ze elk jaar de bemestingsruimte verkleinen,
  krijg je vanzelf een mest overschot, hoezo de dialoog aangaan
  gewoon een sector om zeep helpen en ruimte creëren voor
  industrie en luchtvaart

 • koestal

  Veel minder vliegtuigen nodig voor klimaatdoelstellingen,dus ook minder vliegvelden,dan ook weer minder geluidsoverlast,enz.

 • Grensboerke

  WNF ga werken aub. Ik word hier zo moe van, steeds weer de landbouw die alle problemen moet oplossen. Hoe kan het toch dat je voor 2 tientjes naar Spanje kunt vliegen, terwijl met de trein van Eindhoven naar Den Helder duurder is.

 • koestal

  Selectieve benadering van Oerlemans,geklets in de ruimte zonder kennis en onderbouwing !

 • Gat

  Goed idee van WNF! Als ze dan met behoud van inkomsten en geen mestafzetkosten en verdere milieu investeringen van al het gezeik af zijn. Verdienen met minder gesjouw veel meer.
  Alleen het is 1 kliek, industrie en milieuorganisaties. Voor elke ha industrie 2/3 ha landbouwgrond voor natuur nodig ter compendatie. Ja dus WNF of een andere organisatie, gaan nooit de industrie tegen praten. Pure hebzucht voor zichzelf.

 • 0064376

  Leer mensen gras te eten en alles is opgelost.

 • koestal

  In Zuid-Korea zegt meneer Kim tegen de bevolking als er te weinig voedsel is ,,ga maar gras eten ''

 • pvdbfarm b.v

  De overheid en de milieubeweging is zeer onbetrouwbaar..
  Lees het boek ecomodernisme het nieuwe denken over groen en groei van
  Marco Visscher.
  Kijk ook op de website ,Climategate.nl hoe we worden bedonderd met de windmolens en zonenergie . Windenergie in Waterland

 • koestal

  Schiphol mag ongelimiteerd meer vliegtuigen laten landen en opstijgen,hoezo Co2 uitstoot,gaan straks gedeeltelijk naar Lelystad ,moet iedereen maar goedvinden,het is al geregeld !

 • koestal

  De vliegtuigen moeten blijven ,anders kunnen de ministers niet naar de klimaatconferentie ,ze kunnen daar lekker dineren en gezellig kletsen,maken een rapport tegen landbouw en gaan weer naar huis ,ende boer moet al die rapporten maar slikken

 • Almagro

  Letterlijk citaat uit het rapport van het Europees Milieu Agentschap EMA:
  "Dat betekent overigens niet dat de luchtkwaliteit van Nederland ook goed is. Sterker nog, twee jaar geleden riep het Europees Milieu Agentschap (EMA) Nederland uit tot een van de meest vervuilde landen van Europa. Alleen Duitsland scoorde slechter. Een jaar ervoor stond Nederland nog op plek vijf van diezelfde lijst. Vooral files tijdens de spits zorgen voor die vervuiling, blijkt uit het rapport. De uitlaatgassen die dan vrijkomen veroorzaken een hoge concentratie ozon en stikstofdioxide. Met name in de Randstad is het probleem groot."

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.