Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

‘Uitfasering grupstal komt van zuivelsector zelf’

Het ‘grupstalverbod’ zou nodig zijn omdat de supermarkten dat willen. Supermarkten zien dat genuanceerder. Albert Heijn stelt dat het initiatief komt van de Duurzame Zuivelketen, dus van de zuivel zelf. Albert Heijn onderschrijft de afspraken wel.

Het verbod op de uitbreiding en nieuwbouw van grupstallen, dat vorig jaar voor zo veel commotie zorgde in de melkveehouderij, komt volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en FrieslandCampina, de grootste partij daarin, van de supermarkten. Die zouden afwillen van grup- en aanbindstallen.

Diverse leden van met name FrieslandCampina hebben daarop gevraagd welke supermarkten dat precies zijn. Dit gebeurde tijdens een reeks speciale bijeenkomsten met grupstalboeren. De uiteindelijke bedoeling van de laatste was om in gesprek te raken met die supermarkt(en). Op dit verzoek is geen rechtstreeks antwoord gekomen, vertelt RFC-lid, zelf grupstalboer en Kringloopweigeraar, Henk Gommer: “Er zou nog een keer een gesprek komen met commerciële mensen van FrieslandCampina, meer horen we niet.” Anderen bevestigen dat.

700 grupstalboeren

Met ‘we’ doelt Gommer op de ongeveer 700 grupstalboeren van coöperatie. In heel Nederland zijn volgens gegeven van de Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) nog ruim 1100 grup- en aanbindstallen actief.

Vanuit de zuivel is er niemand die bij name supermarkten noemt, die aandringen op een ‘grupstalverbod’. De zuivel heeft, na de eerste hevige commotie, ook duidelijk gemaakt dat ze niet aandringt op actieve beëindiging van grupstalbedrijven. In eerste instantie was dat wel zo opgevat, met name bij FrieslandCampina.

Opvallende reactie van Albert Heijn

Omdat er van de zuivel geen antwoorden komen, zijn de grote supermarkten rechtstreeks benaderd. In een opvallende reactie verwijst Albert Heijn terug naar de zuivelsector zelf. In verband van de Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsorgaan van de hele zuivelsector, zijn afspraken gemaakt over de huisvesting van melkvee. In de factsheet huisvesting staat volgens Albert Heijn, aangesloten bij de Duurzame Zuivelketen, precies welke stalsystemen er in Nederland zijn (erkend). Bovendien is een beleid Huisvesting vastgesteld met daarin vrije bewegingsruimte voor de koe, zo wordt gesteld. De grupstal komt in de factsheet niet voor.

Grup- en aanbindbedrijven kunnen niet deelnemen aan alle nieuwe melkconcepten

De zuivel loopt ook niet meer te koop met de grupstallen. Voor open-boerderijdagen komen ze niet in aanmerking en het beleid is dus gericht op uitfasering. Ook kunnen grup- en aanbind-bedrijven niet deelnemen aan alle nieuwe melkconcepten, al kunnen ze wel aanspraak maken op weidepremie. Dit lijkt logisch, maar niet meer geheel vanzelfsprekend. Toch zijn de grupstalkoeien in het weideseizoen meer buiten dan loopstalkoeien.

Laatste reacties

 • alco1

  Zal dit nu komen omdat "Hermien en zus" nu aangebonden staan.
  Maar tussen haakjes. Het toont maar weer aan hoe we besodemietert worden.

 • kleine boer

  Nu ben ik benieuwd naar de reacties vanuit de zuivel....

 • farmerbn

  Het is normaal dat supermarkten geen verbod willen op grupstalmelk.Stel je voor dat de Nederlandse zuivelfabrieken een te hoge prijs vragen, en een supermarkt kan dan niet in het buitenland kopen. Het lijkt er op dat de Nederlandse zuivelfabrieken een optie gratis willen weggeven aan de supermarkt. De supermarkt scoort bij hun klanten maar als de prijs te hoog is kopen de supermarkten weer gewoon in het buitenland.

 • frl

  Ha ha de NZO kan die 5% weidende (grupstal)bedrijven nog niet missen , dan zullen ze de 81% weidende bedrijven niet halen.

 • koestal

  Friesland-Campina loopt voor de muziek uit

 • Noordam2

  Campina is een Coop, een coop voor alle leden en als je zo groot ben misschien wel voor de hele sector. ze vergeten dat op alle fronten, bij de fosfaat weigeren ze iets te ondernemen en bij de grupstalboeren is er maar een oplossing , wegwezen! Alleen in hun grootheidswaanzin worden ze actief in China waar ze tientallen miljoenen verliezen en wie gaat daar eens kijken hoe de omstandigheden van de veestapel daar is?

 • mtseshuis

  Kijk @Noordam: Dat is een zeer juiste conclusie, maar het is ijdele hoop om daar iets van te verwachten, hier in NL krijgen we allemaal de 1 na de andere regel opgedrongen, terwijl de supermarkten vrij spel houden om ook in het buitenland inkopen te doen bij fabrieken die alle melk verwerken...

 • putten

  we worden besodemieterd waar we bij staan en trappen er met open ogen in/

 • witrug123

  De grupstalbedrijven zouden juist aan de open boerderij dagen moeten meedoen.
  Maar dan komt de burger tot de conclusie die de zuivel niet past!
  Hier op ons grupstal bedrijf(met nieuwe moderne stal) komen vaak burgers in de stal.En kijken zich de ogen uit......Nooit geweten dat dieren er zo verzorgd bij staan,en dat koeien zo'mooi'zijn. Als ik dan vraag wat ze verwacht hadden.Krijg ik als antwoord;een grote vieze ruimte met roosters,stront en magere koeien

 • frl

  Witrug123# dat is mijn ervaring ook met bezoekers.

 • Rianco

  Misschien moeten we ook eens naar Dl kijken? Daar praten ze al veel langer over grupatallen. En volgens mij gaat meer dan 70% van onze melk de grens over. https://www.topagrar.com/news/Rind-Rindernews-Bundesrat-fordert-Verbot-der-Anbindehaltung-BBV-warnt-vor-Strukturbruch-3152444.html

 • ACB

  Weet wel dat de koeien het vroeger beter hadden dan nu . En ik heb er genoeg gezien. Mensen moeten eens leren kijken en niet dom weg maar dingen schreeuwen. Een ding weet ik wel dat er nu een hoop kennis van de oude garde naar de knoppen gaat. Zowel in rundveehouderij als in de akkerbouw. Alleen de grote jongens profiteren hier weer van. Mensen wordt toch eens wakker. Of worden we liever manager in plaats van boer. Dan had je ander vak moeten kiezen. Kijken en waarnemen en logisch denken. Maar dat schijnt tegenwoordig niet mee te vallen. We denken dat we het goed doen maar is dat ook zo??

 • alco1

  ACB Motiveer zou ik zeggen.

 • frl

  Ik denk dat door het VLOG Duitsland het grupstal gebeuren wat in een stroomversnelling gekomen is, maar in het VLOG concept staat ook dat melk van weidende bedrijven moet komen, dus geen nieuw/uitbouw meer voor opstallers.
  Gelijke monniken, gelijke kappen.

 • koestal

  Onduidelijke situatie voor grupstalboeren,met grupstalboeren is niks mis!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.