Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Snel I&R-blokkade opheffen kost € 225

Snel een I&R-blokkade opheffen middels DNA-test kost een veehouder enkele honderden euro‘s.

Bedrijven die zijn geblokkeerd vanwege problemen met de I&R-registratie en daar snel weer vanaf willen, kunnen eigenlijk alleen weer snel ‘vrij’ komen met behulp van een DNA-test. Wie haast heeft, betaalt al snel enkele honderden euro’s per geval.

Voor het onderzoek worden doorgaans haarmonsters onderzocht, al kunnen ook stukjes weefsel (biopten) en sperma worden getest.

Bij haast dubbele kosten

Vergeleken met een eventuele boete van de NVWA zijn de kosten van zo’n DNA-test misschien beperkt, maar een eenvoudig onderzoek om een moeder en nakomeling-relatie vast te stellen, kost toch € 75,00 exclusief btw. Wie een tweeling heeft en een moederkoe die onderzocht moeten worden, betaalt € 112,50 exclusief btw. Zo meldt het Van Haeringen-laboratorium in Wageningen. Dat zijn de kosten voor een normaal onderzoek dat 15 werkdagen in beslag neemt. Wie haast heeft, kan binnen 4 of 5 werkdagen de gewenste gegevens hebben, maar betaalt dan wel het dubbele bedrag.

In de melkveehouderij is er geen centrale regie bij de DNA-analyse, in de vleeskalversector coördineert de SKV de haarmonstertesten.

Laboratorium heeft het momenteel ‘vrij druk’

Enige instelling in Nederland

Het Van Haeringen-laboratorium is, voor zover bekend, de enige instelling in Nederland die de DNA-analyses op dieren uitvoert. Volgens een woordvoerder is het momenteel ‘vrij druk’, een situatie die nog wel een aantal weken zo zal duren. Precieze gegevens over het aantal extra onderzoeken wil het Van Haeringen niet geven.

CRV

Fokkerijorganisatie CRV heeft gevraagd om een snellere en goedkopere testmethode te mogen toepassen met een (erkende) merkertest, maar de NVWA heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven.

Herstelmelding bij RVO.nl

Wie een uitslag heeft die het bedrijf ontschuldigt, kan verder volstaan met een herstelmelding bij RVO.nl, à € 1,08 extra per melding. Wordt RVO.nl gevraagd om zelf een herstelmelding te doen, dan kost die € 10 extra. Is ook nog extra onderzoek nodig, dan lopen de kosten op tot krap € 28 per herstelmelding. CRV helpt ook mee herstelmeldingen te doen, maar alleen bij onverdachte situaties.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Haastige spoed is zelden goed,,!!!

 • Vhouder

  als alles blijkt te kloppen krijg je toch zeker je kosten vergoed door carola

 • Marco22

  Je eigen onschuld bewijzen(en betalen). Leven we hier in Noord korea of zo?
  Oh... boeren dan mag dat. En weer is het muisstil van de lto en cs.

 • mag aannemen dat Carola niet alleen de kosten van het DNA onderzoek maar ook de kosten die de blokkade met zich mee brengt en wat denkt ze te doen aan de imago schade

 • Jan-Zonderland

  In een normale rechtstaat is het toch nog altijd zo dat je onschuldig bent totdat schuld is bewezen ? Al die blokkades zijn dan m.i. ook onrechtmatig. Dit is voer voor een goede advocaat om, als schuld niet kan worden bewezen voor een x aantal bedrijven die wel geblokkeerd zijn, een gigantische schadeclaim neer te leggen bij het ministerie. En dan niet alleen voor de materiele schade maar vooral ook voor imateriele schade want daar kun je veel hogere bedragen eisen. Tijd om dat zootje ambtenaren een lesje te lezen.

 • farmerbn

  Eens met Jan. Zoek een advocaat en zeg hem dat de gehele schadevergoeding voor hem is.

 • mtseshuis

  Witte boordencriminaliteit! Eens met Jan Zonderland, te gek voor woorden dit!

 • Kunnen de niet frauderende bedrijven net zo een claim neerleggen bij de wel frauderende bedrijven Jan?

 • John*

  LTO en nmv hebben voor de blokkades al aan tafel gezeten bij het ministerie. Hebben die daar zitten slapen??? We doen er goed aan om de belangenorganisaties op te zadelen met calamiteiten teams. We zien nu wel wat er gebeurd met mest, fipronil en kalfjes. Als sector hebben we dan vlug mensen nodig die een team vormen om de calamiteit en/of beschuldiging beoordelen en daar de communicatie omheen verzorgen. Daarna ook aanschuiven in het team wat het ministerie opricht om alles op te lossen. Gewoon gezond boerenverstand erbij doet wonderen!

 • koestal

  Belachelijk ,deze minister gaat verschrikkelijk af,verschuilt zich achter de hoge ambtenaren ,puur dictatuur !1

 • emaalderink

  De kosten kunnen toch zeker wel verhaald worden op de RVO?

 • koestal

  wat een service.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.