Rundveehouderij

Nieuws 923 x bekeken 1 reactie

Routes certificering IBR- en BVD-vrij in kaart

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft alle mogelijke routes tot IBR-vrij en BVD-vrij certificering in kaart gebracht en op haar website geplaatst.

Aanleiding is dat de zuivelsector haar leveranciers uiterlijk per 1 april 2018 wil laten deelnemen aan een erkend programma. Voor BVD zijn er vier opties binnen GD. De route ‘intake virus en bewaking jongvee antistoffen’ is de snelle route is tot BVD-vrij certificering. De andere drie routes nemen meer tijd in beslag. Hierbij gaat het om de route ‘oorbiopten’, route ‘jongvee antistoffen’ en de route ‘tankmelk’.

Drie opties voor IBR

Voor IBR heeft GD drie opties voor de rundveehouder. De snelle route is die via intake bloed en bewaking via tankmelkonderzoek. De langzamere route is alleen gebaseerd op tankmelkonderzoek, of via vaccinatie. Voor niet-melkleverende bedrijven moeten eventueel positieve dieren van het bedrijf afgevoerd worden en vindt bewaking van de vrij-status plaats via bloedmonstername aan de slachtlijn.

Eén reactie

  • koestal

    Wie staat garant voor een goede kwaliteit van het vaccin ? De GD in ieder geval niet ! De vorige keer is dat gruwelijk mis gegaan !

Of registreer je om te kunnen reageren.