Rundveehouderij

Nieuws 3429 x bekeken 13 reacties

‘NVWA handelde buitenproportioneel met inbeslagname runderen’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had 88 runderen van een melkveebedrijf niet in beslag mogen nemen.

Het was een ‘disproportionele maatregel’, zo oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een uitspraak. De NVWA liet de dieren afvoeren omdat de koeien niet allemaal schone en droge ligplaatsen hadden en ze op de mestroosters een ligplaats moesten zoeken. Ook bleken volgens de controleurs sommige dieren verwondingen te hebben. Daarop besloot de NVWA de dieren elders onder te brengen. De kosten daarvoor, ruim € 50.000, werden bij de veehouder in rekening gebracht.

Kosten door aanpak NVWA hoger

Het CBb oordeelt nu dat de aanpak van de NVWA disproportioneel was, de kosten voor de boer waren door de aanpak van de NVWA veel hoger dan waar hij rekening mee had moeten en kunnen houden. Er waren andere – minder kostbare – mogelijkheden om het dierenwelzijn te verbeteren. Zo was het mogelijk geweest om eerst de inzet van dierenartsen en klauwverzorgers te overwegen om het dierenwelzijn aan te pakken. Ook was het mogelijk geweest de dieren dichter bij huis te stallen.

NVWA opdraaien voor kosten

Door het wegvoeren van zoveel dieren kwam de bedrijfsvoering van het melkveebedrijf min of meer tot stilstand, wat leidde tot veel gevolgschade, die naar het oordeel van het CBb niet voor rekening van de melkveehouder mag komen. De NVWA zal moeten opdraaien voor die kosten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mijn dag is weer goed.

 • gjh

  ja de mijne ook

 • ????

  S

 • 8911077012

  als de claim bij nvwa werk nemers wordt ingehouden die van mij ook maar helaas waar komt het geld vandaan

 • ????

  Super afstraffen dat volk alles wat ze aangeraakt hebben ontsmetten voor eventuele bacteriën

 • landboer

  KGB praktijken

 • koestal

  NVWA werkt rigoreus, maken veel kapot wat met zorg is opgebouwd,olifant in de porceleinkast !!!

 • mtseshuis

  Goede zaak, straks ook graag met de zgn fraude optredens voor het hekje zetten!

 • Nvwa wil graag hun macht tonen " en misbruiken hem daardoor soms ,"
  U zou wat meer respect moeten tonen" ,zij een van hen ,toen hij weigerde gebruik te maken van de hygiëne sluis , en daarom door mij de deur werd gewezen ,
  , ik vroeg hem,... zou jij zo behandeld willen worden ,thuis ,of .....zou je willen dat je MOEDER zo behandeld werd.......

 • Varkens in Nood

  Blijkbaar mag je wel je melkkoeien in de stront op de roosters laten liggen en je stal zwaar overbezetten, maar mag de NVWA die dieren niet uit hun ongeschikte omgeving verwijderen terwijl dat in feite handhaving van de wet is! Wat is dat voor dieronvriendelijk beleid?

 • farmerbn

  @H Baaij. Goed lezen is niet zo moeilijk. De boer was in overtreding maar de NVWA handelde buitenproportioneel. Dat is iets anders.

 • koestal

  Dit was in Friesland,de stal was te vol

 • leijsen1

  wat is het verschil tussen de misschien slechte verzorging van het vee van deze boer en het laten verhongeren van de dieren op de Oostvaarder plassen van de BV Nederland. Ik snap werkelijk niet meer in wat voor land we leven!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.