Rundveehouderij

Nieuws 49 reacties

LTO, NAJK en NMV vragen deblokkades en excuses

LTO Nederland, NAJK en NMV hebben een brief geschreven naar minister Carola Schouten van landbouw om hun beklag te doen over de werkwijze van het ministerie bij de blokkade van bedrijven waar de identificatie en registratie van runderen niet op orde is.

Ze roepen de minister excuses te maken aan de getroffen bedrijven. De organisaties zijn niet te spreken over de werkwijzen van het ministerie, RVO.nl en NVWA. “Enkelvoudige criteria zoals: niet gekalfde vaarzen ouder dan 27 maanden, het hebben van meerdere tweelingen én vee dat door import niet correct geregistreerd staat, geven geen gefundeerde aanleiding voor een zware sanctie in de vorm van het blokkeren van desbetreffend bedrijf”, schrijven de organisaties in de brief.

Excuses ontvangen

Ze vinden dat er beter naar de selectiecriteria gekeken had moeten worden. “Dit had direct een genuanceerd beeld kunnen scheppen ten aanzien van het vermoeden van fraude”, aldus de organisaties. Ze roepen de minister op om bedrijven die door een kleine administratieve slordigheid of te strenge selectiecriteria zijn geblokkeerd, zo snel mogelijk te deblokkeren. “Het zou de minister sieren wanneer deze bedrijven excuses ontvangen voor de veroorzaakte overlast en leed.”

LTO-voorzitter Marc Calon roept het ministerie op om te stoppen met boeren als criminelen te behandelen. Foto: ANP
LTO-voorzitter Marc Calon roept het ministerie op om te stoppen met boeren als criminelen te behandelen. Foto: ANP

Moeilijke tijd door fosfaatreductieplan

De organisaties vragen zich af of het ministerie voldoende rekenschap heeft gehouden met de sociale impact van de blokkade van de bedrijven, mede gezien de moeilijke tijd die ondernemers al hadden door het fosfaatreductieplan, waarbij gezonde dieren moeten worden afgevoerd om de fosfaatdoelstelling te halen.

De gekozen systematiek van gebrek aan kennis van de boerenpraktijk

‘NVWA heeft te hoog van de toren geblazen’

De organisatie stellen dat de NVWA te hoog van de toren heeft geblazen met de aantallen verdachte bedrijven. “Bovendien getuigt de gekozen systematiek van gebrek aan kennis van de boerenpraktijk. Dit had voorkomen kunnen worden wanneer de sector betrokken was geweest bij het interpreteren van de informatie uit de verschillende systemen waar de cross-checks mee hebben plaatsgevonden”, schrijven Harm Wiegersma (NMV), Bart van der Hoog (NAJK) en Wil Meulenbroeks (LTO). Ze denken dat veel blokkades voorkomen hadden kunnen worden. Bij de gesprekken over het fosfaatreductieplan was er al twijfel of het I&R-systeem robuust genoeg is om in te zetten voor het fosfaatreductieplan. Door gebrek aan een alternatief is het toch ingezet.

‘Nu gaan we de verkeerde kant op, hier wordt een hele beroepsgroep schuldig verklaard’

Marc Calon, voorzitter LTO

‘Boeren niet meer als criminelen behandelen’

Ook LTO-voorzitter Marc Calon roept het ministerie op om te stoppen met boeren als criminelen te behandelen. “Ik ben zeer teleurgesteld in het optreden van de overheid. Ik ben de eerste om te zeggen dat echte fraudeurs moeten worden aangepakt. Maar nu gaan we de verkeerde kant op, hier wordt een hele beroepsgroep schuldig verklaard”, aldus Calon. Bij informatielijnen van LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben honderden boeren hun beklag gedaan. “De boosheid richt zich vooral op de wijze waarop de overheid haar onderzoek verricht”, aldus LTO.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  zoooooo.... Duurt wel lang, maar komt uiteindelijk toch... Nu Carola nog en topambtenaren LNV/RVO/NVWA...

 • peetersdejongh1

  Schrijf dit stuk aub als ingezonden brief naar de diverse dagbladen, wij weten zelf goed wat voor gevoel het geeft voor ons als veehouders met alle negativiteit welke over ons onterecht is uitgestrooid.
  Deel dit met alle burgers!! Niet alleen in de vakpers schrijven.

 • whatever

  Helemaal met jou eens!!! @peetersdejongh1

 • farmerbn

  Eerst zelf excuses maken lijkt mij. En hopen dat je mag blijven zitten.

 • whatever

 • ENDE902

  Calon wil zeggen, dat LTO, NMV en NAJK wel de juiste expertise hadden om de resultaten van de cross-checks te interpreteren. Ik heb hier toch lichtelijk mijn twijfels over.

 • cornelis 22

  Calon maak zelf als eerste excuses en hoepel daarna op .ik zeg nadrukkelijk niet treedt af dat doen alleen mensen met enig statuur .

 • koestal

  Carola is er ingetuind door haar eigen onbetrouwbare ambtenaren

 • melkveehouder .

  Wat een stelletje huichelaars. Eerst de eigen leden schofferen en kat de bel aanbinden om vervolgens van de minster excuses te eisen. Dat Calon eerst zelf excuses aanbiedt! Bah, wat een misselijk makende vertoning.

 • wmeulemanjr1

  Calon was de eerste met een wijzende vinger...

 • jeannettedekker1

  Maak je fout goed calon en luister wat peetersdejongh zegt,,,,zoek Jinek en de kranten op om de boel recht te zetten. Wie weet zijn dit je eerste wijze lessen.

 • dre v Helmond

  Ze zullen het vertrouwen wel verloren hebben maar stuur er maar eens wat mensen van de LTO heen. Van mij mag dat een Wiebren van Stralen zijn .

 • dre v Helmond

  Ze zullen het vertrouwen wel verloren hebben maar stuur er maar eens wat mensen van de LTO heen. Van mij mag dat een Wiebren van Stralen zijn .

 • agd2

  Enige nuance over de zogenaamd grote omvang van deze boeren imagocrisis had lto niet misstaan.Misschien moet dhr. Calon ook wel excuses maken aan veehoudend Nederland.

 • Calon begin bij je zelf een excuus zou zeker op zijn plaats zijn. Wil Meulenbroeks mag dat ook doen. Wij zijn niet alleen teleurgesteld in de overheid maar ook in jullie.

 • sneek1

  het zijn uiteindelijk onze collega-boeren die in de fout zijn gegaan, maar het afreageren op diverse instanties??

 • new kids

  Die voormalige opstrijker van 2 ton in een 3-daagse werkweek bij Aedes staat snel klaar met zijn oordeel of niet dan!
  Je bent pas schuldig als je bent veroordeeld Marc. Als het nodig is kan de overheid straffen, dat hoef jij niet te doen.

 • veelust

  Als er dan toch excuses komen voor de opgeblazen tweelingfraude leg dan gelijk even uit hoe het zit met de mestfraude, ook een opgeblazen onderwerp waar veel onnodige schade is gemaakt door eerst te roepen en dan pas naar feiten te kijken alleen op basis van een artikeltje in de krant. En als we dan toch bezig zijn leg dan ook nog even uit hoe opgeblazen het fipronil verhaal is en hier zijn ook nog wel war excuses op zijn plek. Wat of wie is er toch tegen de sector wat we niet weten? Is dat de minister van landbouw of de ambtenaren die daar zitten, of de NVWA, RVO, de pers, wie o wie heeft er toch problemen met de landbouw?

 • klaasvanweperen@xs4all.nl

  Onvoorstelbaar bij mij staat nog helder voor de geest de dappere confronterende uitspraken van dhr Marc Calon bij de eerste publiciteit rondom al die 7000 frauderende melkveehouders later 2100 en hoeveel betreft het uiteindelijk ? Daarmee samengaande ook nog dappere ongefundeerder reacties van dhr Meulendijks als sectorvoorzitter van de melkveehouderij .Vervolgens laat de nieuwbakken minister Schouten zich ook niet onbetuigd en gaat op de zelfde golflengte afstemmen met haar reacties , verwijten en de daar uit voortvloeide slechte onderhandelpositie voor het binnen halen van derogatie Wat een soap van dit trio , en wat doen ze nou ze vragen om opheldering . Nou die zou ik wel kunnen geven weg met deze zichzelf belangenhartigers noemende figuren .

 • koestal

  LTO heeft met Calon het paard van Troje binnen gehaald !

 • kleine boer

  Allemaal leuk weer mekaar napraten maar waar blijft de oplossing voor de snelle deblokkade ? En voor wat nog komen gaat ? Denk maar niet dat dit de laatste 2000 waren volgens mij suffen ze gewoon door nu ik lees ook nergens nu hoeveel er nu vrij zijn alleen nog steeds die 100-150 en dat was al week geleden.

 • koestal

  kleine boer@ dan zul je toch op de trekker naar Den Haag of Assen moeten ,daar houden ze hun eindje vast,daar zijn ze ook gefrusteerd omdat ze geen grote fouten kunnen vinden !

 • kleine boer

  Koestal@ ben nog niet geblokkeerd maar sta als ik zo alles lees nergens meer van te kijken.

 • ricooo12

  het lijkt wel of ze veehoudend nederland een loer draaien ten kosten van het verliezen van de derogatie.

 • gjh

  Calon is uit zijn winterslaap gekomen dat heeft lang geduurd.

 • Marco22

  Stok zoeken om verlies derogatie te verbloemen. Kijk boeren jullie hebben verlies derogatie zelf veroorzaakt. Hadden jullie maar niet moeten FRAUDEREN.
  Geen derogatie met behoud van fosfaatrechten, dat is het doel groenlinksdraaiende ambtenarenkliek op ministerie van LNV.

 • wmeulemanjr1

  Bepaalde 'hooggeplaatste lieden' in organisaties doen altijd direct uitspraken zonder eerst goed na te denken.
  Mensen met 'bedenkelijk inlevingsvermogen'

  Zulken misschien royeren bij 'de' organisatie?

 • agratax(1)

  We zitten weer eens lekker te kankeren en te wijzen met vingers. Zou het voor de hele maatschappij niet verstandiger zijn -om geen blindelings vertrouwen meer uit te spreken in de automatisering-. Hoe meer bestanden worden gekoppeld hoe meer er mis kan gaan, daarom brengt de automatisering ons niet de beloofde besparing maar moeten er software reparateurs, ICT-ers, voor onnoemelijke bedragen worden ingehuurd om de fouten te vinden en te repareren. Gaat het fout dan is de zwakste schakel,geadresseerde burger, de schuldige wegens (bewust) fout gebruik van de automatisering.

 • melkveehouder .

  @Marco 22. Zo denk ik er ook over. Maar het is verder geen toeval dat na bar slechte jaren waardoor bedrijven ‘ onder water’ zijn komen te staan, het beleid van mestverwerking wordt omgezet naar fosfaatechten. Onze Rabo heeft denk ik een grote vinger in de pap gehad. Vandaar ook plotseling die grote mond van Draaijer. Het zal hem weinig uitmaken of de derogatie behouden blijft, het fosfaatrechtenstelsel ( de redding voor de bank) is toch in de nieuwe Meststoffenwet vastgelegd.

  Onze belangenbehartigers stonden erbij en keken erna. Je kunt je toch niet voorstellen dat een NAJK met droge ogen beweert voor de belangen van de jonge boeren c.q. de opvolger op te komen terwijl ze de achterban hebben opgezadeld met extra opvolgingskosten.

  @Bart van der Hoog van het NAJK. Het klinkt heel stoer om nu richting Minister Schouten iets te roepen, maar leg je achterban nou eens uit c.q. reken die eens voor wat dit fosfaatrechtenstelsel hen gaat opleveren.

 • vanpuffelen

  ik heb me lange tijd ingehouden maar nu lukt het niet meer. LTO had ik al eerder afgeschreven maar t is nu zelfs onder nul gezakt. Dat Carola Schouten verkeerde interpretaties maakt kan ik inkomen, dit kan door "foute"ambtenaren binnen RVO en vooral NVWA. Dat Calon gelijk "rucksichtlos"begint te verwijten en spierballentaal gaat uitslaan komt doordat hij denkt dat LTO nog enig draagvlak heeft (misschien binnen LNV wel, bij de veehouders volgens mij al lang niet meer). Maar dat die Meulenbroeks als een landverrader ook zo zonder eerst gefundeerd naar de onderbouwing van de cijfers van RVO/LNV/NVWA te hebben gekeken zijn eigen collega's in een hoek zet vind ik misselijkmakend. Hun eis voor excuses van een net begonnen minister haast nog erger. Steek hand in eigen boezem en vertrek zo snel mogelijk. JULLIE hebben vooral gefaald door je eigen beroepsgroep in de kou te laten staan.

 • ricooo12

  fosfaatrechten hebben bij verlies van derogatie geen waarde meer!

 • landboer

  Exact mijn mening van Puffelen!

 • mtsvanaaken

  Ik stel voor dat de minister, als later blijkt dat maar een handjevol bedrijven gefraudeerd heeft, wel werk van de kringloopwijzer maakt om beetje goodwill te tonen. Dat de deelnemers van de pilot op voorhand al 7,5 % ruimte kreeg op de fosfaatrechten, toont aan dat het voordeel veelkans over de hele breedte van melkveehouders aanwezig is. Dus dit jaar een pilot en volgend jaar iedereen ermee aan de gang.

 • G. Peltjes

  Prima verwoord @vanpuffelen

 • ENDE902

  @vanpuffelen
  Bij deze mijn compliment voor het verwoorden van de gevoelens van waarschijnlijk zeer veel veehouders.

 • kleine boer

  @Van puffelen keurig verwoord ik denk de mening van vele.

 • kloot

  lto moet ik je leden aan wijzen die gefraudeerd hebben sukkels

 • kloot

  je moet je eigen schamen

 • Marco22

  Blijkt wel weer dat lto lieden aant handje lopen en eten uit het handje van LNV.
  Lto had ten 1ste minstens duidelijke onderbouwing moeten vragen bij die 7000 daarna 2100 FRAUDE gevallen. Hebben ze niet gedaan. Wanneer leren ze nou, OVERHEID=ONBETROUWBAAR.
  Wat zegt dat over het overige beleid waar lto klakkeloos in mee gaat.

 • Achso

  Wat een soap zeg... Uitermate incompetente vertoning, die zijn weerga nog niet kent..

 • Peerke1

  Het is gewoon van alle tijden en Hij Die Zonder Zonder Is Werpe De Eerste Steen.Heel oud spreekwoord uit den bijbel.

 • mts.kuijer-zoer@comveeweb.nl

  Waarom zo moeilijk doen dhr. Calon . Als u alles naar grond gebonden doet en die meer mest heeft dan grond die dan afzetten met een mestcontract .Dan heb je niks te doen met mestfraude en I en R te doen en er gaat geen geld in fosfaatrechten zitten

 • mtseshuis

  100% juiste analyse @van Puffelen, wat een koekenbakkers dat ze eerst tot 2 keer toe zonder enig kennis van zaken achter de minister en RVO/NVWA gaan staan en de leden laten barsten en nu excuses eisen... Had eerst eens een beetje informatie ingewonnen en dan harde woorden gesproken!

 • jfvanbruchem1

  dus samengevat Carola mag nog blijven,LTO ers moeten aftreden.

 • koestal

  Calon de grote ,,fraudebestrijder ''

 • koestal

  Hoeveel boeren heeft Calon nu al geroyeerd met z,n ,,dappere '' woorden ,hier in de buurt zijn boeren die al jaren geleden bedankt hebben voor LTO ,ze gaan van dat geld elk jaar lekker op vakantie !!

 • egbert

  Calon konmoeilijk op het ministerie gaan schelden want het is uiteindelijk samen met de grootste melkfabriek en najk en nog een vaag opgerichte belangenclub voor veehouders hun plan vergeet dat niet .
  De grootste melkfabriek heeft er in begin wel wat van gezegd maar houd zich nu afzijdig meestal willen die ook nogal hard roepen misschien wel zo verstandig.
  Degenen die de plannen hebben bedacht moeten nu ook maar op de blaren zitten . Denk dat lto veel leden gaat verliezen maar een geluk voor ze je had voor 1 januari moeten opzeggen.
  Conclusie harde schreeuwers hoe je het nu ook gaat doen je hebt je krediet door deze onhandige acties volledig verspeeld.

 • koestal

  Door wie wordt die Meulenbroeks eigenlijk betaald ? toch niet door de boeren waar hij op afgeeft,dan zaagt hij de poten onder zijn stoel weg .Dan valt hij op z,n kont.

 • koestal

  Excuses heb je niks aan ,financiele schade is bij veel boeren al een feit !

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.