Rundveehouderij

Nieuws 12467 x bekeken 40 reacties

Klachten over fouten bij import, doodgeboortes en meerlingen

Import, tweelingen en doodgeboren kalveren. Dat zijn de meest voorkomende zaken waarom boeren ten onrechte geblokkeerd worden. Dat blijkt uit de reacties die binnenkomen bij Boerderij. Een overzicht.

Het overzicht hieronder geeft niet alleen een beeld van waar de problemen zitten, maar ook van de woede bij de betrokkenen. De reacties zijn geanonimiseerd. Namen van betrokkenen zijn bekend bij de redactie.

Veel klachten gaan ook over de bereikbaarheid van RVO.nl., De organisatie is vandaag nauwelijks bereikbaar vanwege de drukte, en heeft inmiddels bekendgemaakt dat in het weekend doorgewerkt wordt.

Reactie CRV

Er zijn ook klachten over herstelacties die door CRV buiten medeweten van de boer om gedaan zouden worden. CRV reageert hierop aldus: “CRV heeft van betrokken veehouders machtiging om via Veemanager mutaties voor het I&R-systeem in te voeren. Deze mutaties worden alléén in opdracht van de veehouder uitgevoerd. CRV beschikt daartoe over dezelfde functionaliteit als die waarvan de veehouder (kostenloos) gebruik kan maken.”

Reactie Vee&Logistiek

Vee&Logistiek Nederland bevestigt dat er problemen zijn bij rondom registratie in I&R van geïmporteerde runderen. Het gaat dan om dieren waarvan geen kalfdatum in het I&R-systeem is geregistreerd: namelijk de kalfdatum in het land van herkomst, aldus de woordvoerder. Donderdag 8 februari al meldden meerdere importeurs en handelaren bij de brancheorganisatie dat zij hierover door veehouders benaderd waren. Vee&Logistiek Nederland heeft overlegd met de NVWA om voor deze gevallen snel een oplossing te vinden, omdat volgens de organisatie hier geen sprake is van opzettelijk weglaten van gegevens. De oorspronkelijke kalfdata van deze dieren in het buitenland zouden bij CRV te achterhalen zijn. “Een oplossing voor bedrijven die uitsluitend om deze reden geblokkeerd zijn, moet dus vlot te realiseren zijn”, aldus de woordvoerder.

Hieronder volgen enkele reacties van veehouders die bij Boerderij binnenkwamen:

Kalf verworpen

“Kalf verworpen en onvindbaar in verband met buiten lopen in natuurgebied. Vaars wel aan de melk. Kon kalf dus niet melden. Twee tweelingen in januari. Bewijs nodig via DNA. Maar éen van de moeders is al naar de slacht, evenals twee kalveren.”

Vaars nog niet gekalfd

“In november drachtige vaars gekocht die nu hoogdrachtig is en over twee weken moet kalven. Nu is het hele bedrijf geblokkeerd en na twee uur aan de telefoon gezeten te hebben, krijgen we te horen: ‘u moet het schriftelijk uitleggen’. Hij begreep er niets van en zei ook nog: ‘U moet aantonen wanneer het kalf dood geboren is’.”

Uit de reacties van veehouders bij Boerderij blijkt onder andere dat er bijvoorbeeld kalfdata ontbreken. Dat is wel gemeld, maar die melding heeft RVO.nl niet bereikt. Foto: Michel Zoeter
Uit de reacties van veehouders bij Boerderij blijkt onder andere dat er bijvoorbeeld kalfdata ontbreken. Dat is wel gemeld, maar die melding heeft RVO.nl niet bereikt. Foto: Michel Zoeter

Doodgeboren kalveren bij vorige eigenaar

“Ook wij zijn volkomen onverwacht geblokkeerd”, meldt een andere veehouder. “We hebben altijd alles naar eer en geweten geregistreerd. We hebben in mei vorig jaar drie afgekalfde vaarzen gekocht. De vorige eigenaar was vergeten om de kalving te melden. Wij kregen via de melkcontrole het bericht dat van de dieren geen kalfdatum bekend was. In juni hebben we dit al nagevraagd bij de vorige eigenaar. Het ging bij alle drie om doodgeboren kalveren. Ik heb dat toen alsnog gelijk gemeld. Nooit meer wat gehoord. We staan ook goed geregistreerd bij I&R. Nu krijgen we ineens bericht dat van die dieren geen nakomelingen bekend zijn. Wij moeten dat nu bewijzen met facturen van Rendac. Die hebben wij natuurlijk niet.”

Tweelingen

“Van drie tweelingen is geen moeder bekend. Dat heb ik gewoon op tijd gemeld. Ze staan samen met de nakomelingen goed geregistreerd bij CRV. Zijn zelfs stamboek. Alleen CRV heeft ze niet goed doorgemeld naar het I&R-systeem / RVO.nl. Wij moeten nu de registratie op orde maken, maar die is al op orde.”

Overlopers

“Wij staan onterecht geblokkeerd vanwege twee overlopers. Vaarzen ouder dan 27 maanden.”

Buitenland

“Wij hebben een groot bedrijf en de administratie is keurig op orde. We laten de vaarzen in Duitsland opfokken. We worden dus door RVO.nl ook aangemerkt als fraudeur en we moeten zelf maar zien weer los te komen van deze blokkade.”

Afkalfdatum

“Er ontbreekt één kalfdatum. Dat is wel gemeld, maar de melding heeft RVO.nl niet bereikt. Minder dat 3% tweelingen, wel twee oudere vaarzen die opgebroken zijn.”

Veehouders vertelden Boerderij dat van sommige tweelingen geen moeder bekend was. De meldingen hiervan zijn niet goed doorgekomen. Foto: Henk Riswick
Veehouders vertelden Boerderij dat van sommige tweelingen geen moeder bekend was. De meldingen hiervan zijn niet goed doorgekomen. Foto: Henk Riswick

Doodmelding niet goed gegaan

“Twee vaarzen waarbij de kalfdatum ontbreekt, omdat een doodmelding niet of niet goed gegaan is. Dat heb ik wel gemeld bij CR Delta en ging er altijd vanuit dat dat voldoende was. Het heeft niets met fraude te maken, maar wel een bedrijfsblokkade!”

Doodmelding

“We zijn onterecht geblokkeerd wegens het ontbreken van de I&R-code van de moeder bij doodmelding. Dat is wel netjes doorgegeven aan CRV. Ook lijsten van de robot kloppen exact met CRV. Dus ik mail die hele bende koekaarten en lijsten uit het Lely-programma naar RVO.nl. Ik heb een tweeling gehad van 10 dagen oud, die is nog op het bedrijf, de moeder is aan de melk. Nu moet ik via DNA aan gaan tonen dat het klopt. Dit is waanzin. Ik ben woest.”

‘We kunnen aantonen via de factuur van Rendac dat het om een doodgeboren kalf ging en de vaars dus gekalfd heeft. We gaan uiteraard in gesprek met CRV hoe dit heeft kunnen gebeuren’

Schokkend

“We hebben altijd goed geregistreerd en waren van mening dat de fraude ons niet aanging. Het was echter schokkend om uit de brief van RVO.nl te vernemen dat ook ons bedrijf is geblokkeerd’, meldt een andere veehouder. “Vaak en vooral in de media worden de boeren als fraudeurs neergezet, die dit heel bewust hebben gedaan. Voor ons geldt dat niet. Wat is de rede van ‘onze’ blokkade? In november 2016 heeft een vaars gekalfd, waarvan een dood kalf geregistreerd is in CRV-veemanager. Normaliter worden de registraties in het managementsysteem automatisch naar I&R verzonden. Deze registratie is echter niet doorgekomen bij het I&R-systeem. Die melkkoe staat nog steeds als vaars bij I&R, terwijl wij in ons managementsysteem dit zo niet tegenkomen. Bij ons is de vaars veranderd naar koe. We waren ons van geen kwaad bewust. We kunnen aantonen via de factuur van Rendac dat het om een doodgeboren kalf ging en de vaars dus gekalfd heeft. We gaan uiteraard in gesprek met CRV hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hierbij is dus niet willens en wetens, met opzet, gefraudeerd. We zijn verbaasd en betreuren het zeer dat onze registratie niet overeenkomt met de I&R-gegevens. Uit het feit dat de onvolledigheid in 2016 is begonnen, blijkt dat het niets te maken heeft met het bewust frauderen rondom de fosfaatreductie.”

Import dieren

“Op mijn boerderij heb ik in oktober zes afgekalfde vaarzen uit Duitsland gekocht. De importeur heeft de importmelding door CRV in het I&R-systeem laten doen en ik ben deze dieren gewoon gaan melken.”

Herstelactie

“Bij mij is een tweeling nota bene geboren na de peildatum 31 december 2017 waar ook vanmorgen een herstelactie is uitgevoerd en de moeder van het kalf is verdwenen uit het systeem.”

Laatste reacties

 • nutterseweg10

  Vleeskalverhouders krijgen er ook volkomen onterecht mee te maken.
  Kalveren individueel geblokkeerd terwijl ze er niks aan kunnen doen!
  Moeten het wel zelf rechttrekken.

 • mtseshuis

  Ja @nutterseweg10, dat krijg je als een stel halve wilden maar zomaar wat gaat blokkeren, ze lijken wel niet goed wijs daar bij NVWA en RVO. Bang om af te gaan vanwege dat lawaai om al die zgn tweelingfraudeurs, die er niet zijn!

 • jhp

  RVO stuit na het lijkt op veel eigen systeemfouten.

 • Henk.visscher

  Schouten gaat nu weer zeggen overheid is niet schuldig waardeloze minister

 • Henk.visscher

  dit zijn valse beschuldigingen

 • Henk.visscher

  Al deze melkveehouders hadden gewoon een brief moet krijgen met daarop de mogelijke fouten en een week de tijd moeten hebben om met een verklaring te komen

 • jeannettedekker1

  Misschien is het wel goed dat dit allemaal gebeurd,laat rvo straks ook even bij Jinek tekst en uitleg geven.

 • jeannettedekker1

  Van boerderij verwacht ik..VINGER AAN DE POLS,,,,,,!!! Bedankt

 • Firma Vellenga

  Al zoveel met RVO te maken gehad. Als je al iemand aan de lijn krijgt weten ze nooit ergens van af. Het gaat de betrokken boeren veel advocaatkosten kosten.... RVO zal echt hun fouten niet toegeven. En je kunt niets doen tegen dit onrecht.

 • kleine boer

  Als er zoveel ongeveer dezelfde "fout"hebben kunnen maken dan is het toch heel duidelijk dat er onmacht ipv onwil speelt!!! Waarom is er van de overheid niet vorig jaar bijvoorbeeld gezegd let op de registratie blijf kijken of het klopt nu weet iedereen weer wat er zou kunnen misgaan maar om dan alles plat te gooien gaat toch nergens meer over. Ik vraag me af hoe de controle in het buitenland is kan niet geloven dat dat veeeeel beter als hier.

 • Einde Schouten . Als straks blijkt dat minder dan 20 % van de 2100 bedrijven gefraudeerd heeft , is er voor Schouten geen andere weg dan opstappen .
  Terwijl ze het goede met de boeren voor heeft , wordt ze belazerd door de rode RVO medewerkers .En die krijgen dan hun zin ook nog .
  Er is maar een oplossing Bleeker terug , die kan RVO mensen aan .

 • Flepke

  Nog meer geld naar RVO om op te brassen aan van alles en nog wat....
  Er blijven dadelijk weinig echte fraudeurs over als CRV / RVO hun systeem en medewerkers blunders hebben opgelost.....Schouten hoe ga je dat uitleggen aan vooral de Burger. Dan zien we een klein tekstje op NOS of Volkskrant in plaats van die megakoppen van afgelopen week.
  Als het I&R systeem bij de Runderen al een zooitje is hoe is het dan bij de Geiten, Schapen en Varkens?????? Gaan deze ook allemaal op slot omdat er meer dan 5% meerlingen zijn :-) :-)

 • Gerd

  Kleine boer:in Duitsland is er niet het probleem. Elk rundvee van 24 maanden of ouder is automatisch 1 GV, al dan niet gekalfd

 • kleine boer

  @Gerd word tijd dat ze bij rvo es over de grens kijken dan. Maar ik bedoel meer de controle overal op zoals hierboven de doodgeboorte ,meerling enz enz op tijd gemeld van geboorte enz enz

 • Marco22

  Schouten op NPO geeft niks toe.
  https://www.nporadio1.nl/gemist

 • jeannettedekker1

  Wij zijn het land waar melk de motor is.😀😀😀👍👍👍

 • Dutchdairy

  Henk Visscher, voor t geval je je afvraagt hoe je met de dna monsters kan frauderen , als je nou dna neemt van een fraude tweeling, neem dan de monsters van t " echte" kalf 2 keer. Dus t fraude kalf geen haren van trekken, dan klopt t weer .

 • Henk.visscher

  ha ha,mogen de boeren dat zelf doen dan, dan kun je net zo goed meteen stoppen

 • Henk.visscher

  Als er zoveel kan worden gerommeld met het IenR is de peildarum 2 juli 2015 dan nog wel rechtsgeldig

 • Henk.visscher

  De S.G.P is naar mijn weten de enige partij die nog voor ons opkomt, of heb ik het mis?

 • Veurink

  Reactie van CRV is behoorlijk arrogant! Als ik de bovenstaande gevallen zo lees dan heeft het merendeel van de foute registraties te maken met een slechte koppeling tussen crv en rvo. Maar dat zullen ze wel niet toegeven. fijn zo'n COOPERATIEVE 'rundveeverbetering'.

 • Mtswie

  Ook hier een melding van een dood kalf van een vaars. Afkalving staat goed in het managementprogramma maar is om wat voor reden dan ook niet in het I en R systeem terecht gekomen. Ook is het kalf door rendac opgehaald.
  Twijfelde al aan mijzelf. Maar er zijn er dus meer met dit probleem. Schrale troost.

 • simpel boerke

  het is duidelijk dat de koppelingen tussen sommige managenent pakketten en i&r hiaten vertoont. De vraag is dan of de beheerders van de paketten hiervan op de hoogte waren en zoja waarom ze dit dan
  zo op hun beloop hebben laten gaan.

 • alco1

  Ik heb RUMA.

 • Nick1983

  Hmmm... overlopers? Is dat een probleem? Ik heb er 1 van 30 maanden oud en moet eind deze maand kalven. Zou dat een probleem zijn? En nog 1 van 25 maanden die in augustus pas kalft. Dat kan nog "leuk" worden...

  Moet eigenlijk nog een koe wegdoen voor de fosfaatrechten, maandag maar eens gauw regelen voordat ik voor een paar maanden geblokkeerd word ...

 • heb al jaren koeien en mijn meldingen nooit een probleem alleen als ik het zelf verkeerd doe

 • info519

  kun beter ruma hebben dan reuma..

 • Mtswie

  @ onbekend. Zou maar niet te hard roepen.
  Morgen ben je aan de beurt. Niets is meer zeker in de veehouderij.

 • ricooo12

  triest, na ruim 20 jaar i&r systeem er nu pas achter komen dat er nog zoveel fout meldingen zijn . is wel duidelijk dat er bij rvo en management makers meer uitleg nodig is naar voor ons als melkveehouders en een duidelijke ,snellere weergave van wat er fout is zodat er sneller gecorrigeerd kan worden.

 • husky007

  Misschien enkele mondige boeren sbs 6 bellen?

 • Nick1983

  Ik kan er niets aan doen, maar ik hoor in heel veel klachten toch wel CRV genoemd worden...

 • alco1

  Ik denk dat wij als boeren nog weleens sterker uit deze misère kunnen komen.
  Als genoemde 8000 'meerlingfraudes' in grote getale aan administratieve fouten kunnen worden toegeschreven.
  Maar laten we nu nog niet zelf gaan speculeren, dat is er al genoeg gedaan.

 • jongvee

  Ik heb misschien al wel 30 jaar geleden mee gedaan in de proefperiode van het I en R systeem en sindsdien best wel doodgeboren kalveren en tweelingen gehad
  Altijd alles volgens de regels opgegeven en nooit een probleem tegen gekomen.
  nu het aantrekkelijk is en voordeel is te halen klopt het systeem niet en licht het aan koppelingen tussen CRV en I en R?? komt mij wel heel toevallig over!!

 • alco1

  @jongvee. Ik denk ook dat het veel persoonlijke fouten zijn, maar ik zie het bij veel boeren meer als onkunde.
  Zoals jij het insinueert van nu is er voordeel te halen, gaat mij veel te ver.
  Een check van jaren terug zal nog veel meer fouten opleveren.

 • John*

  dood geboren en overlopers zijn nog nooit problemen geweest in het i en r.. i en r is er om dieren te volgen niet om beesten te tellen. De status pink / vaars / koe doet er niet zoveel toe. Een vaars wordt daar vanzelf een koe als ze later een kalf krijgt dat gemeld wordt. RVO wil er van alles mee afleiden maar het lijkt erop dat ze het verkeerde systeem hiervoor gebruikt hebben.

 • John*

  als nu in het persbericht had gestaan dat er 2000 bedrijven gevonden zijn met vaarzen ouder dan 26 maanden die op papier nog niet aan de melk zijn en de betrokken bedrijven verzocht zijn om dit te verantwoorden was a dat getal van die 7700 al afgezwakt en b de berichtgeving realistisch en eerlijk naar de betrokken toe. Laat van die 2000 bedrijver er straks eens 200 echt gefraudeerd hebben doordat de status van het dier niet rechtgezet kanworden lijkt mij de storm toch echt wel over. Het zal vaak ook maar over 1 of 2 dieren gaan, dus we praten over 4000 koeien van de 1.000.000 waar iets niet goed geregistreerd staat. Een halve procent. Daarbij heeft het gros van de bedrijven de gve berekent vanuit het eigen veebestand (wat dus wel klopt) en voldoen de ze wel aan de reductie regeling. Eigenlijk mag er wel een schouderklopje naar de sector dat het zo voor elkaar is in plaats van zwarte pieten.

 • kleine boer

  Waarom word er met gve gerekend voor de hoeveelheid P en als we aan of afvoeren moet alles gewogen en gemonsterd worden daar zit al groot discussie punt Er word nu berekend met gve ipv de werkelijkheid.....

 • Bij de volgende fisieke controle van de NVWA ,worden zij staande gehouden in afwachting van de politie ,ter verifiëren van HUN identificatie ,ik ben er klaar mee ,EN CALON HEEFT VANAF MAANDAG EEN VOLGELING MINDER ,de opzegging is o derweg ,

 • 30 04 17 Doodgeboren nuka ..
  .01 05 17 Rendac
  .09 02 18 fraudeur .........


  Dikke vinger

 • koestal

  Waar is Calon,ik heb gehoord dat hij is onder gedoken ! We hoeven dit jaar geen contributie te betalen,we zijn allemaal geroyeerd !

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.