Rundveehouderij

Nieuws 18286 x bekeken 46 reactieslaatste update:11 feb 2018

Geblokkeerde veehouders: ‘Weggezet zijn als fraudeur, dat is nog het ergste’

De blokkade op rundveebedrijven van meerlingen geboren na 1 januari 2018 is opgeheven. Dat meldt RVO.nl.

Dit bericht is zondag 11 februari geüpdatet met een reactie van RVO.nl, zie onderaan dit artikel

Deze meerlingen maken geen deel uit van het onderzoek, meldt de uitvoeringsdienst. Boeren die deze meerlingen hebben, kregen ten onrechte een brief van inspectiedienst NVWA. Zij krijgen nu opnieuw bericht, meldt de woordvoerder van RVO.

RVO draait weekenddienst, desondanks klagen bellers nog over slechte bereikbaarheid en lange wachttijden. Veehouders melden wachttijden tot bijna 3 uur. Intussen neemt het ongeloof over de omvang van de fraude toe. Veehouders die vinden dat ze ten onrechte geblokkeerd zijn, zijn vooral boos dat zij en hun collega’s als fraudeur gezien worden. Hun ervaringen lijken erop te duiden dat er dingen mis gaan bij de uitwisseling van gegevens van onder meer CRV en Rendac aan die van RVO, door wat voor oorzaak dan ook.

Onschuld bewijzen

“We leven in een rechtsstaat maar wij moeten nu bewijzen dat we onschuldig zijn”, zegt melkveehouder Tijmen Nagel uit het Drentse Beilen. Hij zat zaterdag weer 2 uur en 3 kwartier aan de telefoon om duidelijkheid te krijgen over zijn situatie. Hij is geblokkeerd vanwege één gegeven dat kennelijk ontbreekt over een afkalfdatum van een aangekochte koe. Als er iets mis is, aldus Nagel, dan is dat bij de vorige eigenaar gebeurd.

Na lang wachten en praten kreeg hij RVO zover dat ze hém volgende week terugbellen. Wat Nagel het meeste steekt, is dat er zulke grote woorden zijn gebruikt; dat bedrijven meteen worden geblokkeerd en dat er meteen gesproken wordt van duizenden fraudeurs.

Iets mis met geïmporteerde dieren

Precies hetzelfde zegt veehouder Koos Flinkert in Meppel (Drenthe). “Ik heb een schoon blazoen.” Maar hij is wel geblokkeerd, weet hij van de website van RVO. “Een brief heb ik vreemd genoeg nog niet gezien”, zegt hij zaterdagmiddag. Bij Flinkert is er iets mis in RVO met geïmporteerde dieren. “Volgens mij zit er een probleem bij de koppeling van de gegevens van CRV aan die van RVO. Ik had een koppel van 10 afgekalfde vaarzen geïmporteerd. Allemaal goed gemeld bij CRV, alles klopte. Maar bij RVO zeggen ze dat van 3 van deze dieren de afkalfdatum mist.”

Schade blokkade valt tot nu toe mee

Directe schade door de blokkade valt tot nu toe wel mee, daarvoor is het nog te kort, blijkt uit reacties. Flinkert heeft pas nog een paar dieren afgevoerd, waarschijnlijk net op tijd. Als de blokkades binnen een week opgeheven worden, valt de schade mee. Duurt het langer, dan komt de afvoer van kalveren het eerst in de knel, zeggen veehouders.

‘Vorig jaar de kippenboeren, nu zijn wij melkveehouders aan de beurt’

Arjan Warmelink in Dedemsvaart (Overijssel) heeft niet gebeld met RVO. “Daar kom je toch niet door.” Wel heeft hij een envelop met bewijsmateriaal klaarliggen voor verzending. Bij hem missen twee afkalfdata. Tenminste, volgens RVO. Zijn eigen waarneming is dat alles wel geboekt is, bij CRV. Ook hier gaat het om geïmporteerde dieren. “Ik heb de papieren destijds keurig ingestuurd.”

Warmelink is er helemaal klaar mee. “Ze gooien ons op slot zonder dat ze weten wat er aan de hand is.” Hij vertrouwt het niet. “Vorig jaar de kippenboeren, nu zijn wij melkveehouders aan de beurt.”

Gegevens Rendac

Reijer van Schaik in Sommelsdijk (Zuid-Holland) hoorde via de veehandelaar vrijdag dat zijn bedrijf, of beter: dat van zijn zoon een eindje verderop in Oud-Alblas, geblokkeerd is. Het gaat om een vaars waarvan de nakomeling ontbreekt. Die blijkt vorig jaar te zijn doodgegaan en afgevoerd naar Rendac. Van Schaik heeft de documenten nog. Volgens hem zit er iets niet goed in de koppeling van de gegevens van Rendac aan die van RVO. “Wij zijn ons echt van geen fraude bewust.”

Van Schaik heeft intussen contact met RVO gehad, en afgesproken dat hij het bewijsmateriaal instuurt. Hij hoopt dat het volgende week allemaal met een sisser afloopt. “Maar wat blijft hangen is het verhaal dat boeren als fraudeurs zijn neergezet. Het gaat veel te ver om iedereen die een foutje heeft gemaakt– en in ons geval zelfs dat niet – een fraudeur te noemen.”

Van de ene verbazing in de ander

En tot slot nog even terug naar Henk Leppink in Doetinchem, de eerste veehouder die zijn verhaal naar buiten bracht. Hij valt van de ene verbazing in de andere. Zaterdagmiddag vertelt hij dat hij opnieuw verrast is door een verandering buiten zijn weten om in de I&R-gegevens van een kalf. Net als een paar dagen eerder was gebeurd, is de moeder van een kalf weggehaald. Met als gevolg dat hij nu moet bewijzen dat het kalf een moeder heeft. Voor zover hij kan zien is dat vrijdagavond gebeurd, door RVO. Leppink: “Het lijkt erop dat er weer geknoeid is met de gegevens. Ik snap er helemaal niks van. We lopen tegen een muur aan.”

‘Dat het allemaal op deze onvriendelijke manier gebeurt, dat is droevig en onbegrijpelijk’

De Doetinchemse veehouder benadrukt dat hij niet in de risicogroep met veel meerlingen thuishoort, het gemiddelde bij hem is 3,5%. “Ik begrijp dat het I&R-systeem moet kloppen. Maar dat het allemaal op deze onvriendelijke manier gebeurt, dat is droevig en onbegrijpelijk.”

RVO: dieren individueel geblokkeerd

RVO bevestigt dat inderdaad aanpassingen doorgevoerd worden in het I&R-systeem. Het zou echter alleen gaan om dieren waarvan de identiteit niet vaststaat. Volgens de woordvoerder zijn boeren daarover geïnformeerd in het besluit waarmee kalveren zijn geblokkeerd. Deze dieren zijn individueel geblokkeerd, er geldt voor deze dieren een apart afvoerverbod. “De runderen zijn individueel geblokkeerd door in het I&R-systeem een vlag ‘Moeder ontbreekt’ bij het diernummer te plaatsen”, aldus RVO.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Blijf er boven op zitten. Bedankt !,!!

 • farmer135

  De echte fraudeurs zijn straks nog maar op 1 hand te tellen. Nou vooruit 2 handen.

 • boevermans

  T'is diep triest wat er momenteel gebeurd.
  Word tijd voor een tegenoffensief tegen de overheid. NZO, LTO en NVM kom op
  voor de niet frauderende meerderheid.
  Schandalig dat door systeem fouten bedrijven worden geblokkeerd.

 • Henk.visscher

  Wie deze blokkade op deze manier heeft bedacht moet zich diep schamen

  Ik wil ook wel eens weten of er boeren zijn die al van echt noemenswaardige gevallen van fraude hebben gehoord?, hier in de buurt in ieder geval nog niet.

  Hopelijk is dit gauw voorbij kunnen we weer over koetjes en kalfjes praten.

 • hamminga

  de blokkade begint wel behoorlijk een olievlek werking te krijgen.
  ik, als kalvermester met in middels 7 geblokkeerde dieren, wordt ook al weggezet als fraudeur. 4 van de 7 geblokkeerde dieren zouden aanstaande dinsdag hun laatste reis gaan maken, nu kan dat pas als ook ik heb aangetoond dat er niets met deze dieren aan de hand is. lukt mij dit niet dan rest mij enkel slacht voor diervoeding of destructie.
  omdat het in mijn geval ook nog eens vrouwelijke dieren betreft mag ik ze zonder fosfaatrechten niet houden als ze boven het jaar komen, en dat duurt nog maar 30 dagen, en ik moet nog zien of het herstellen van de foutjes binnen 30 dagen gaat lukken.

  dus het is een flinke bende aan het worden die wel heel erg veel bedrijven gaat raken......leuk is dat

 • alco1

  Is er überhaupt al een echt fraude geval met meerlingen. cq pink/vaars

 • Reijnders

  40jaar dag en nacht gewerkt met plezier om nu als een crimineel behandeld te worden walgelijk nog even en we hebben meer controleurs dan boeren

 • Henk.visscher

  Ik vind dat de overheid gevallen als Hamminga moet vergoeden als het zover komt dat de dieren te lang moeten blijven

 • simpel boerke

  je gelooft toch niet dat ze bij rvo binnen een weekje weer alles rechtgezet hebben als je je bewijsmateriaal opgestuurd hebt. gaat weken duren voor ze alles doorgespit hebben. dit gaat nog veel ellende opleveren.

 • Veurink

  Lto heeft al een rechtzaak lopen tegen de NVWA vanwege fipronil affaire. Kunnen ze meteen deze miskleun erbij doen. Lijkt me voor de geblokkeerde bedrijven goed om alle inkomsten dervingen goed te documenteren. Kan niet anders of dit krijgt nog een staartje...

 • ghsmale

  Een boer is geen politicus,
  die strijkt eventuele aantijgingen zo weer glad
  en komt er goed mee weg.
  Boeren zijn vogelvrij worden weg gezet als miljonairs,
  maar behandeld als arme sloebers

 • Henk.visscher

  LTO 'enorm geschrokken' door nieuwe fraudecijfers, dat was de reactie van LTO, terwijl nog niets bewezen was.
  Waarom komt er nu geen reactie LTO enorm geschrokken van enorm aantal boeren die ten onrechte geblokkeerd zijn .
  Ik weet het staat nog niet vast, maar de waarschijnlijkheid is groter, dan de beschuldiging van het ministerie dat er 2100 boeren gefraudeerd hebben.

 • hamminga

  nog maar even in vervolg op wat ik eerder schreef....

  heb inmiddels contact gehad met een herkomstbedrijf van een van mijn geblokkeerde kalveren. ik heb uit dat gesprek begrepen dat er niets fout zou zitten bij mijn kalf en dat er daar ook blokkades waren op eenling kalveren.
  ook heb ik de indruk dat rvo alle tweeling kalveren op dit moment blokkeert.

  mijn voorlopige conclusie is dan ook dat rvo en nvwa het zekere maar voor het onzekere hebben genomen om een debakel ala fipronil te voorkomen. alleen slaan ze nu wel heel erg door naar de andere kant van over reageren.
  en blijkbaar zijn alle daar uit voorkomende problemen hun een zorg.....leuk is dat

 • vaark651

  Beste Boeren zoek de landelijke kranten en televisie op want er zijn maar weinig mensen die boerderij lezen .

 • vlaar

  Het zijn stomme ambtenaren die met dit soort regeltjes de inkomsten van hardwerkende boeren proberen ernstig te beperken en bijna niet weten wat het voor 'n bedrijf betekend ! C.Vlaar . • mtseshuis

  Als ik het "geval" Leppink bekijk is er in ieder geval 1 partij FLINK AAN HET FRAUDEREN: RVO zelf!!! RVO heeft buiten zijn medeweten I&R gegevens van een kalf verandert: Wat een dikke shitzooi! Kan Carola vanavond dat ook gelijk even aan de kaak stellen in het 8 uur journaal??? Het was sowieso al geen verdachte boer in de tweelingfraude zaak.

  En kalverhouders blokkeren, zijn ze wel goed wijs?? Welke besmettelijke ziekte hangt hier in Nederland rond dan? Straks zul je zien wordt er moord en brand geschreeuwd dat gezonde kalveren vernietigd worden vanwege een lullig administratieve onvolkomenheid. Dit land is knettergek aan het worden.

  Wat fijn dat je niet automatisch meer geblokkeerd wordt als je een tweeling opgeeft, wat zei Bennie ook al weer? Waren sowieso mensen die wat verkeerd hadden ingevoerd in het I&R systeem, al dan niet onbewust.... Ook dat klopt dus al niet, iedereen met een tweeling ging voor de bijl....

 • koestal

  De NVWA heeft weer gescoord als stasi.

 • Henk.visscher

  Schadevergoeding bij laster
  Wanneer er laster is gepleegd, heeft de benadeelde vaak imagoschade geleden.
  Bij de civiele rechter kan op grond van onrechtmatige daad een schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd, worden gevorderd.

 • Henk.visscher

  geld dat ook voor ons?

 • Henk.visscher

  Geblokkeerde veehouders: ‘Weggezet zijn als fraudeur, oh wee als het straks niet klopt, dan is dat zware laster

 • Fryslanboppe

  Eigenlijk zijn er geen woorden voor. Hef eerst alle blokkades maar op en zorg dat de verschillende systemen corsponderen. Het wordt een grote chaos!! En idd ZWARE LASTER!!!

 • agriholland

  WEer geen aantallen, voorspel dat dit brood aap wordt

 • Veurink

  Zeg niet te snel dat schade nog wel meevalt! Elk kalf dat je niet af mag voeren kost voer, strooisel, stalruimte, arbeid, etc. Zorg dat je deze gegevens documenteerd! Als de NVWA/RVO u ten onrechte heeft geblokkeerd kunt u dit verhalen.

 • Espresso

  Geen fraude, wel schade: vergoeden.
  Wel fraude: nooit weer in aanmerking komen voor subsidie en vervolgen.
  En alles openbaar maken, de overheid is eerlijk en transparant, daar heb in vertrouwen in.

 • info519

  vreemd eigenlijk dat NVWA rond 2-7-2015 geen enkel bedrijf blokkeerde.....toen zijn er immers veel dieren met terugwerkende kracht aangevoerd en pinken versneld vaars geworden.....dan praat je met huidige fosfaatrechtenprijs al snel over 4000 euro per pink die vaars wordt...dat is echte Fraude.....een ontbrekende moedercode bij melding doodgeboorte van vaars die wel in CRV op goede afkalfdatum staat is geen Fraude maar mismatch van IenR en CRV......dat lees ik steeds op internet reactie's....het NVWA is in paniek en gooit alles op slot ipv dat ze excuus aanbieden dat ze nooit eerder CRV gecheckt hebben waar boeren op vertrouwen...

 • Gerardone

  waarom schrijven jullie hier allen waarom niet in het dagblad daar bereik je burgers hier alleen jezelf

 • wil

  De RVO mag schijnbaar veroordelen voordat het bewezen is of er gefraudeerd is.Normaal mag niemand veroordeeld worden tot het bewezen is bij mijn weten.

 • mtseshuis

  @Espresso: Dát is nou de enige die je NIET kunt vertrouwen blijkt telkens weer: de OVERHEID! De overheid schuift alles onder het tapijt, destijds met de MPA affaire waren ook alleen de varkenshouders de klos, de ijsjes en snoepjesmakers met dezelfde rotzooi in het product werden nooit op slot gezet.
  Nu hetzelfde verhaal: Veehouders zijn de sigaar: kalverhouders kunnen niet afleveren, risico op vernietiging van gezonde kalveren. Bij melkveehouders worden kalveren te oud, boven 35 dagen mogen ze niet naar de mester. Exportvaarzen kunnen niet weg, bij te laat kun je certificaten weggooien, wie gaat dat betalen? Koeien kunnen niet weg, extra teldagen, weer extra fosfaatrechten nodig, maar de overheid geeft niet thuis, RVO niet, NVWA niet, Schouten ook niet!
  Schouten heeft glashard gelogen, toen ze zei dat alleen de van tweelingfraude verdachte bedrijven geblokkeerd waren, ze hebben alle bedrijven, zelfs waar door hun zelf gemaakte fouten in de I&R database, met onbenullige foutjes geblokkeerd. Schandalig!
  Maandagmorgen spoeddebat hoe zij dit recht gaan zetten, hef eerst alle blokkades maar op en stel een lijst samen met fouten die opgelost moeten worden, voordat betreffende (moeder)dieren afgevoerd mogen worden.
  Kalverhouders sowieso deblokkeren, want de volksgezondheid is niet in het geding, dus die kalveren kunnen altijd geslacht worden, rare manier van doen door RVO.

 • Rub

  Ik zeg bij minder dan 500 fraudegevallen met zn allen op de trekker naar den Haag!

 • koestal

  LTO is wel erg slap voor de boeren ,ze huilen mee met de wolven in het bos,daar betalen we nu lidmaatschapsgeld voor,zelfs de boeren beschuldigen ,zonder dat er wat bewezen is,willen wel graag voor de televisie om de boeren beschuldigen

 • koestal

  waar is die Calon nu? hij moet toch voor de boeren opkomen

 • buitenok

  hier ook een melding via crv niet doorgekomen. had het zelf ondekt en gemeld bij rvo. Op 24 jan hersteld bij rvo. nu toch geblokkeerd in de brief staat peildatum 31-12-17. 9 febr zijn ook de 3 tweelingen die zijn geboren in systeem hersteld door RVO . Zelfde moeder staat er wel bij. Snap er niks meer van.

 • jeannettedekker1

  Ik leef al 2,5 jaar met rvo op voet van oorlog en word keer op keer van kastje naar de muur gestuurd. Het zal toch niet zo zijn dat er allerlei foute figuren zijn geïnfiltreerd binnen die organisatie.

 • Firma Vellenga

  Ja, wij ook al 2 jaar met de RVO bezig....Ze hebben echt geen idee wat het boerenwerk inhoud/is. Toppunt was wel na een uur aan de telefoon staan wachten ze het verschil tussen een koe of een stier niet wisten (op papier). Zelfs na uitleg niet....

 • alco1

  Fervente LTO aanhangers zeggen nog steeds dat De LTO achter de schermen heel veel voor de landbouw bereikt. Dit kan natuurlijk.
  Maar als je ziet wat ze voor de schermen doen dan heb ik daar bijzonder weinig vertrouwen in.
  Sommigen zijn zo fanatiek dat ze reacties als zovele hierboven graderen als smoesjes bedenken.

 • egbert

  3 dagen geblokkeerd geweest de fout zit bij rvo dat is wel duidelijk.
  Het heeft te maken met bepaalde koppelingen als je meld bij crv.
  Het probleem is dat er voor de fosfaatwetgeving door rvo niet zo zwaar aan getild werd of een pink koe werd als de aantallen maar klopten.

 • egbert

  3 dagen geblokkeerd geweest de fout zit bij rvo dat is wel duidelijk.
  Het heeft te maken met bepaalde koppelingen als je meld bij crv.
  Het probleem is dat er voor de fosfaatwetgeving door rvo niet zo zwaar aan getild werd of een pink koe werd als de aantallen maar klopten.
  Dit speeld vooral bij geïmporteerde vaarzen die gekalfd hebben .
  Volgens een mevrouw van rvo speelden er nog wat meer van zulke zaken in het systeem dit proberen ze nu op te lossen.
  Enig excuus is wel op zijn plaats vinden wij.
  LTO roept alleen maar van schande i.p.v. gedupeerden te helpen
  Lto nzo fcdf hebben reductieplan bedacht en over gedragen aan de overheid was wel slim maar nu zitten we met de ellende.

 • landboer

  Denk dat de meeste fouten terug zijn te voeren op de( vermeende) koppeling tussen CRV en RVO ,hier ook, een fraudeur zal echt niet gemeld hebben bij CRV.

 • grenshoeve15

  De voorzitter van LTO Nederland is de eerste persoon die ze bij de LTO moeten royeren.
  Hij wist vorige week nog niet eens wat er werkelijk aan de hand was en beschuldigd de boeren als onprofessioneel, asciocaal en vreselijk dom meerdere keren op tv.
  Laat eerst maar eens uitzoeken wat er werkelijk aan de hand is voordat iedereen beschuldigd word. In andere factoren mogen onderzoeken jaren duren en hier is iedereen gelijk een boeman, terwijl zoals nu steeds meer blijkt er ook van overheidswege veel administratieve fouten zijn gemaakt.
  Marc Calon bedankt voor alle imagoschade die je inmiddels al hebt aangericht.
  Overal worden wel eens fouten gemaakt, lijkt mij.
  Dat moet een voorman zijn die de belangen van de boeren moet behartigen. Dus niet. Weg ermee!!!

 • farmerbn

  De vraag aan LTO. Wat heb je het liefst? Calon weg of een heleboel leden kwijt?

 • alco1

  Hoe kun je dat nou zeggen @Farmerbn. Ha Ha.
  Het ministerie heeft er zolang over gedaan om een meeprater te vinden voor Albert Jan Maat.
  Nou schiet me toch een opvolger te binnen. @Mozes!!!!!

 • Sjefo

  Rooie Calon moet opstappen, even de hele melkveehouderij aan de schandpaal nagelen welliswaar in navolging van Schouten en Meulenbroeks zij gaan ook niet vrijuit
  Straffen zij die grove fouten gemaakt hebben ook diegene die meende maar even de hele melkveehouderij met de grond gelijk te maken

 • farmerbn

  Eigenlijk best wrang voor LTO. Wilden ze twee weken geleden nog 2000 fraudeurs royeren, gaan er straks 2.000 niet fraudeurs weg. En blijven ze met de fraudeurs zitten!

 • koestal

  Calon voorzitter van een criminele organisatie net als No Surender de motorclub.Hij kan maar beter onderduiken

 • koestal

  Calon is het paard van Troje .

 • koestal

  Calon heeft een vel voor de kop als een bolle voor de knie en .

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.