Rundveehouderij

Nieuws 34 reacties

DLV verwacht harde sanering melkveehouderij

Er komt een harde sanering aan in de melkveehouderij. Dat verwacht Niek Groot Wassink van DLV Advies.

Hij sprak dinsdag 20 februari op het Nationaal Mestcongres van Boerderij, in het Gelredome in Arnhem. De melkprijsverwachting stemt niet positief. Die is 34,5 cent, bij een gemiddelde kostprijs van ruim 36 cent. “30% van de veehouders gaat stoppen binnen 5 tot 10 jaar”, aldus Groot Wassink.

Te weinig financiële buffers aangelegd

Melkveehouders hebben het afgelopen jaar met een hoge melkprijs veel te weinig financiële buffers aangelegd, stelt hij vast. Nu de melkprijs fors is gedaald en er hoge belastingaanslagen over het afgelopen jaar aan zitten te komen, staan veel bedrijven voor ‘forse financiële uitdagingen’. “Bij de hoge melkprijs van 40-42 cent die we afgelopen jaar hadden, zou je verwachten dat bedrijven 7 cent zouden hebben gebufferd, of een halve ton per bedrijf. Maar in studiegroepen zien we dat bedrijven dat lang niet allemaal hebben.”

Rabobank deelt de zorgen over te weinig buffers in de melkveehouderij, zegt de woordvoerster van de bank desgevraagd.

‘Klop niet aan bij de bank als de melkprijs een half jaar laag is’

Volgens Groot Wassink wordt liquiditeitsmanagement steeds belangrijker. “Voor marktprijsontwikkelingen gaan banken niet meer financieren. Klop niet aan bij de bank als de melkprijs een half jaar laag is”, stelt hij. Ook heeft de DLV’er een duidelijk advies als er tijdelijk extra geld is: “Ga niet extra aflossen, want dat is vaak een voorbode van later weer uitstel van aflossing aanvragen.”

Ammoniakruimte en broeikasgassen

Groot Wassink noemt nog meer problemen waar de melkveehouderij voor staat. Zo is de ammoniakruimte de beperkende factor in veel regio’s. Verder signaleert hij dat er toenemende druk is op deze sector vanwege de uitstoot van broeikasgassen. “De rundveehouderij wordt gezien als grote vervuiler op dit gebied.”

Jongveeopfok

In de bedrijfsvoering ziet de DLV’er dat jongvee steeds vaker uitbesteed zal worden. “Jongvee is schadelijk wild geworden. Overmatig houden van jongvee wordt een dure hobby.” Hij verwacht dat er nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan tussen bedrijven met het oog op opfok van jongvee.

Volgens Groot Wassink gaat de gemiddelde bedrijfsgrootte naar 1,5 miljoen kilo melk.

Laatste reacties

 • John*

  allemaal leuk en aardig die buffers aanhouden.. maar er gaat pas wat veranderen als de buffers er doorheen zijn. Het gaat dus niet om de omvang van de buffer maar over het tempo waarmee je deze er doorheen jaagt. Bedrijven met hoge kritische opbrengstprijs moeten een grotere buffer achter de hand hebben dan een bedrijf met een lage kritische opbrengstprijs. Een bedrijf met personeel en veel loonwerk kan niet zover door de knieen als een gezinsbedrijf dat kan wat alles in eigen beheer doet.

 • Dit is wat velen niet willen horen, maar denk wel dat er een groot waarheidsverhaal in zit.

 • Jaap39

  Fosfaat rechten kopen heeft met deze voorkennis die DLV presenteert iig geen prioriteit. Gevaarlijk duur.

  Ot en Sien landbouw definitief voorbij. Nog snellere groei gespecialiseerde melkveebedrijven.

  Biologische landbouw in gevaar door snelle groei in buurlanden. Te duur in NL.

  (De melkveehouderij in NL samengevat)

 • deB.


  Nogmaals , dit kan niet langer op deze manier.

  Bij veel, heel veel is t zin eraf! Nog een enkele naïeve collega die dom verdan door goat, maar let op in de komende tijd

 • farmerbn

  Varkenshouder John heeft wijzere praat dan voorlichter Niek Groot Wassink. John heeft het natuurlijk ook zelf allemaal meegemaakt.

 • farmer135

  De belastingdienst gaat er met de buffers vandoor.

 • boerderij1q8

  buffers !?!
  Het gat van 2015-2016 is net dicht, waar haal nu al je buffers van dan?

 • mts_kuijpers

  In het afgelopen decennium is ook 30% van de melkveehouders gestopt..... het is gewoon een extrapolering van de 3% die jaarlijks stopt. Niets nieuw wat mij betreft.

 • John*

  Het gaat niet om de wijze praat maar meer om het feit dat dat buffer verhaal nu wel zo vaak verteld is en niet toevoegt. Diepe zakken is een manier om een crisis te overleven maar zo zijn er meerdere.

 • Henk.visscher

  Heel goed en terecht deze waarschuwing, straks zullen velen die geld in de veel te dure fosfaatrechten steken,spijt hebben dat ze hier niet naar hebben gehandeld.
  De tijd dat wij melkveehouders op ons gevoel investeren is geweest, we hebben altijd de wind en politiek mee gehad, die tijd is voorbij, deels onze eigen schuld, en voor een groot deel komt het door politiek en vakorganisatie,s die geen visie en daadkracht hebben.

 • wimpy

  Juist Henk.visscher melkveehouers zullen ook een keer aan het rekenen moeten voor ze investeren t komt nu zo langzamerhand aan op ondernemerschap

 • mtseshuis

  Wat een gelul.. valt niks te rekenen, gewoon technisch goed draaien en letten op de kleintjes. Laat je de kop niet gek maken door allerlei "wijzen", die moet je juist van je erf houden, heel goed voor de portemonnee!
  Als het aantal stoppers al veel groter wordt dan normaal, komt dit enkel en alleen door alle negatieve ellende die over ons heen gestort wordt, zodat opvolgers wel 10 keer nadenken voor ze het bedrijf overnemen! Dit is de enige échte zorg, voor de rest gaat het gewoon verder op het intensiveringspad.?

  Praatjes vullen geen (financieële) gaatjes, je moet gewoon net als altijd hard werken en alert zijn, komt het vanzelf goed. Niet achter bank, adviseurs of boekhouders aanlopen!

 • Firma Vellenga

  Boerderij 1q8
  buffers !?!
  Het gat van 2015-2016 is net dicht, waar haal nu al je buffers van dan?

  Precies dat was ook mijn eerste gedachte.
  Ik was ook al lang gestopt als het mogelijk was.
  maar mijn man een boer in hart en nieren kan het niet verkroppen dat de belastingdienst er dan met de centen van door gaat. Er zou niets overblijven om iets anders te gaan doen. Dus ons maar aangemeld voor biologische boeren. Vinden de burgers ons ook nog wat aardiger. en geen derogatie meer nodig. Nood sprongen om te kunnen blijven bestaan als familie melkvee bedrijf

 • arink

  Groot Wassink's denkwijze is louter gefundeerd op het aloude groeimodel, aangepraat door erfbetreders die zeer wel varen bij dat model , groot Wassink incluis waarschijnlijk.
  Daarom is grond, fosfaat en dus groei zo duur, het is veel zinniger om de productie te krimpen, samen met maatschappelijke organisaties op de barricaden dat elke NL supermarkt NL melk verkoopt, en dat de boer uiteindelijk 15 cent meer krijgt. De optelsom is minder werk minder financiering minder stress, meer geld, meer waardering, meer biodiversiteit enzovoort.
  Vort met iedereen die nog durft te roepen dat groei noodzakelijk is.

 • Bennie Stevelink

  @arink, jij wilt dus een inkrimping met 70% zonder enige garantie op een betere prijs?

 • Als ik me niet vergis heeft Gr Wassink zelf bedrijf samen met broer? Gezellig, moet er dus bij uit werken om de zaak rond te zetten. Maar de DLV vertelt toch niks nieuws, 30% stopt binnen 5 tot 10 jaar wegens gebrek aan opvolging en perspectief en dat heeft niks met keiharde sanering te maken.
  De meeste bedrijven hebben net het gat van 2015/2016 dicht en daar is niks mis mee! Juist die boeren die de komende jaren gaan stoppen die hebben het meeste vet op de ribben.

 • Jaap39

  Een deel (poeder)export @stevelink als handel kwijtraken lijkt mij voor individuele melkveehouder geen probleem. Elke liter minder op de markt zal gunstig blijken.

 • koestal

  Er is nog een enorm poederoverschot in de EU.

 • koestal

  Het stoppen van melkveehouders is al 50 jaar aan de gang !

 • koestal

  Zulke berichten wordt je weer vrolijk van

 • Rozalien25

  Zelfs dit percentage stoppers is al jaren ongeveer normaal; bovendien hebben veel stoppers de invoering van de fosfaatrechten afgewacht afgelopen twee jaar. Niet iets roepen om te roepen!

 • jaap69

  record verkoop tractors in 2017, maw de boeren zitten op de buffer en kunnen er niets meer mee. maar die veel te zware tractor met 50 knopjes waar we niets mee doen staat te pronken op de dam.

 • Jaap39

  Ach. En als die dikke trekker niet gekocht kan worden ter normale vervanging van je machinepark moet je je waarschijnlijk afvragen of je het allemaal wel in de vingers hebt.

 • farmer135

  Allemaal lease die tractors tegenwoordig.

 • piet p

  De gouden regel is 500,- Euro per koe reserveren om slechte tijden door te komen.
  Maar het moet 1000,- Euro zijn want de belasting pakt bijna de helft al weg.
  Altijd niet makkelijk om hier tussendoor te laveren.

 • John*

  die buffer bouw je toch een keer op? of je financiert hem meteen mee bij een plan. Maar de prijzen worden pas beter als de eerst bedrijven door de buffer zijn.

 • 344412

  We doen het zelf met prijzen voor grond en fosfaat, willen op €0 uitkomen. Verder niks nieuws onder de zon.

 • Attie

  Buffers en smalle marge's horen bij mekaar.

 • Attie

  Het moet natuurlijk niet gaan, buffertje komt en buffertje gaat, dan komt hij eens te laat!!

 • John*

  stel iedere boer houd een buffer aan voor 6 maanden.. dan kan iedereen vooruit en gaan we pas na 6 maanden bekijken wie het wel of niet gaat redden in een shake-out.. Uiteindelijk gaat het dan toch weer om scherp produceren en marge maken. Alleen komt de shake out later en blijven we langer met lagere prijzen zitten. De shake out is ook pas nodig als het aanbod structureel de vraag overstijgt. Is het dan wenselijk dat iedereen dikke buffers gaat creeeren en het spelletjes uitstellen of blijven we focussen op scherp produceren en marge maken?

 • magele

  DLV schurken

 • koestal

  De Rabobank is onze grootste buffer.

 • koestal

  Veel boeren komen niet aan reserveren toe,dan ook geen buffer.

 • koestal

  Harde sanering is al jaren aan de gang

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.