Rundveehouderij

Nieuws 7528 x bekeken 7 reactieslaatste update:14 feb 2018

CRV wil geblokkeerde bedrijven helpen, maar mag nog niet

CRV hoopt dat ze toestemming krijgt om veehouders te mogen helpen bij het opvoeren van bewijs om geblokkeerde bedrijven weer vrij te krijgen. De veeverbeteringsorganisatie is daarover in overleg met overheidsinstanties RVO.nl en NVWA, maar heeft nog geen toestemming om dat te doen, zo meldt CRV.

De afgelopen dagen verwerkte de CRV-klantenservice meer dan 1.000 telefoontjes van veehouders met vragen over de I&R-fraude. “We snappen de vragen heel goed. We voelen ons sterk betrokken bij veehouders waarvan door misregistratie het bedrijf is geblokkeerd”, vertelt Roald van Noort, CEO van CRV. “CRV probeert waar het kan de geblokkeerde bedrijven te ondersteunen, maar we moeten blijven handelen binnen alle juridische kaders. We betreuren dat we niet meer kunnen doen voor onze leden-veehouders. CRV herkent zich echter niet in berichtgeving dat het CRV-systeem niet goed communiceert met het I&R-systeem.”

Kritiek vanuit kalverhouderij

Vanuit de kalverhouderij komt er kritiek op de I&R-maatregelen van de overheid, zo meldt blad De Kalverhouder. Daar stelt de LTO vakgroep kalverhouderij dat de overheid maatregelen heeft ingesteld (blokkades van bedrijven) waarvan de reikwijdte amper in beeld is bij die overheid.

De kritiek geldt met name de bepaling dat deblokkade alleen mogelijk is op basis van dna-onderzoek en bewijs van geboortedatum van het kalf. Hiervoor zijn haarmonsters van het kalf en de moeder nodig, monsters die de houder zelf moet trekken. De geboortedatum moet worden bewezen aan de hand van inseminatiegegevens of melkcontrole-gegevens van de moederkoe.

‘Eisenpakket voor deblokkade te veel’

De LTO-vakgroep denkt dat dit eisenpakket te veel is. Sommige kalverhouders hebben kalveren van meer dan 20 geblokkeerde melkveebedrijven. Andere kalverhouders komen er na contact met de melkveehouder achter dat het I&R-nummer pas in het oor is gedaan toen het kalf het melkveebedrijf verliet, zonder dat is gekeken of dat nummer bij het juiste kalf hoort.

Belang voor exportpositie

CRV meent dat er veel veehouders zijn die met een relatief kleine misregistratie wel hinder ondervinden van het blokkeren van hun bedrijf, en wil daarbij graag helpen. “We snappen de frustratie voor de individuele bedrijven heel goed”, aldus Van Noort. “Maar we zien ook dat een sluitende I&R-registratie belangrijk is voor de exportpositie van melkveehoudend Nederland. Ook kan een goed functionerend I&R-systeem positief bijdragen aan het Nederlandse derogatieverzoek in Brussel. Daarom blijven we onvermoeid in gesprek met veehouders en de overheidsinstanties, zodat we deze zaak samen snel tot een goed einde brengen.”

Melkveehouder verantwoordelijk voor I&R-registratie

RVO.nl en NVWA hebben in gesprekken met CRV echter benadrukt dat melkveehouders zelf allereerst verantwoordelijk zijn voor een kloppende I&R-registratie. Een niet kloppende I&R-registratie valt onder de wet economische delicten.

Laatste reacties

 • koestal

  puur machtsmisbruik door de minister en ambtenaren

 • agriholland

  Dat is wel erg gemakkelijk. Ze weten al jaren dat de koppelingen tussen rendac en i en r rammelen, dan controleer je de output en past het systeem zo nodig aan en legt die taak niet bij de boer neer.

 • Marco22

  Wat ik mij nu afvraag is met welk wet in de hand NVWA alle data van crv heeft opge-eisd? Was er sprake van gerichte opsporing dan kan NVWA alleen gegevens opvragen van verdachten en dat kan nooit alle klanten van crv zijn.
  Dit is een voorbeeld van de sleepwet ;allen zijn verdachten dus alle data verbeurd verklaren. Manier van opsporing is onwettelijk. En dan ook nog data verkeerd uitleggen, heb je een tweeling dan ben je fout?? enz.
  Overweeg inseminaties niet meer op te geven en te stoppen met melkcontrole dat krijg je ervan als je al eerst verdacht bent en dan zelf mag bewijzen dat je onschuldig bent.
  Let maar op als de sleepwet er door komt dat dit veel meer voor gaat komen ook bij de gewone burger.

 • Het is ook zo dat wanneer je een doodgeboren kalf in manegment pakket afmeld en bij i&r geen code 9 invoerd je automatisch een tweeling op geeft.
  Terwijl er bij de doodmelding gevraagd wordt om het levensnummer van de moeder.
  Dit kan ook veel veehouders overkomen zijn

 • koestal

  Schouten heeft geen enkel pardon ,de hoge ambtenaren maken de dienst uit ,100% dictatuur !!

 • koestal

  LTO en Calon hebben ook niks meer te vertellen

 • henkendikkie

  Achter de naam van Calon moet gezet worden:royeren.Een voorman van LTO die de boeren voor assiociaal uitmaakt is voor mij een man met geen verstand.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.