Rundveehouderij

Nieuws 3592 x bekeken 8 reacties

CRV-voorzitter Peter Broeckx ‘mateloos gefrustreerd’

Voorzitter Peter Broeckx van fokkerijorganisatie CRV is ‘mateloos gefrustreerd’ door het onderzoek naar mogelijke fraude met I&R.

Dat zegt hij in een persverklaring. Zijn organisatie mag veehouders geen gegevens verstrekken die onder het onderzoek van RVO.nl en NVWA vallen.

Fraude-onderzoek vergelijkbaar met strafzaak

Broeckx noemt het onderzoek naar de fraude vergelijkbaar met een strafzaak. Daarom kan hij geen mededelingen doen over de data die de overheid gevorderd heeft van de fokkerijorganisatie. Om die reden mag hij ook geen informatie aan veehouders geven die zij zouden kunnen gebruiken om hun eigen I&R op orde te brengen. ‘Dit frustreert mij mateloos.’

Veehouders moeten bewijs dat nodig is om de blokkade op te heffen uit de eigen administratie halen en aan RVO.nl voorleggen. CRV mag die niet verstrekken. De voorzitter meldt dat RVO.nl momenteel onderzoekt of afstammingsgegevens die er al zijn dankzij merkertesten, kunnen dienen als bewijsmateriaal, waardoor voor die dieren geen DNA-tests nodig zijn. Ook heeft de organisatie aangeboden DNA-onderzoek te doen.

Misverstanden over rol CRV

CRV kreeg afgelopen dagen meer dan 1.000 telefoontjes van veehouders met vragen over de blokkade. Er zijn volgens Broeckx veel misverstanden over de rol en positie van zijn organisatie. Hij benadrukt dat niet CRV maar RVO.nl de beheerder is van I&R. CRV verzamelt wel afstammingsgegevens voor de stamboekregistratie en de fokwaardeschatting en levert die door aan I&R. Volgens hem functioneert de uitwisseling van data tussen CRV en I&R vlekkeloos.

Fraude of foutjes?

Broeckx vindt dat er zo snel mogelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen veehouders die foutjes hebben gemaakt en veehouders die hebben gefraudeerd. Verder stelt hij dat zijn organisatie zich ‘tot het uiterste zal inspannen’ om ten onrechte geblokkeerde bedrijven zo snel mogelijk gedeblokkeerd te krijgen. Maar hij zegt er ook bij dat de mogelijkheden ‘helaas beperkt zijn’.

Lees meer berichten over de I&R-affaire

Laatste reacties

 • koestal

  Dan stoppen met deze bezigheid,je doet het voor een ander, die er weer misbruik van maakt !

 • is die hele crv geen wassen neus

 • Zuperboer

  Voor CRV is t gewoon uurtje factuurtje. Alle kosten en gemaakte uren bij RVO declareren. Ik neem tenminste niet aan dat de zogenaamde bereidwillige RVO-ambtenaren in het weekend voor hun normale loon terugkomen. 200% Komt eerst. t Gaat allemaal om keiharde Euri's, de boer interesseert ze helemaal niets.

 • Henk.visscher

  Peter Broeckx goed dat je dit naar buiten brengt

 • Henk.visscher

  Straks ook een verhaal in de kranten

 • koestal

  Boeren zijn ook gefrusteerd door al die beschuldigingen,wat een minister ,niks beter dan staatssecretaris van Dam

 • koestal

  Carola was vroeger zeker het braafste meisje van de klas,nu laat ze zich opnaaien door haar eigen ambtenaren. Het ministerie is geen kerk

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.