Rundveehouderij

Nieuws 10474 x bekeken 31 reacties

150 blokkades opgeheven, ministerie geeft fouten toe

Bij ruim150 rundveebedrijven is de bedrijfsblokkade opgeheven. Dat meldt het ministerie van LNV, dat op twee punten fouten toegeeft bij de selectie van te blokkeren koeien en bedrijven.

100 van deze vrijgegeven bedrijven waren ten onrechte geblokkeerd. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dacht dat hier gegevens over de afkalfdatum miste, maar zegt nu dat uitgegaan is van een verkeerde leeftijdsgrens voor jonge melkkoeien.

Ten onrechte is eerst uitgegaan van 27 in plaats van 24 maanden als ondergrens. Daardoor zijn importkoeien van die leeftijd verkeerd beoordeeld. Runderen die op het moment van import 24 maanden of ouder waren, zijn nu buiten het onderzoek gesteld, aldus LNV in een persbericht.

Tweelingkalveren geboren na 1 januari

De andere misser die het ministerie toegeeft, betreft tweelingkalveren die dit jaar zijn geboren na 1 januari. Ook die zijn ‘ten onrechte meegenomen in het onderzoek’, zoals het LNV het formuleert. De blokkade van ruim 900 individuele kalveren is in verband hiermee opgeheven.

Herstelmeldingen van rundveebedrijven in I&R

De overige 50 bedrijven die zijn vrijgegeven, hebben zelf herstelmeldingen gedaan in I&R en zo de administratie kloppend gemaakt. Die zijn dit weekend meteen verwerkt waarna de blokkades zijn opgeheven.

Bij het onderzoek zijn verschillende administratieve systemen naast elkaar gelegd, zo verklaart LNV zijn werkwijze. Daarbij zijn ‘onregelmatigheden’ ontdekt. Welke precies en hoeveel, wordt niet gemeld. Wel wordt nu gemeld dat tegen 47 bedrijven waarbij uit inspectie bleek dat de registratie niet overeenkwam met de situatie in de stal, proces verbaal is opgemaakt.

LNV zet onderzoek voort

Bij 99 bedrijven zijn inspecties uitgevoerd, wordt nu gemeld. Niet duidelijk is of dit extra inspecties zijn naast al eerder gemelde 150 gedane inspecties, of nieuwe. In de eerste Kamerbrief over de vermoedens van fraude, was sprake van 45 bedrijven waar de I&R niet op orde was.

Het onderzoek wordt de komende weken voortgezet, aldus LNV.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Foutje bedankt. Denken ze echt er zo gemakkelijk van af te komen?

 • kleine boer

  En als een boer een fout maakt....

 • Zuperboer

  Wie is eindverantwoordelijk voor het i&r systeem en de diverse koppelingen met CRV en Rendac?

 • boerderij12

 • landboer

  Zuperboer, de veehouder word daar nu verantwoordelijk voor gehouden merk ik!

 • gjh

  ongelooflijk zo besodemieteren we de boel en een ander zit met de ellende !!!

 • A1967

  De veehouder is er voor verantwoordelijk dat zijn eigen gegevens dezelfde zijn als bij RVO. En ja de duur betaalde koppelingen kloppen niet altijd.

 • evert-jan

  Komt dit vanavond ook zo uitgemeten in het 8 uur journaal????

 • landboer

  Snap niet dat daar vorig jaar nooit door iemand op gewezen is ,niet door CRV noch Zuivel/boekhouders/RVO of wie ook ,je wordt anders bijna bedolven onder alle adviezen /aandachtspunten en hiervan helemaal niks!

 • Kelholt

  "De andere misser die het ministerie toegeeft, betreft tweelingkalveren die dit jaar zijn geboren na 1 januari. Ook die zijn ‘ten onrechte meegenomen in het onderzoek’, zoals het LNV het formuleert. De blokkade van ruim 900 individuele kalveren is in verband hiermee opgeheven."
  Zijn dit dan ook 900 (of 450?) bedrijven die gedeblokkeerd zijn?

 • Kelholt

  "Bij het onderzoek is niet over een nacht ijs gegaan. Er zijn verschillende administratieve systemen naast elkaar gelegd waardoor onregelmatigheden zijn ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal melkveehouders hun administratie niet goed op orde hebben. Uit een eerste inspectie bij 99 bedrijven bleek de registratie van 47 bedrijven niet overeen te komen met de situatie in de stal."
  Dus bij 52 bedrijven kwam de situatie in de stal wel overeen met de administratie. Met welke administratie vraag ik me dan af. Waarom zijn deze 52 bedrijven bij het naast elkaar leggen van de diverse administratieve systemen er dan uitgehaald als fraudeurs?
  Het lijkt me duidelijk dat niet de melkveehouders hun administratie moeten "herstellen" maar dat de RVO'ers nog maar een paar nachtjes door moeten werken om hun vervuilde database op te schonen.

 • gjh

  ik mis in dit verhaal het LTO. LAAT EENS WAT VAN JE HOREN CALON zo kom je wel erg makkelijk aan de centen van je leden.

 • alco1

  Ik kreeg de brief die de minister aan de kamer stuurde onder de ogen gedrukt, omdat ik twijfels had.
  Nu blijkt toch wel dat de minister ook maar een speelbal is.
  Maar eerlijkheid gebied te zeggen, dat zij er ook niet veel aan doen kan.
  Dus in mijn nieuwe lied zal zei er nog genadig afkomen.
  Voor het LTO probeer ik nog de juiste woorden te vinden.

 • Zuperboer

  2 Zijn er tot heden muisstil;
  Namelijk het hoofdkantoor in Amersfoort en kamerlid Von Martels, daar had ik wel enige aktie van verwacht nu heel veel boeren in het verdachtenbankje worden geplaatst.

 • kleine boer

  Alco je kan gelijk een hele cd opnemen zing ook over de vossen die de nesten leeg vreten enz enz langzaam komt de boeren waarheid boven 👍👍👍

 • nvanrooij1

  Het was beter geweest om eerst de feiten eens uit te zoeken voordat men de publiciteit had gezocht
  Zo wordt een groep in een negatief daglicht gezet die het in de algemene opinie toch al niet goed kan doen. Terwijl dadelijk gaat blijken dat een kleine groep wellicht gefraudeerd heeft en daarvoor ook terecht bestraft moet worden.
  Minister Schouten en calon het wordt tijd om daarvoor reeds nu excuses te maken
  Vorige week waren jullie er ook als eerste bij om de 2100 veehouders aan de schandpaal te nagelen voordat de feiten geverifieerd waren

 • farmerbn

  Klagen bij de politiek in de tweede kamer is lastig voor de boeren. VVD, CDA, D66 en CU willen geen heibel. De linkse partijen willen de boeren helemaal al niet helpen dus blijft de SGP over. We moeten dus alle aandacht aan de SGP geven. Echter er zijn bijna verkiezingen en ik weet niet of SGP nu op al die boeren zit te wachten.

 • Peerke1

  Hallo zeg, waar mensen werken worden fouten gemaakt. Echter als ambtenaren fouten maken dan is er niets aan de hand althans zeker geen mega boetes daartegenover worden boeren extra gestraft. Wie kan dit even recht zetten voor die zo hardwerkende bevolkingsgroep.

 • A1967

  Farmerbn# boeren moeten nog maar eens goed nadenken achter welke politieke partij ze achtetaan hobbelen.
  https://nos.nl/artikel/2216691-rutte-leugen-zijlstra-onverstandig-maar-hij-kan-aanblijven.html

 • landboer

  farmer bn helpt ook niet Dijkgraaf zit ziek thuis,overwerkt of zoiets.

 • Firma Vellenga

  Wat ik erg vind is dat je zelfs vandaag nog in de courant weggezet wordt als fraudeur. Ze laten de boeren wel even aan het woord maar de laatste zinnen in de artikelen zijn steeds dat de boeren proberen onder de regels uit te komen om zo meer inkomsten te vergaren..... De "burger" kenende lezen ze dat alleen maar.

 • eef

  of gaan we straks nog zingen Carola was jij maar bij ju moeder thuis gebleven er zijn immers vele bedrijven o n ter recht geblokkeerd ?

 • mtseshuis

  Zoals Keltholt al terecht opmerkt, hoe zit het met die 900 geblokkeerde tweelingen, geboren na 1 januari van dit jaar? Volgens mij heb je inderdaad gelijk al 450 bedrijven te pakken die dan vrijgegeven kunnen worden, of deze moeten nog een ander lulligheidje open hebben staan....

  Ik denk dat die 150 nog maar het tipje van de ijsberg is en er zo al 1000 bedrijven vrijgegeven kunnen worden, want die 150 is natuurlijk een afgemeten getal, nog geen 10% dus binnen de tolerantie. Die bedrijven met die tweelingen van dit jaar zaten allemaal op slot, dus van alleen kalveren vrijgeven zal vast geen sprake zijn. En op een enkeling na, zullen ze vast niet al meerdere tweelingen dit jaar gehad hebben, want dan ben je helemaal superverdacht!

 • koestal

  Sommige politici mogen ook wel liegen,wordt ook nog goedgekeurd. Als je Poetin ontmoet hebt ,wordt je ook nog geloofd,maar als je koe een tweeling heeft gekregen ,geloven ze je niet meer !

 • koestal

  Heel veel politici hebben bij Shell,, gewerkt'' zoals Halbe Zijlstra,hoe geloofwaardig is die nog . De NAM is voor 50 % eigendom van Shell. Daarom duurt de schadeloosstelling in Groningen zo lang,omdat zoveel Haagse politici bij Shell hebben ,,gewerkt''. Ze proberen hun eigen hachje en dat van Shell te redden !!!

 • 344412

  @zuperboer helemaal gelijk, volkomen radiostilte vanuit Amersfoort, kunnen het best even opnemen voor hun leden die te goeder trouw zijn én snoeihard zijn voor de bewuste fraudeurs.

 • melkveehouder .

  Het punt is gewoon dat de topambtenaar op LNV en de adviseur van Carola Schouten banden heeft met de NVWA. Topambtenaar van LNV Harry Paul was tot 2017 inspecteur-generaal van de NVWA. Geen veehouder maar een plantenman zoals Calon en kritisch op de vleessector. Hij lijkt erop dat hij zich in zijn enthousiasme iets verslikt heeft in zijn poging de veestapel terug te brengen.

  Elbert Dijkgraaf wil zo spoedig mogelijk een debat in de Tweede Kamer. Dat lijkt me een prima idee omdat Harry Paul zich in SGP kringen beweegt en al eerder, in strijd met het SGP gedachtengoed, de stelling van voormalig PvdA staatssecretaris Martijn van Dam verdedigde dat het agrarisch landschap niet de de landbouw toebehoort, maar aan de maatschappij.
  Dat alles verklaart veel. Ik zou haast gaan denken dat LTO zich met Calon het paard van Troje heeft binnen gehaald. Voor de Nederlandse veehouderij twijfel ik hier inmiddels niet meer aan!

 • melkveehouder .

  Sceptici over mijn opmerking in de één na laatste zin verwijs ik naar de blog van vergaderboer van 6 februari 2017.

 • mtseshuis

  Juiste conclusie @melkveehouder, Carola is niet de baas op het ministerie en van Calon hebben wij niks te verwachten

 • enserink

  EN ADMINISTRATIEVE FOUT KAN ELKE BOER OVERKOMEN, SUFFERDS HET EERST. Maar echte fraudeurs moeten niet zeuren, die moeten aangepakt worden en nu niet zielig doen ! gait

 • koestal

  wat een miskleun van de minister !!

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.