Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

VanDrie: Dier&Recht geeft vertekend beeld kalvergezondheid

De stelling van Stichting Dier&Recht dat meer dan de helft van de Nederlandse kalveren ziek is, geeft geen reëel beeld van de werkelijkheid. Dit stelt de VanDrie Group in een verklaring.

De vleeskalverintegratie heeft kennis genomen van de publicatie van Stichting Dier&Recht en haar rapport over longaandoeningen bij kalveren. Dier&Recht haalt volgens VanDrie haar gegevens uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit onder de titel ’Alternatieve vloeren voor vleeskalveren’ uit 2017. In het rapport wordt verslag gedaan van onderzoek naar het comfort van vloeren in kalverstallen. Daarbij is het effect van het welzijn van vloeren op kalveren getest. Een klein onderdeel van het onderzoek zag toe op de pathologie. Uit de resultaten blijkt dat er afwijkingen op longen worden geconstateerd bij slachterijen. Dit betekent echter niet dat dieren klinisch ziek zijn geworden, stelt VanDrie. Als luchtweginfecties optreden, denk aan snotneuzen, oor-, long of keelontsteking of bronchitis, kunnen deze – hoe klein ook – pathologische sporen achterlaten.

Natuurlijk afweerproces

Deze beschadigingen zijn het gevolg van een natuurlijk afweerproces van de kalveren. Of kalveren daadwerkelijk ziek worden, is afhankelijk van de oorzakelijke agens, virulentie en massaliteit. VanDrie ziet dit bevestigd worden in de praktijk, zo wordt gesteld. Het hoge percentage genoemd door Dier&Recht komt op geen enkele manier overeen met het percentage afkeuringen van longen dat op kalverslachterijen wordt geconstateerd, stelt de onderneming.

Verklaring van VanDrie

“Een goede start van kalveren op de melkveehouderij is van essentieel belang om de kalveren gezond te houden in de kalverhouderij. Het punt rond goede, kwalitatieve biestverstrekking in de eerste levensdagen van het kalf onderstrepen wij net als de Stichting. Dat Dier en Recht daarnaast stelt dat kalveren hoofdzakelijk met melk gevoerd worden, is een misvatting. Gemiddeld krijgt een kalf 275 kilo kalvermelkpoeder, 275 kilo muesli en 30 kilo gehakseld stro. Laat het duidelijk zijn dat de VanDrie Group en andere collega’s in de kalverhouderij alles doen aan de gezondheid van kalveren. Niet voor niets zijn we betrokken in onderzoeken rond bijvoorbeeld de vroegtijdige detectie van longproblematiek en de ventilatie in kalverstallen. Daarnaast werken we intensief samen met de melkveehouderij om beide ketens te versterken, onder andere via het Kalf Volg Systeem. Het gezamenlijk werken aan robuuste, gezonde kalveren is één van de hoofdprioriteiten van de VanDrie Group,” aldus de verklaring.

Groot deel kalveren ziek volgens Dier&Recht

Meer dan de helft van de vleeskalveren zou lijden aan longaandoeningen als longontsteking of borstvliesontsteking. Dit stelt Dier&Recht op basis van een onderzoeksrapport Alternatieve vloeren voor vleeskalveren van Wageningen UR uit 2017. In het betreffende vloerenonderzoek zijn alle kalveren aan de slachtlijn onderzocht, met name op huidbeschadigingen en gewrichten. Bijkomend werden ook de bevindingen over longafwijkingen gemeld. Op basis van de uitkomsten op de 14 bedrijven uit de vloerenproef stelt Dier&Recht dat vleeskalveren structureel longproblemen hebben. “Met 3 rondes komen we op 1,5% van de kalveren, dat lijkt me wel representatief genoeg voor de hele sector”, stelt woordvoerder Frederieke Schouten. Schouten verwijst ook naar een Frans onderzoek uit 2011 en naar de bevindingen van de Raad van Dieraangelegenheden over de gevolgen van minder antibioticagebruik bij vleeskalveren.

Volgens de dierenorganisatie is de leeftijd waarop kalveren opgezet worden de belangrijkste oorzaak van de longaandoeningen. Lange transporten en de lage weerstand van de kalveren zouden ervoor zorgen dat de dieren massaal ziek worden. Dier&Recht start een petitie om gezondheidsproblemen in de kalverhouderij op de politieke agenda te krijgen. Wat Schouten betreft moeten kalveren langer bij de melkveehouder blijven, zodat ze met een hogere weerstand naar de kalverhouder gaan. “Niet alleen de kalverhouderij maar ook de melkveehouderij is in dezen verantwoordelijk. Deze bevindingen sluiten ook aan bij onze berichtgeving over kalversterfte in de melkveehouderij. Ik ga ervan uit dat op een melkveehouderij beter op een stierkalf wordt gepast als het een week langer bij de fokker moet blijven. Vanuit de kalverhouderij verwacht ik dat ze meer willen betalen voor een beter kalf.”

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Liegebeesten dat zijn het om in dierentermen te blijven. We moeten blijven strijden tegen pathologische leugenaars!

 • Alco

  Niksnutten kunnen overal verwijten voor bedenken. Zelf kunnen ze nergens op afgerekend worden.

 • Mbmb

  Dier en Recht is een klein groepje juristen en hoog opgeleide personen die met leugens en halve waarheden de publiciteit zoekt. Hans Baay is de baas, overigens ook van Varkens in Nood. Grachtengordeltype met zat geld en uit zeer linkse kring. Geen kennis, geen inzicht, geen deskundigheid en let op: we komen allemaal aan de beurt, want de niet meer zo geheime agenda luidt: zo lastig mogelijk maken voor de boer in Nederland.

 • arink

  Snap jij het nou? Dat ze Van Drie zó bejegenen, hij heeft het goed voor met de kalveren ,maar vooral ook de boeren waar hij de kalveren van koopt. Winstbejag en eigenbelang? Ben je gek.

 • Alco

  Van Drie heeft ook voor de 14 daagse afvoer regeling gezorgd, omdat in die twee weken de meeste ziekte risico's zijn.
  Ze hebben dit wel gedaan door te lobbyen bij de overheid om het wettelijk vast te leggen, omdat ze bang waren dat andere afnemers hun kalveren anders voortijdig pikten.

 • Johnny Hogenkamp

  Dat klopt. De grootste bedrijven per sector hebben directe toegang en inbreng bij het ministerie. Zo dirigeren Rabobank en Friesland het fosfaatdossier melkveehouderij en Rabobank, VION, Agrifirm, ForFarmers en POV het Vitaliseringsplan varkenshouderij inclusief saneringsplan. De POV spreekt gelukkig mee vanwege de hoge organisatiegraad. De meeste kalverhouders voelen zich prima en gelukkig vertegenwoordigd door Van Drie. Vanwege lage organisatiegraad melkveehouderij heeft Friesland inmiddels de rol van LTO in ministeriële belangenbehartiging volledig overgenomen.

 • arink

  Precies. Tijd voor gele hesjes

 • xw

  de familie van Drie is met een vermogen van € 1 miljard (+11,1%) in de quote 500 editie 2018 van de 50 rijkste families in NL gestegen van plaats 11 naar plaats 10. Die mijlpaal werd bereikt door op jaarbasis ruim 1,5 miljoen kalveren over de kling te jagen, waarmee de familie een recordwinst van ruim € 109 miljoen boekte. Om de fraaie cijfers te vieren werd een dividend van € 22,5 miljoen uitgekeerd, iets wat de kerngezonde balans makkelijk kan hebben.
  (citaat quote 500)
  En wij 14 dagen tobben voor zwartbonte sk-nuka van € 90,-
  Het wordt inderdaad tijd voor gele hesjes.
  Voor de meer geinteresseerden: de door van Drie verlaten plaats 11 van de quote is nu ingenomen door de familie van Oranje Nassau, die stond eerst (editie 2017) op plaats 10 met een vermogen van € 1miljard, maar die hebben slechts 5,3% geplust.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.