Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Uitvoering fosfaatbeleid kost bijna € 30 miljoen meer

LNV trekt € 10,6 miljoen extra uit voor uitvoering van fosfaatrechtenstelsel. Het fosfaatreductieplan kostte € 19,3 miljoen extra.

Het ministerie van landbouw trekt € 10,6 miljoen extra uit voor de uitvoering van het fosfaatrechtenstelsel door RVO.nl. Dat blijkt uit de wijzigingen van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Aanpassingen en bezwaarschriften

De kosten komen vooral door het aanpassen van de fosfaatrechten voor vleesvee, het hanteren van een vrijstelling van fosfaatrechten voor zoogkoeien, het extra juridisch werk vanwege de vele bezwaarschriften, het instellen van een fosfaatbank en het inrichten van een openbaar fosfaatregister.

Recent gaf RVO aan dat het aantal mensen bij de overheidsdienst dat zich bezighoudt met het mestdossier sinds 2016 is toegenomen van 100 naar 270 voltijdsbanen (fte). Daarnaast worden nog 80 fte juridische specialisten ingehuurd.

Lees ook: 46% bezwaarschriften fosfaatrechten gegrond

Fosfaatreductieplan kost € 19,3 miljoen extra

Voor de uitvoering van het fosfaatreductieplan zijn € 19,3 miljoen extra kosten voor de uitvoering door RVO.nl op de balans gezet. Deze middelen zijn volledig ontvangen vanuit de sector, zo staat in de toelichting van het ministerie op de aanpassingen van de begroting. De zuivelsector zou het fosfaatreductieplan in 2017 zelf utivoeren. Door de aanpassing van het stelsel met onder andere de invoering van het jongveegetal, heeft RVO.nl hier extra bij moeten helpen, omdat het stelsel van de sector niet berekend was op deze wijzigingen.

Laatste reacties

 • diekmann

  goeie 1600 euro extra per melkveehouder.

 • deB.

  Wat een grote bende is het! Geld verkwanselen

 • Henk.visscher

  tijd voor gele hesjes

 • agratax.1

  Hier wordt duidelijk wat al het regelen en controleren van de overheid betekent "Verborgen werkeloosheid of anders gezegd Werkverschaffing". Helaas maar al deze controleurs evenals veel van collega's in andere sectoren leveren geen bijdrage aan de economische productie. Zij remmen hooguit de productie en werken kosten verhogend. Lang Leve de Bureaucratie.

 • Alco

  En dan roept men dat het goed gaat met de economie, omdat het werkloosheidscijfer daalt.
  Economie is vooral afhankelijk van vertrouwen.
  Geld draait over heel veel schijven. Als er in één van die radertjes een stremming is dan heeft men "crisis".

 • p.g.pronk

  kortom , je betaald via een omweg je eigen veroordeling
  lekker makkelijk werken met andermans centen
  wat een hypocriete .........zooi

 • 344412

  €2000 per melkveehouder, triest.

 • mtseshuis

  Wat een weggegooid geld...

 • koestal

  Kost nog veel meer geld,brengt ook veel leed onder de boeren ,dat is niet te betalen

 • MBMB

  En hiermee is het failliet aangetoond van het op elkaar stapelen van ondoordringbare regelgeving, miskleunen en de gevolgen afwentelen op de individuele veehouder, die ook voor de kosten van de eigen ondergang mag opdraaien.

 • .....

  En maar met geld smijten, wat maakt het uit, de belastingbetaler betaald wel #geelhesje

 • OoO

  Kost wat.
  Maar dan heb je ook wat.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.