Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

FrieslandCampina laat mozzarella maken bij DMK

Het Duitse DMK gaat met ingang van 2019 mozzarellakaas maken voor FrieslandCampina in Georgsmarienhütte, zo hebben beide bedrijven bekendgemaakt.

FrieslandCampina levert daarvoor ledenmelk, kennis en recepten en gaat de mozzarellakaas zelf vermarkten. DMK zorgt voor productiefaciliteiten en expertise. Om aan de wensen van FrieslandCampina te kunnen voldoen, gaat DMK de locatie Georgsmarienhütte (nabij Osnabrück) verder moderniseren en uitbreiden.

Over de waarde van het contract en het volume melk dat zal worden verwerkt in de DMK-fabriek, worden geen uitspraken gedaan. Het mag echter worden aangenomen dat de productie groter zal zijn dan in de RFC-vestiging in Bree, te meer daar FrieslandCampina aangeeft te willen groeien in mozzarella. Hoewel RFC nu samenwerkt met DMK, sluit het niet uit dat het ooit zelf weer in de mozzarella-productie stapt.

Stap in nieuwe kaasstrategie van FrieslandCampina

Voor beide partijen is het een win-situatie, zo geven ze aan. Directeur Hans Meeuwis van de divisie basiszuivel geeft aan dat hiermee groei mogelijk is zonder zelf te hoeven bouwen. CEO Ingo Müller van DMK stelt dat hij met de overeenkomst in staat is de productiecapaciteit optimaal te benutten.

De overeenkomst past goed in de nieuwe kaasstrategie van FrieslandCampina, die onder meer inhoudt dat het sterke merkkaasposities wil opbouwen en de private label posities in kaas wil versterken. Streven daarbij is dat het bedrijf de productieportfolio wil aanpassen in lijn met marktverwachtingen over gezondheid, duurzaamheid en smaak. Voorbeelden als Noord-Hollandse kaas met het Rode Zegel, Vlog en Clean. Ook wil het nieuwe industriële kaassoorten toevoegen, zoals mozzarella, om waarde te creëren en wereldwijd meer markten aan te boren.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ligt in de lijn met wat ik verwacht had. Wel grootschaliger dan ik verwacht had.

 • kleine boer

  We hebben zelf een koe die doen we weg en gaan vragen of een ander onze koe melkt en over paar jaar wil ik die koe weer terug hebben..... Maar het zal wel slim zijn met een fusie in het vooruit zicht...

 • farmerbn

  Nee, ze hebben een slechte trekker en de buurman een goede. Ze vragen of de buurman er mee komt en verkopen hun slechte trekker. Vroeger zouden ze ook een goede trekker hebben gekocht maar het geld is op.

 • RIEN65

  Het schuim van de handel is beter dan het vette van de arbeid

 • Firma Vellenga

  Ze willen wel heel graag maar de concurrentie zit ook niet stil. Ik ben heel benieuwd wat het eindproduct gaat zijn en of dit zich onderscheid, of dit iets bijzonders gaat zijn. Top melk hebben ze bij de concurrent ook wel daar win je de markt niet mee.

 • Bennie Stevelink

  Jan Anker is rijk geworden, niet door kaas te maken maar door kaas te verkopen, die door anderen gemaakt werd.

 • kleine boer

  Bennie en word nog rijker met eigen melk anders deed ie het niet....

 • Luijkx20

  Jan Anker is inmiddels ook druk bezig met de bouw van een mozzarella fabriek.

 • koestal

  Eerst je eigen mozzarella fabriek verkopen en nu laten maken bij een ander ,blijkbaar hebben ze het mozzarella maken zelf niet onder de knie gekregen.

 • Gerd

  DMK zou twee fabrieken zonder loon moeten sluiten. Is de productie bij DMK voor R F / C zo veel goedkoper? Het geld wordt verdiend op de weg , in kopen is de winst.

 • mtseshuis

  Hopen dat die kaas dan maar te verkopen is en ze niet allang de boot gemist hebben met dat geklungel.... Of het moet maar weer voor een ramsjprijs verkocht worden..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.