Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

DOC Kaas verlaagt ruim € 1, A-ware houdt prijs gelijk

DOC Kaas verlaagt de voorschotmelkprijs over december met € 1,03 per 100 kilo naar € 33,68 per 100 kilo. A-ware houdt de melkprijs voor december gelijk aan die van november.

Het moederbedrijf van DOC, DMK, verlaagt de prestatieprijs over december van € 34,50 naar € 33,50 per 100 kilo. Dit bedrag is inclusief 65 cent Milkmaster Bonus en 35 cent logistiektoeslag. In wezen zijn de basisprijzen bij DMK en DOC Kaas gelijk, maar DMK noteert een melkprijs bij 4% vet en 3,4% eiwit, terwijl DOC Kaas dit doet bij 4,41% vet en 3,47% eiwit.

De voorschotprijs van DOC Kaas over het hele jaar komt uit op minimaal € 33,07 per 100 kilo. De maximale voorschotprijs inclusief alle toeslagen komt uit op € 35,60 per 100 kilo. Dat is € 2,67 minder dan vorig jaar. De finale melkprijs kan nog worden beïnvloed door een eventuele nabetaling.

Melkprijs op wereldmarkt in dalende lijn

DMK verklaart de lagere melkprijs over december vanuit een lagere wereldmarktprijs. De GDT-index stond per week 47 liefst 31 punten lager dan 2 weken daarvoor. De Kieler grondstofwaarde is vergeleken met een maand eerder 1,7 cent per kilo gedaald naar 29,7 cent. Ondertussen is geen herstel van de boterprijs opgetreden, wat normaal wel het geval is tegen het einde van het jaar. Daarbij is de prijs voor foliekaas gedaald. Klein lichtpuntje is dat de prijzen voor mageremelkpoeder iets beter zijn, aldus DMK in zijn maandelijkse nieuwsbrief aan de leden.

A-ware betaalt kale prijs van € 33,31 in december

Leveranciers van A-ware met een jaarleverantie van 800.000 kilo ontvangen een kale melkprijs van € 33,31 per 100 kilo. Boeren met een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo, die alle toeslagen meepakken, ontvangen maximaal € 37,55 per 100 kilo.

Over het hele jaar berekend, betaalt Royal A-ware een minimale melkprijs van € 34,61 per 100 kilo. Dat is € 1,54 meer dan DOC Kaas betaalt en 89 cent minder dan FrieslandCampina doet.

Inclusief alle toeslagen (dus ook inclusief € 2,00 AH-toeslag) betaalt A-ware een melkprijs van € 38,85, terwijl FrieslandCampina € 37,03 betaalt (+41 cent interim-uitkering) en DOC Kaas € 36,21 uitkeert.

Laatste reacties

 • Dan kan A-Ware nog geen potje breken als je tenminste het verhaal goed leest!

 • gerben5

  Zonder die 2ct ah toeslag ziet het er net ff anders uit.

 • witrug123

  waarom word er zo weinig geschreven over alle risico s van het leveren aan een particuliere onderneming?

 • piet p

  Kun je niks mee zulke melkprijzen.
  Lager als waar de bank mee rekent.

 • Gerd

  DMK Zonder Milkmaster 32,50

 • AvdBos1212

  Petje af voor A-ware om dit al neer te zetten na 3 jaar...!

 • GerardWissink

  Bij FC komt de weidemelktoesl;ag er ook nog bij

 • piet p

  Voor deze rotcenten moet je geen kkm controleur op je erf willen hebben.

 • Alco

  Melkprijs moet altijd gemaakt worden uit opbrengst mines kosten.
  De vergelijking houdt de verwerkers wakker.
  Berekeningen naar andere concerns kan eigen vermogen aantasten en daardoor wanprestaties verdoezelen.

 • deB.


  Wat een slechte prijzen, euro teken voor gulden aan de kosten kant, melkprijs jaren 80!!
  Vroeg of laat is het over, stel domme boeren bij elkaar. Blijven maar door modderen waar geld achteraan moet!

 • Firma Vellenga

  Ik ben wel heel benieuwd waar FC het nieuwe jaar mee komt.... Ze hebben het truckje al zo vaak gedaan om geen onrust te stoken. En dan ineens keldert de hele boel. Ik hoor Bennie alweer zeggen, hoe komt u daarbij Vellenga. Maar laten wij het nieuwe jaar eens afwachten. Daarbij, de melkprijs is veel te laag van iedereen. Net wat de B zegt. We zijn een stel domme boeren bij elkaar. Ook wij beginnen volgend jaar een neven tak om wat extra inkomsten te vergaren. Maar het is wel van de zotte dat dat moet.

 • deB.


  Je hebt al een meer dan volledige dagtaak om alles bij te houden. tenminste hier wel.
  Het is toch niet te doen, nog meer werk!!

 • piet p

  Je kunt ook 30% van je bedrijf afstoten .
  Met de huidige fosfaat en grondprijzen kun je er alleen maar mee winnen .
  minder sores minder werk en meer verdienen.
  Met de huidige melkprijs misschien wel het verstandigste.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.