Rundveehouderij

Nieuws 24 reacties

CRV past FosfaatPlanner aan

CRV voert een aantal wijzigingen door in haar FosfaatPlanner. Aanleiding zijn volgens de fokkerijorganisatie nieuwe richtlijnen van RVO.nl.

De werkzaamheden zijn naar verwachting half december afgerond. Als gevolg van de wijziging kunnen melkveehouders anders uitkomen wat betreft hun fosfaatproductie. Melkveehouders met vragen kunnen bij de helpdesk terecht voor tekst en uitleg.

Alle dieren naar diercategorie 100

Alle dieren, waarvan eerder dit jaar handmatig het productiedoel is gewijzigd, zijn aangepast naar diercategorie 100. De indeling van de dieren in diercategorieën is bepaald op basis van de typering van het bedrijf, de bloedvoering en haarkleur van het dier. Volgens de nieuwe richtlijnen van RVO.nl kan het productiedoel maar eenmalig wijzigen. Zo kunnen veehouders dieren, die als productiedoel melk hebben, alleen voor de laatste levensfase op categorie vlees zetten.

Een van de wijzigingen is dat geboren kalveren op een melkveebedrijf die niet aangehouden worden, ten minste de eerste 14 dagen in diercategorie 101 vallen. - Foto: Anne van der Woude
Een van de wijzigingen is dat geboren kalveren op een melkveebedrijf die niet aangehouden worden, ten minste de eerste 14 dagen in diercategorie 101 vallen. - Foto: Anne van der Woude

Rundveestaat in FosfaatPlanner

Per 10 december is in de FosfaatPlanner een derde tabblad te vinden onder de noemer Rundveestaat. Op dit tabblad staat een lijst met dieren die dit jaar op betreffend bedrijf hebben gestaan. Ook worden verwachte geboortes in de rest van het jaar vermeld. Deze Rundveestaat is een vervanger van de rundveestaat uit Veemanager en geldt volgens CRV voor de NVWA als leidend. Boven de lijst staat een samenvatting met het gemiddeld aantal dieren per diercategorie per maand en voor het hele jaar. Met behulp van deze aantallen en de gemiddelde melkproductie per koe wordt een forfaitaire fosfaatproductie berekend.

Kalveren eerste 14 dagen in categorie 101

Een van de wijzigingen is dat geboren kalveren op een melkveebedrijf die niet aangehouden worden, ten minste de eerste 14 dagen in diercategorie 101 vallen. Vanaf dag 15 mag de veehouder zelf bepalen welke diercategorie het beste past. CRV plaatst vaarskalveren van vleesrassen en alle stierkalveren vanaf dag 15 standaard in diercategorie 115. Vanaf 15 dagen vallen deze kalveren dan buiten de diercategorieën waar fosfaatrechten voor nodig zijn.

Afgekalfde dieren in diercategorie 100

Afgekalfde dieren belanden allemaal in diercategorie 100. Bij het afmesten van een koe na de melkgevende periode moet een afmestperiode worden ingevoerd. Dit kan in het scherm Individueel dier. Het dier wordt dan ingedeeld in een vleescategorie.

Zoogkoeienhouders hebben voor jongvee dat later niet bestemd is een zoogkoe te worden geen fosfaatrechten nodig. Deze dieren mogen in de vleescategorieën worden gezet.

Eigen (fok)stier

Als een melkveehouder gebruik maakt van een eigen stier moet hij het levensdoel ook aanpassen in tabblad Individueel dier. Voor een eigen fokstier geldt dat er in het eerste levensjaar fosfaatrechten nodig zijn.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Een van de wijzigingen is dat geboren kalveren op een melkveebedrijf die niet aangehouden worden, ten minste de eerste 14 dagen in diercategorie 101 vallen.

  We zijn knettergek als wij dit accepteren

  het is bovendien in tegenspraak met

  Volgens de nieuwe richtlijnen van RVO.nl kan het productiedoel maar eenmalig wijzigen.

 • ricooo12

  crv ? zijn ze daar helderziende vullen rundveestaat al in tot en met 31-12-2018 van betreffende drachtige koeien wat stierkalf geeft en afvoeren en wat vaarskalf word en aanhouden. ben benieuwd .

 • Attie

  Inderdaad niet netjes, geven toch altijd al op bij, is dit kalf bestemd voor eigen opfok JA/NEE. Geeft weer extra verloren kg fosfaat, net of ze niks kosten!!

 • farmerbn

  De buitenlandse boeren lachen zich weer een breuk. Dat begint al net over de grens met Belgie die alweer meer koeien hebben. Maar nee, we doen geen gele hesjes aan.

 • qwertyuiop

  oude situatie voor 10-12 had ik alles netjes geregeld en hield ik 20 kg fosfaat over van dit jaar maar in de nieuwe situatie na alles handmatig (code 51) te hebben aangepast kom ik ineens 40 kg tekort !!!
  bij crv zeggen ze daarop dat je de tekorten maar bij moet leasen of kopen.
  hoe betrouwbaar en rechtsgeldig zijn de fosfaatgegevens dan als ze zomaar weer kunnen veranderen ???

 • levers

  Belachelijk is het dat dit kan!
  Moeten nu weer 2,5 koe weg doen om uit te komen, terwijl we keurig op niveau zaten.
  Zijn gewoon speelbal van de politiek🤬

 • Henk.visscher

  dit moeten we echt niet over ons heen laten komen, kop op collega,s gaan we hier tegenin, of zijn jullie allemaal al lam geslagen , dat is nou precies de bedoeling van de beleidmakers, ik ga het nu niet meer aanpassen

 • buitenok

  Massaal bellen . Ze zijn daar bij CRV ook al de weg kwijt.
  Van het voorjaar hebben ze ook zo melkgegevens melkcontrole doorgestuurd naar NVWA en vele veehouders ten onrechttig als fraudeur zijn beschuldigd

 • Trot

  mag je vaars kalfjes bij afvoer alleen nog maar afmesten want is al van code veranderd ben dan lekker mee als nu blijkt dat vaars kalfjes bij ander loopt voor fokkerij

 • HJ O R

  Beste mensen, er zijn meer management programma's dan alleen van CRV.
  Heb 1 jaar bij CRV gezeten, wat een ramp, ben al jaren bij AGROVISION en zeer tevreden. Heb destijds ook schadevergoeding gehad van CRV.

 • Henk.visscher

  Wisten ze bij AGROVISION dan direct in het begin van het jaar dat nuka,s voor vleeshouderij mee tellen, dat maak je mij niet wijs

 • deB.


  Mietjes dat zijn we! alles accepteren, onze EIGENDOMMEN!

 • eja

  Hallo Henk Visser,

  dat wisten ze inderdaad bij agrovision en hebben er bij de planning al rekening mee gehouden
  Deze vraag lag er al het hele jaar en dat heeft CRV bewust niet meegenomen
  Dit bovenstaande geeft wederom aan dat die cowboys uit ARNHEM lak hebben aan ons.
  Als je in het RVC of een district bestuur zit heb je bloed aan je handen,zakkenvullers!!

 • Henk.visscher

  Deze vraag lag er al het hele jaar, zeg je en dat klopt want in september wist R.V.O daar nog steeds geen antwoord op, dus was het toen nog steeds niet bekend toch?

 • mtseshuis

  Sorry @20.37: Dat kun je bij Agrovision helemaal niet wijzigen, heb hier 2 guste pinken afgevoerd naar de slager, die kun je helemaal niet per 1-1-2018 op afmesten zetten (want ze zijn dan gewoon de tijd die ze hier geweest zijn mestvee, krijgen immers geen kalf).
  Daarnaast heeft een medewerker van Agrovision mij gisteren gezegd dat ze nog geen aanpassingen gedaan hadden, omdat het nog niet officieel was hoe er met de niet aan tehouden kalveren omgegaan zou worden. Ik zat juist om deze reden te overwegen de Veemanager er maar naast te houden, zodat ik de codes van koeien en guste pinken kan aanpassen vanaf het moment dat ze niet meer in de MPR zitten.

 • mtseshuis

  @Henk Visscher, dat verhaal is dan ook blufpoker en Agrovision komt je vast niet helpen als je achteraf rechten tekort komt, doordat de regels toch niet helemaal goed gevolgd zijn in het programma!
  Ik ga met code 120 de schade proberen te beperken en ga me verdiepen in Veemanager, of we daarmee nog wat ruimte kunnen creëren bij de pinken, zijn er zo 2 of 3 voor de slacht vertrokken, daar gaan we echt geen fosfaatrechten voor gebruiken...

 • Henk.visscher

  groot gelijk mtseshuis

 • Henk.visscher

  Zelf de code veranderen is niet geldig ook CRV mag dat niet doen,je moet dat via R.V.O

 • Mtswie

  Moi spul is dat. Koeien die in 2015 door crv op gust/vleesvee waren gezet omdat ze niet meer gemolken werden en niet drachtig waren, telden niet mee in het bepalen van het aantal fosfaatrechten en nu opeens wel.
  En dan eerst zeggen dat ze niet meetellen in code 120 en nu wel. Nu worden ook de laatste boeren genaaid.
  @ mts eshuis. WE hadden alle guste koeien die niet meer gemolken werden in code 120 gezet. Op veemanager tellen ze nu wel mee in de fosfaatrechten. Zelfs de dieren die op een ander ubn zijn geplaatst.

 • hollandagri

  Bij Agrovision kun je code 120 afmestkoeien
  zelf het jaar rond zoals het hoort wijzigen in vleesvee tak.

 • Mtswie

  Kleine correctie. Zojuist op fosfaatplanner e.e.a. gecorrigeerd.
  Guste koeien op afmesten gezet. De datum wanneer we ze op code 120 hadden gezet stond er bij. Kun je zo overzetten.

 • Attie

  Precies Mtswie, hier ook de handjes er weer bijgezet, wel effe schrikken, maar we gaan voor een borrel bij oud en nieuw!!

 • RIEN65

  Beste H J O R, waarom moet CRV jouw schadevergoeding betalen?

 • HJ O R

  Beste Rien
  Heb er destijds heel veel tijd in gestoken om alles uit te zoeken.(enkele dagen).
  Had daardoor heel veel bewijs waar het fout was gegaan (voorbeeld: er stond nog een koe op de stallijst waar ik de slachtpremie al jaren terug van ontvangen heb).
  Al met al hadden ze daar niet van terug. Keihard gespeeld en uiteindelijk schadevergoeding ontvangen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.