Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

CDA wil fosfaatbank voor knelgevallen benutten

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil de fosfaatbank gaan benutten om de bedrijven die door de rechter zijn beoordeeld als knelgeval in het fosfaatrechtenstelsel te ondersteunen.

Hij zal zijn voorstel later vanmiddag in het debat in de Tweede Kamer voorleggen aan landbouwminister Carola Schouten. Welke knelgevallen dan in aanmerking mogen komen voor deze fosfaatrechten, moet de rechter bepalen, vindt Geurts. De minister en de Knelgevallencommissie Kalden gaven eerder aan dat de groep knelgevallen niet goed af te bakenen was. Daarom wil Geurts dit nu aan de rechter overlaten.

Fosfaatbank

De fosfaatbank is onderdeel van het fosfaatrechtenstelsel en heeft als doel om grondgebonden en jonge ondernemers te ondersteunen. De bank is van belang voor de Europese goedkeuring van het stelsel, in het kader van staatssteun. Hiervoor geldt dat de fosfaatrechten uitgedeeld mogen worden als ze ook bijdragen aan het verduurzamen van de melkveehouderij. Eerder gaf minister Carola Schouten hierom aan dat de fosfaatbank niet gebruikt kan worden voor knelgevallen.

Wat Schouten van het plan van Geurts vindt, moet tijdens het debat (vandaag tot 19.30 uur) duidelijk worden. “Brussel lijkt bereid te zijn om mee te werken aan een oplossing”, voegt Geurts er aan toe.

Lees verder onder de foto

Geurts pleit voor een commissie waarin het ministerie, het CBS en vertegenwoordigers van Innovatief uit de Knel gaan bekijken hoe de fosfaatproductie van de veestapel wordt berekend en of hier geen fouten in zijn gemaakt. - Foto: ANP
Geurts pleit voor een commissie waarin het ministerie, het CBS en vertegenwoordigers van Innovatief uit de Knel gaan bekijken hoe de fosfaatproductie van de veestapel wordt berekend en of hier geen fouten in zijn gemaakt. - Foto: ANP

Of er in de Tweede Kamer een meerderheid is voor het plan van Geurts is nog onduidelijk. VVD-er Helma Lodders steunt het voorstel van Geurts.

Wel lijkt er een ruime meerderheid die pleit voor coulance in de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel voor boeren die nog steeds in afwachting zijn van de beoordeling van hun beroep- of bezwaarprocedure.

Om de boeren van Innovatief in de Knel tegemoet te komen, pleit Geurts voor een commissie waarin het ministerie, het CBS en vertegenwoordigers van Innovatief uit de Knel gaan bekijken hoe de fosfaatproductie van de veestapel wordt berekend en of hier geen fouten in zijn gemaakt.

PVV: parlementair onderzoek naar fosfaatrechtenstelsel

PVV-Kamerlid Barry Madlener overweegt een zwaar politiek middel in te zetten in het fosfaatdossier: een parlementair onderzoek. Hij noemt de ontstane situatie een puinhoop.“Wij waren al tegen het plan, maar de uitvoering rammelt ook aan alle kanten. Het is bizar dat dit kan in Nederland”, zegt hij. Met een parlementair onderzoek moet onderzocht worden of er fouten zijn gemaakt in het dossier.

Tjeerd de Groot van D66 vindt het juist onverantwoord om verwachtingen te wekken die de politiek niet waar kan maken, zeker gezien de gevolgen die de maatregelen hebben voor de gezinnen en melkveehouders.

Melkveehouders demonstreren

Voorafgaand aan het debat demonstreerde een groep van zo’n 50 melkveehouders buiten bij de Tweede Kamer tegen de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Met borden met teksten als ‘Innovatie wordt liquidatie’ en ‘Met dit beleid raken we al onze jonge boeren kwijt’ probeerden zij aandacht te vragen voor de problematiek en onzekerheid die het fosfaatrechtenstelsel voor hun bedrijven betekent. Volgens de groep is er, in tegenstelling tot wat minister Schouten zegt, wel ruimte om fosfaatrechten aan knelgevallen toe te kennen.

Lees ook: Europese Commissie: onder voorwaarden ruimte bieden aan knelgeval

Laatste reacties

 • schooteind1

  Ik ben geen knelgeval, maar het plan van Geurts heeft mijn steun.

 • wmeulemanjr1

  Mijn steun niet!
  En valse hoop geven heb je nu niets aan en zeker niet terecht voor degenen die wel gewoon braaf hun fosfaat regelen

 • kanaal

  fosfaatbank is er niet voor om intensieve bedrijven nog intensiever te maken.

 • schooteind1

  Ooit waren we als sector sterk o.a. vanwege de onderlinge solidariteit. Wat is er toch met ons gebeurd.........

 • hansvanbergen

  Aangezien 8.3% van de rechten gestolen zijn dient vooral eerst deze rechten teruggeven te worden.

 • farmerbn

  Een Nederlandse boer heeft liever een kado van 50 euro dan één van 100 als zijn buurman er één krijgt van 200.

 • Kletskoe

 • veehouders

  Je moet alle jonge ondernemers steunen met fosfaatrechten uit de fosfaatbank. Niet alleen de grondgebonden. We houden anders geen melkveehouder meer over.

 • Bennie Stevelink

  Eerder werd gemeld dat voorlopig geen fosfaatrechten uit de fosfaatbank beschikbaar worden gesteld omdat we nog boven het fosfaatplafond zitten.
  Nu kunnen volgens Geurts wel fosfaatrechten uit de fosfaatbank beschikbaar gesteld worden aan “knelgevallen” zonder dat we boven het fosfaatplafond uitkomen?

 • miniatuur

  hans, jij slaat de spijker op de kop. de "knelgevallen'' probeerden over de rug van anderen de wereld te voorzien van melk

 • kleine boer

  @miniatuur dan hebben degene die flink superheffing hebben betaald ook die hadden de stal tot de nok toe vol en die netjes rond het quotum molken niet.... vind het ook over de rug van een ander rechten hebben proberen te krijgen binnen te halen. Zo blijven we wijzen naar elkaar....

 • Kletskoe

  Hij is helder. Aan de rechter overlaten. Geen nieuwe categorieën benoemen in de tweede kamer. Vol achter de.minister op dit punt.

 • Gradje 1966

  Veehouder wie is een jonge boer ??? Een bedrijfshoofd met een opvolger is dat dan ook een jonge boer ?? Dit is wel iemand die de kans wil geven aan een jong iemand . Bij deze bedrijven kan het ook knellen voor de toekomst.
  Jako Geurts zeurt nu voor de knelgevallen waar was hij met zijn grote mond toen alles werd geregeld toen hoorde je hem niet . Toen heeft het C.D.A ook niets gedaan om dit tegen te houden. Regeren is voor uit zien toen de wet AMVB
  van kracht werd hadden ze een bouwstop af moeten kondigen tot dat alles geregeld was voor iedereen Dan was deze ellende er niet geweest maar zo voor uit strevend is het C.D.A ook niet nu grote praat verkopen om stemmen te winnen wat een slappelingen .

 • boer 1973

  een parlementaire enquete zou niet misplaatst zijn. Als je kijkt hoeveel dingen bij dit dossier fout zijn gegaan over de ruggen van de boer. ongeloooooflijk.
  uiteindelijk zijn er heel veel knelgevallen. Kunnen we aub ophouden over dat gezeik van grondgebondenheid. Als ik samenwerk met de buurman doe ik in mijn ogen geen verkeerde dingen. Ik heb alleen de pech dat ik niet rijk genoeg ben om voldoende grond te kopen, maar toch graag een inkomen wil vergaren.

 • GerritLozeman

  Wat een geneuzel is dit allemaal denk eens aan een echte oplossing ,nl de varkens rechten omzetten inrundveefosfaat dit is tenminste direct beschikbaar De bedenkingen hier tegen kun je oplossen door alleen varkenshouders in b.v extenciveringsgebieden te laten deelnemen DIt geeft in die gebieden wat men wil zo snel mogelijk geen varkens meer daar

 • Mfb

  Laat de knelgevallen maar knelgeval blijven. Hebben ze meestal zelf veroorzaakt. En absoluut geen varkensrechten omzetten. Er is nu immers al te veel melk en mest

 • koestal

  je moet boeren nu geen valse hoop geven

 • van.vloet1

  Geurts is al jaren stil. Heeft het helemaal NIET opgenomen voor bedrijven die in de knel zitten, door welke omstandigheid dan ook. Gaan we weer richting verkiezingen? is dat de reden dat hij zich weer eens laat horen? Bah.

 • g.smale1

  zijn ze gek geworden bij het cda daar is de fosfaat bank niet voor bedoeld .

 • velskamp

  Fosfaat rechten geven aan groei bedrijven is de rest bestolen hebben want deze hebben het fosfaat niet door het plafon geboord .
  Dus gij zult niet stelen C.D.A
  Verdeel en heers dachten ze vroeger . niet nu mensen

 • Bennie Stevelink

  Waar zat Geurts in de jaren vóór afschaffing van het quotum, toen de regering het aan de sector overliet om onder het plafond te blijven? Tegelijk werd echter het Productschap Zuivel opgeheven waardoor de sector geen enkele mogelijkheid had om zelf de omvang van de veestapel te reguleren.
  Toen had Geurts vanuit de oppositiebanken aan de bel moeten trekken!

 • Alco

  Het aan de sector overlaten is net zoiets als de FNV vragen een fabriek te redden waar hun FNV leden werken.
  Maw. Dat werkt niet.
  De overheid zelf en niemand anders is verantwoordelijk voor de misère
  En in het debat werd helemaal niet geagendeerd op het feit dat het plafond is ingesteld voor de MELK veehouderij, maar de fosfaatrechten zijn ook uitgedeeld aan vleesvee.
  En laat dat nou net de reden van overschrijding zijn.

 • schooteind1

  Er wordt hier alleen maar teruggekeken. Sinterklaas is het land uit maar in onze sector gaat het Zwarte Pieten gewoon door. Inderdaad we zijn in een situtatie beland waar velen schuld aan hebben; de overheid, LTO , NMV, en NZO. Echter laten we niet alleen achteruit kijken, maar ook eens naar voren. Nogmaals ik vind het idee van Geurts helemaal nog niet zo gek. Het is toch ook in niemands belang dat bedrijven, vaak met opvolging, zomaar kapot gaan. En dan nog zijn de knelgevallen niet te benijden.

 • frl

  Volgens mij is het in de wet toch al opgenomen waar die rechten uit de fosfaatbank heen gaan.
  In mijn nieuwe stal ( 60 mk ) zijn nu ook maar 44 mk ( 32 HA) janken schiet ook niet op.

 • Attie

  De bedoeling van de fosfaatbank is bevorderen van grondgebondenheid en bij wet vastgelegd. Natuurlijk kan dat ook op een andere manier, maar dat zou de intensieve benadelen. Dus niet veranderen!

 • Alco

  Schooteind. Als iemand een misdaad heeft, ga je toch ook niet zeggen.
  Het is toch al gebeurd en we moeten vooruit denken.
  Nee de dader en in dit geval de overheid moet met de billen bloot.

 • jan1953

  Weer verkiezings praatjes van het CDA eerst iedereen laten inleveren en dan aan de overtreders zo maar toebedelen aan die het kapot gemaakt hebben en andere zomaar 8.3 procent laten inleveren

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.