Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Zuivelfabriek bij Amsterdam vordert gestaag

Zuivelcoöperatie Amstelgoed NatuurZuivel hoopt komend voorjaar te starten met de productie van streekzuivel.

Dat zegt gebiedscoördinator Mark Kuiper van Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid. Binnen dit collectief is het initiatief tot oprichting van de eigen zuivelfabriek voor de productie van melk, yoghurt en kwark ontstaan.

Inzetten voor weidevogels

Doelstelling is om streekproducten op de markt te brengen van bedrijven die zich inzetten voor weidevogels in Amstelland. Op deze wijze willen de boeren consumenten in de gelegenheid stellen producten uit de eigen streek te kopen waarmee ze de natuurwaarden van het landschap ondersteunen.

De bedoeling was om al dit jaar met de productie te starten, maar het inrichten van het gehuurde pand in Ouderkerk aan de Amstel bleek meer tijd te vragen dan gedacht. De machines moeten nog worden geïnstalleerd.

Capaciteit van 3 tot 4 miljoen melk

De fabriek krijgt een capaciteit van 3 tot 4 miljoen kilo melk. De nodige melk wordt tegen de garantieprijs gekocht van FrieslandCampina. Voordeel is dat de 20 leden van Amstelgoed NatuurZuivel, waarvan het grootste deel melkveehouder, gewoon lid kunnen blijven van FrieslandCampina.

Het enige risico van de deelnemers aan het initiatief is het bedrag dat ze in de nieuwe coöperatie hebben gestoken, zo legt Kuiper uit. Verder kan de coöperatie gebruik maken van POP-3 subsidie. De bedoeling is dat uiteindelijk een deel van de winst terugvloeit naar betere leefomstandigheden voor weidevogels.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Lijkt me een goed initiatief. Maar melk wordt dus ingekocht tegen garantieprijs.... Daar krijg ik vraagtekens bij. Hoe duur gaat het product dan worden? Of blijkt hieruit hoeveel wij inleveren voor een liter melk? Zag onlangs bij Jumbo 1 liter volle melk eigen merk voor 1.20 De prijs gaat dus wel omhoog maar wij zien er maar niets van.

 • farmerbn

  Volle melk in de winkel heeft 3% vet. Als je naast die 1.20euro nog room kunt verkopen dan moet het mogelijk zijn om de boer zeker 40 cent te betalen.

 • Gradje 1966

  Deze groep wil wel profiteren van een goede prijs maar geen risico nemen .
  Als ze dan lef hebben moeten ze het zelf doen zonder R.F.C. of er moet geld terug vloeien naar het collectief net zo als bij andere melk stromen bij R.F.C.

 • koestal

  Ah,gruttomelk,kievitmelk en tureluurmelk,lekker zo van het land

 • koestal

  Big City.grote kansen.

 • el

  Do consumenten kun je van alles wijs maken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.