Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Schouten: teruggehaalde fosfaatrechten niet voor knelgevallen

De fosfaatruimte die ontstaat bij het terughalen van de fosfaatrechten uit de vleesveehouderij kan niet besteed worden aan melkveebedrijven die al dan niet in de knel zitten.

Dat benadrukt landbouwminister Carola Schouten tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer. Het ministerie heeft teveel fosfaatrechten uitgegeven ten opzichte van het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo, waardoor er nu geprobeerd moet worden weer onder het plafond te komen. Het terughalen van fosfaatrechten uit de vleesveehouderij moet daaraan bijdragen. De uitgifte van fosfaatrechten aan vleesveehouders heeft geen invloed gehad op de gereserveerde ruimte voor knelgevallen, benadrukt Schouten in reactie op vragen van SGP en VVD.

Moeilijke keuzes

Schouten noemde het fosfaatdossier een dossier met ongelofelijk moeilijke keuzes, ontzettend pijnlijke situaties en helse dilemma’s. Ze heeft daarin steeds geprobeerd de individuele belangen versus de collectieve belangen af te wegen.

Dit is helemaal geen coalitie- of oppositiedingetje

Zoektocht naar fosfaatruimte

De minister zegt ook de afgelopen weken nog gezocht te hebben naar ruimte om knelgevallen in het fosfaatdossier tegemoet te komen. “Ik heb moeten concluderen dat die ruimte, rekening houdend met het brede belang van de sector, er niet is”, zegt de minister met pijn in haar hart. “Dit doet iedereen pijn. Dit is helemaal geen coalitie- of oppositiedingetje”, aldus Schouten.

Innovatief uit de Knel

PVV-Kamerlid Barry Madlener noemt de hele kwestie een vorm van onbehoorlijk bestuur. Hij riep Schouten op om opnieuw in gesprek te gaan met de boeren van Innovatief uit de Knel. Schouten zegt dat een nieuw gesprek geen verandering in de situatie zal opleveren.

Lees ook: Vleesveehouders dreigen vrijstelling mis te lopen

Onbenutte fosfaatrechten

VVD en SGP willen voorkomen dat er aan het eind van het jaar grote hoeveelheden fosfaatrechten onbenut zullen blijven. Schouten reageert hierop dat ze geen onbenutte rechten op de plank heeft liggen en dat het erg lastig is om bij veehouders te inventariseren of ze onbenutte fosfaatrechten hebben. Degene die dit zou kunnen, uitvoeringsorganisatie RVO.nl, heeft hier geen tijd voor. Helma Lodders (VVD) wil later dit jaar nog een debat voeren met de minister over fosfaatrechten.

Behandeling bezwaarschriften

RVO.nl heeft inmiddels 80% van de bezwaarschriften op de fosfaatbeschikkingen behandeld. Van de vleesveehouders heeft 95% inmiddels een herbeoordeling gehad op het aantal fosfaatrechten dat ze ontvangen hadden. Van transacties van fosfaatrechten van vleesveehouders naar melkveehouders die stilgelegd waren, zijn inmiddels 70% alsnog behandeld.

Export fokvaarzen

Tijdens het debat wordt duidelijk dat Schouten een uitzonderingspositie voor de export van fokvaarzen in het fosfaatrechtenstelsel niet ziet zitten. Vee&Logistiek Nederland had gevraagd om een oplossing voor de terugloop van de export van fokvee als gevolg van het fosfaatrechtenstelsel.

Lees ook: Niet-melkleverend bedrijf mag fosfaatrechten hebben

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Eigenlijk geloof ik er geen klap van! Alleen maar tegenhouden.

  Naar mijn gevoel probeert ze krampachtig de touwtjes in handen te houden maar voelt ze ze al branderig door de vingers glippen.

 • Vhouder

  als er ook ruimte zou zijn moet deze worden verdeeld over iedereen die 8,3 procent heeft ingeleverd

 • deB.

  Knelgevallen, ga rechten aanschaffen, of koeien ruimen, het is over en uit.... dat is toch al keer op keer bevestigd!!
  December is er schrikbarend tekort aan P rechten
  Zijn bedrijven bij, die meer dan 50 koeien erover zitten

  Allemaal de kop in het zand steken, en door melken, (koeien ruimen kan nu niet meer)aan het eind verzuip je erin.
  Het is triest, maar schouten kan niet anders.. 8,3 moet dan ook terug en dat kan gewoon niet

 • Roeleke

  Schouten heeft rechten uitgedeeld aan groepen die ze niet mochten ontvangen volgens Brussel. Deze moeten terug naar degene waarvoor ze bestemd zijn.
  Dus naar de mensen die 8.3% hebben ingeleverd.

 • 306lsa

  deB.
  ze hadden eerst goede hoop(begin van het jaar)
  maar nu die bedrijven met meer dan 50 koeien teveel? voelt het verzuipen best eng lijkt mij

 • Henk.visscher

  Hoe je ook over knelgevallen denkt, deze ondernemers hebben het recht om een rechtspraak aan te spannen, ze hebben nog steeds geen duidelijkheid, ik vind dat je het nu niet meer kunt maken dat ze daar dit jaar voor gestraft gaan worden, dus moeten ze voor dit jaar vrijgesteld gaan worden voor de jaren die nog komen is het een ander verhaal, als ze straks in het ongelijk gesteld worden dan is het over en uit of fosfaatrechten kopen of veeruimen.

 • deB.


  Als het onder het recht ligt, en dat recht hebben ze zeker , maar je hebt nog geen duidelijkheid, is het dan verantwoord om dom door te doen?? nee heb je, en daar heb je terdege rekening mee te houden!

 • buitenok

  daarom gaat fosfaat bank ook niet door 2018. allemaal weer noodsprongen om onder het plafon te komen. Als ze geen fosfaat rechten hebben moeten ze maar schade vergoeding betalen voor een stal die vergund is maar niet gebruikt kan worden.

 • Henk.visscher

  deB, je kunt toch slecht alle koeien gaan verkopen, stel je word in het gelijk gesteld dan zit je zonder koeien

 • deB.

  Dat zeg ik toch niet, dan zorgt men maar dat ze over KUNNEN sckakelen op plan b, en bovendien de middelen voorhanden zijn. Maar daar heb je de kruks. M.a.w zeer broze plannen waren het

 • gjh

  Het voordeel van knelgeval is dat je wel een super de luxe nieuwe stal heb.

 • s c de boer

  Gjh, terecht. En, je houdt er een mooie frisse koppel dieren aan over.

 • van.vloet1

  Lekker kortzichtig. niet alle knelgevallen hebben een luxe stal. Er zijn knelgevallen tgv ziekte of dierziekte etc. Hier wordt maar steeds de conclusie getrokken dat het alleen om veehouders gaat die uitgebreid hebben. Er zijn ook nog andere gevallen die door overmacht klem zitten en waarbij RVO ook geen uitspraak doet en nu uiteindelijk alles afwijst. En ook de situaties van diegene die een nieuwe of grotere stal bouwden was niet te voorzien. Ik lees regelmatig dat "collega's" daar een andere mening over hebben, maar wijs mij de eerste bank aan die een lening verstrekt voor een stal waarvan op voorhand duidelijk is dat die nooit vol komt en niet terug te verdienen is. Dat zou betekenen dat de "collega's"die het zogenaamd allemaal wisten, meer kennis hadden dan de banken

 • a.westendorp1@hetnet.nl

  Volgens mij is er maar een die een fout heeft gemaakt , de overheid.
  Dus moet Schouten de knip trekken en rechten opkopen en uit de markt halen ,
  tot we onder plafond zitten .
  De vleesveehouders die bestolen zijn ,gaan dit uiteindelijk toch winnen bij de rechter .Kan ze beter direct betalen. Zo niet einde oefening Schouten. betalenbetalen .

 • farmerbn

  Als je de flaters van de overheid hier leest, denk je dat je het over een dom land in verweggistan hebt maar het is gewoon Nederland. Om te huilen.

 • Gradje 1966

  Henk visscher je kunt je kop wel in het zand steken maar dat helpt toch niet .
  Als je door de rechtbank in het gelijk word gesteld krijg je de geleden schade ook terug dus als je dan te veel koeien weg hebt gedaan krijg je de gederfde inkomen terug. Maar de stal vol zetten en maar melken zonder rechten is vragen om problemen ik heb met deze boeren geen medelijden ze proberen de staat gewoon te dwingen dat ze hun zin krijgen . De boeren die 8.3 % afgepakt zijn kunnen dan de stal ook wel vol zetten en gaan janken bij Schouten want bij deze groep boeren kan het ook knellen maar daar is bij Innovatief geen begrip voor .Deze groep vind zich zelf zielig en de rest hebben ze geen boot schap aan

 • Mts

 • piet p

  Als het zo makkelijk gaat moet gewoon niemand inleveren en lekker door het fosfaatplafond knallen eens kijken wat er dan gebeurt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.