HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Prijs fosfaatrechten zakt door grens € 230

De prijs voor fosfaatrechten daalt verder door tegenvallende vraag.

De Boerderij-notering zakt met € 12 naar € 228 tot € 231 per netto kilo fosfaat. Handelaren en bemiddelaars zien dat er voldoende aanbod is, maar dat de vraag tegenvalt op dit moment.

Aanbod groter dan vraag

Hoewel de handel deze week nog op gang moet komen, zagen handelaren de prijs vorige week behoorlijk zakken. Het gaat vaak nog om de relatief kleine partijen die worden verhandeld. Omdat het aanbod op dit moment groter is dan de vraag, is de verwachting dat de prijs nog wel iets verder zakt. Omdat aan de andere kant nog wel meer vraag wordt verwacht, zal de daling gering zijn.

Lees verder onder de grafiek.

Leaserechten

Ook in leaserechten zien handelaren steeds meer beweging komen. Prijs voor deze rechten liggen tussen de € 47,50 en € 50,00 per netto kilo. Melkveehouders die verleasen kopen in veel gevallen de 10% afroming terug in 0%-rechten. Voor deze fosfaatrechten ligt de prijs net iets boven de € 180 per kilo.

Lees ook: Fosfaatvoordeel excretie alleen voor ‘happy few’

Laatste reacties

 • 344412

  Goed nieuws, hopelijk volgend jaar naar €130

 • Gradje 1966

  Ik hoop dat de handel er mee blijft zitten en dat deze speculatie ze veel geld kost.
  Zodat ze nog wel tien keer nadenken voordat ze rechten opkopen om vervolgens vast te houden om de prijs op te drijven.

 • deB.


  Wees niet bang, er is vraag genoeg, alleen ontbreekt het aan harde euro's!
  Hoor het links en rechts, volgende wat extra inkomsten, let op wat er nog op de markt komt.
  Btw. Heb geen belang in daling of stijging

 • Alco

  Het is toch wel raar dat er een prijs voor fosfaatrecht betaald wordt, zonder te weten wat de boete is.

 • veldzicht

  Nu fosfaatrechten kopen?,straks komt er wel weer een regeling dat je toch niet meer dieren mag houden,fosfaatrechten zijn noch meer als melkquotum gebakken lucht wat zomaar kan verdampen.op een paar partijen na zijn alle partijen ervoor de veestapel drastisch te verkleinen z.g. om het klimaat te redden terwijl ze geen flauw idee waar ze het over hebben.

 • gjh

  begreep van een makelaar dat er veel rechten te koop komen dus gewoon wachten ze zakken elke dag

 • Rub

  we zijn dom bezig. elk recht wat je ook maar koopt werkt kostprijs verhogend. wederom wordt er veel te veel geinvesteerd op basis van emotie en omdat het zogenaamd niet anders kan, zie de stallenbouw van de afgelopen paar jaar. iedereen een dure mdv stal, helaas wordt er te weinig omzet gedraaid om er überhaupt belasting voordeel van te hebben. En daar dan nu bovenop nog het dubbele uitgeven voor een fosfaatrecht.

  enige wat in nederland stijgt is de kostprijs......laten we dan de komende jaren ook niet allemaal zitten zaniken dat de melkprijs te laag is.

 • farmer135

  Daling prijs fosfaatrechten is slechts tijdelijk, de blijvers willen toch elk jaar iets groeien om de inflatie bij te houden.

 • frederik herman

  mijn inschatting zou zijn: alleen in dit reparatiejaar zal de prijs hoog blijven . 180 als ondergrens ong. komende jaren meer rechten dan productie. zou hooguit lease voor 1 jaar overwegen !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.