Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Niet-melkleverend bedrijf mag fosfaatrechten hebben

Op basis van de staatssteunbeschikking van de Europese Commissie voor het fosfaatrechtenstelsel is het mogelijk om niet-melkleverende bedrijven fosfaatrechten te geven.

Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van landbouw en de Europese Commissie op vragen van Boerderij.

Over de toedeling van fosfaatrechten aan vleesveehouders is onrust ontstaan omdat in de staatssteunbeschikking van de Europese Commissie staat dat fosfaatrechten bestemd zijn voor melkveebedrijven. In de beschikking wordt hier het aantal van meer dan 17.800 bedrijven genoemd, dat is vergelijkbaar met het aantal bedrijven met melkkoeien ouder dan 2 jaar in 2016, volgens CBS.

Beschikking roept vragen op

Dat er fosfaatrechten nodig zijn of uitgegeven mogen worden voor jongvee op jongveeopfokbedrijven en vleesveebedrijven, wordt niet specifiek genoemd in de staatssteunbeschikking. Er wordt wel op meerdere plaatsen gerefereerd aan ‘dairy cattle’, met name in overweging 20 “which take into account the number of dairy cattle owned on 2 July 2015”.

Het document roept vragen op of de uitgifte van fosfaatrechten aan vleesveebedrijven wel mag volgens de staatssteunbeschikking.

Lees ook: Vleesveesector blij met vrijstellingsregeling fosfaatrechten

 

Op vragen van Boerderij over de staatssteunbeschikking reageert het ministerie dat ze uitvoerig overleg heeft gehad met de Europese Commissie over de maatregelen voor vleesvee in het fosfaatrechtenstelsel, bestaande uit een beleidsregel en een vrijstellingsregeling. De uitkomst daarvan is dat de Europese Commissie vanuit staatssteunoptiek geen bezwaren heeft tegen invoering van de 2 maatregelen, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Vleesveehouders die geen vrijstelling aanvragen, hebben op basis van de beleidsregel alleen nog fosfaatrechten nodig voor hun jongvee dat wordt gehouden met de bedoeling een kalf te krijgen.

Tekst gaat verder onder foto

Dat er fosfaatrechten nodig zijn of uitgegeven mogen worden voor jongvee op jongveeopfokbedrijven en vleesveebedrijven, wordt niet specifiek genoemd in de staatssteunbeschikking. - Foto's: Ronald Hissink
Dat er fosfaatrechten nodig zijn of uitgegeven mogen worden voor jongvee op jongveeopfokbedrijven en vleesveebedrijven, wordt niet specifiek genoemd in de staatssteunbeschikking. - Foto's: Ronald Hissink

Niet-melkveebedrijven hoeven geen fosfaatrechten te hebben

De Europese Commissie reageert dat niet-melkveebedrijven geen fosfaatrechten hoeven te hebben. Volgens de regeling kunnen bedrijven wel fosfaatrechten nodig hebben voor de opfok van jongvee bestemd voor de melkveehouderij. De verantwoordelijkheid dat het fosfaatrechtenstelsel voldoet aan de staatssteuntoets ligt bij het Nederlandse ministerie. De Europese Commissie bevestigt dat Nederland eerder problemen had met verschillende definities om de wetgeving in lijn te brengen met de staatssteuntoets. Volgens de Commissie zijn die problemen inmiddels opgelost.

Rechtszaken

Advocaat Peter Goumans van Hekkelman Advocaten voert diverse rechtszaken over fosfaatrechten. Hij zegt dat hij op basis van de staatssteunbeschikking niet kan afleiden dat het niet toegestaan zou zijn om rechten toe te kennen aan niet-melkproducerende bedrijven. Wel is duidelijk dat de minister heeft toegezegd rechten terug te halen bij bedrijven die deze rechten niet nodig hebben en dat de Commissie hiermee heeft ingestemd.

Lees ook: Rechtszaak start: wie is eigenaar fosfaatrechten?

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft spoedvragen gesteld aan de Europese Commissie of het verlenen van fosfaatrechten aan niet-melkleverende bedrijven in strijd is met de staatssteunbeschikking en of de fosfaatruimte die vrijkomt bij het intrekken van deze rechten naar knelgevallen kan gaan.

Tekst gaat verder onder foto

Volgens de regeling kunnen bedrijven wel fosfaatrechten nodig hebben voor de opfok van jongvee bestemd voor de melkveehouderij.
Volgens de regeling kunnen bedrijven wel fosfaatrechten nodig hebben voor de opfok van jongvee bestemd voor de melkveehouderij.

Afname export fokvee

PVV, CDA, VVD en SGP vragen tijdens het debat over de landbouwbegroting de minister naar de laatste stand van zaken in het fosfaatdossier. Ze willen ook opheldering over de publicatie van V-focus, waarin staat dat Nederland in de fout ging bij het toedelen van fosfaatrechten. Kamerleden zijn ook benieuwd naar de afronding van de bezwaarschriften en hoe de minister de afname van export van fokvee ziet, waar Vee&Logistiek Nederland aandacht voor vroeg.

PVV-er Madlener roept Schouten op om nog een keer persoonlijk met de boeren van Innovatief uit de Knel in gesprek te gaan over de knelgevallen en om aan een oplossing te werken. “We hebben het hier niet over iets wat onmogelijk opgelost kan worden, want het gaat om een administratief probleem waar we Europa voor nodig hebben”, aldus Madlener. Hij vindt dat Nederland in Brussel met de vuist op tafel moet slaan en de minister-president moet inzetten om het ‘administratief probleem’ op te lossen.

Tegemoetkoming knelgevallen

CDA-er Geurts vreest dat er geen oplossing is. Hij wil in ieder geval geen valse verwachtingen wekken. SGP-er Roelof Bisschop vraagt of de fosfaatruimte die vrij komt bij het intrekken van de fosfaatrechten bij vleesveebedrijven ingezet kan worden voor tegemoetkoming van de knegevallen.

De minister beantwoordt donderdagavond de vragen van de Tweede Kamer. Het is live te volgen.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  De fosfaat rechten moet men verdelen onder die gene waar ze afgepakt zijn .
  Anders lachen de zogenaamde knelgevallen de andere uit die ingeleverd hebben omdat ze zo nodig veel groter moesten zijn dan gemiddeld met een hoop subsidie.
  We zijn allemaal genaaid en niet die in 2015 of 2016 gebouwd hebben

 • koestal

  3000 knelgevallen ,300 bedrijven in financieele problemen, wat een toestand.

 • Wie *@)&##% (want ik mag niet vloeken )moet hier met een oplossing komen ,.......... ? Dat behoren de achitecten van het gedrocht" fosfaatrechten ."te doen .want het leed dat de getroffen boeren wordt aangedaan, door de harteloze opstelling van RVO de lakse houding van het ministerie ,en de minister ,is onaanvaardbaar ,er moet voor hen uitzicht komen op een oplossing ,Zo adequaat als het ministerie te werk ging met de zogenaamde kalverfraude,ZO ADEQUAAT MOET MEN NU OOK INGRIJPEN.....VANDAAG NOG ........

 • Alco

  En dan te bedenken dat de fosfaatreductie in feite niets te maken heeft met het indammen van de mest productie.
  Geitenhouders en ook mestvee stallen kunnen immers nog gewoon vol gezet worden en dat is toch fosfaatproductie.
  Het is zo dat melkverwerker RFC ons de fosfaatrechten voor de melkveehouderij door de neus geboord heeft.

 • buitenok

  schotten weghalen. Als je bedenkt dat er nog 70 % varkenshouders gaan stoppen. Dan is een overschot aan rechten.

 • 344412

  Ontschotten en afromen leidt tot kleinere veestapel en meer rendement en biedt ruimte om knelgevallen het zelf te laten oplossen. Prima toch?

 • farmerbn

  FC wilde minder melk, de rabo stoppers zonder restschuld en de overheid minder vee. Zij , samen met LTO hebben deze flop gemaakt. Wie van de vier zou spijt hebben?

 • koestal

  Lang leve Carola en de chaos.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.