Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

NVWA: € 1.500 boete bij aanleveren hoogdrachtige koe

Het aanleveren van hoogdrachtige koeien (meer dan 8,5 maand) bij slachthuizen moet zwaarder bestraft worden.

Dat vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Waar nu nog een eerste waarschuwing wordt gegeven, zal in de toekomst een directe boete van € 1.500 worden opgelegd. De NVWA moet de maatregel nog overleggen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wanneer deze maatregel in werking treedt, is nog onbekend.

Verstikking kalf

Reden voor de invoering van een directe boete is voornamelijk dierenwelzijn. Verstikking bij het kalf als gevolg van het doden van de koe is hierbij de voornaamste reden, aldus de NVWA. Onlangs meldden andere media dat de maatregel per direct in werking zal treden. Dit is ontkracht door de NVWA.

Lees ook: Vleessector wil aandacht voor drachtig rund bij slachterij

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Een boete van €1500 of om mijn part €3000 is de beste oplossing.
  De twee andere oplossingen zijn dat bij iedere af te voeren koe eerst de dierenarts een verklaring moet geven dat de koe niet te lang drachtig is of dat in focusplanet de verplichting komt tot drachtcontrole van alle dieren.
  Beide regelingen jagen boeren op kosten die hier niets mee van doen hebben.
  Een boete van €1500 of €3000 raakt alleen de boeren die dit soort zaken bij de hakken hebben. Als de NVWA de controle op het slachthuis goed uitvoert is de pakkans 100%.

 • jfvanbruchem1

  bennie . bij deNVWA zoeken ze nog personeel.

 • a van Gerwen

  Ik kan me niet voorstellen dat iemand bewust een drachtige koe van 8,5 mnd oud richting het slachthuis stuurt. Je kunt dan wel een boete geven, maar dat lost niets op als het je een keer per ongeluk overkomt. Het wordt een ander verhaal als het structureel wordt, dan is een boete beter op z'n plaats.

 • Bennie Stevelink

  @van Bruchem, ik zit net als het gros van de veehouders, niet te wachten op de verplichting om bij iedere af te voeren koe een verklaring van de dierenarts te overleggen, dat de koe niet te lang drachtig is.
  Als ik moet kiezen uit drie mogelijkheden dan kies ik voor hoge boetes voor boeren die dit bij de hakken hebben. De andere boeren hebben daar geen last van.

 • Bennie Stevelink

  @simpel boerke, dat kon ik mij ook niet voorstellen totdat ik vanmorgen bij melkvee-prikkebord een reactie zag van iemand die dat meerdere keren bewust gedaan heeft. Dat heeft mij de ogen geopend.

 • a van Gerwen

  @Bennie die moet je inderdaad aanpakken want ze schaden de sector. Maar jij weet ook dat het jou en mij onverwachts een keer kan overkomen, ook drachtige koeien kunnen tegengesteld gedrag vertonen zoals tocht waardoor je op het verkeerde been gezet wordt, en om dan meteen weggezet te worden met een boete van €1500 lost niets op. 100% garantie heb je alleen bij opvoelen door ki of dierenarts voor afvoer.

 • Bennie Stevelink

  Hoe vaak komt de KI op het bedrijf?
  Hoe lang van te voren weet je dat je een koe wilt afvoeren?
  Als de KI er toch is, laten ze de af te voeren koeien even controleren, het voorkomt veel negatieve berichtgeving.

  Die persoon bij melkvee-prikkebord heeft het echter bewust gedaan. En ook nog vaker als één keer.

 • hollandagri

  ik heb wel eens meegemaakt dat een dierenarts zei hij is leeg. maar dat wij op het oog zegde volgens ons niet . en na drie maand kalfde ze, het was een beste melkkoe . maar om weer 1500 euro boete te geven is weer overdreven.

 • Koen Franken

  Bennie , helemaal met je eens , op deze manier worden we als sector WEER in een kwaad daglicht gesteld .

 • farmerbn

  Raar land waarin de ene boer een andere een flinke boete wil aannaaien. Een waarschuwing en dan een flinke boete (voor de veelplegers) is streng genoeg.

 • kleine boer

  Bennie staat er ook bij waarom bewust? Meer rust in de stal met dragende? Of wat zou de reden zijn van bewust dragend afvoeren?

 • mtseshuis

  Is wat voor te zeggen, maar hier pas nog gehad bij hoogdrachtige koe: Afvoer nog even uitgesteld (had al doorgegeven aan koopman) omdat ik zeker wilde weten dat ze gust was en wat denk je tóch hoogdrachtig ondanks tochtverschijnselen en weinig buik...

 • Bennie Stevelink

  Kijk @Eshuis, jij laat perfect zien waarom dit nooit hoeft voor te komen: bij twijfel even laten controleren.
  Als er een boete op staat van €1500 of hoger en de pakkans 100% is nemen boeren het risico niet en laten ze de koe wel controleren. Bij 999 promille van de boeren is de boete niet nodig om hun te bewegen de koe te laten controleren, bij die laatste promille helaas wel.

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, inderdaad lekker collegiaal weer. War zijn dat weer voor praktijken van die gefrustreerde amntenaartjes van de NVWA Hup geen excuses, niet over te praten, pats boem €1500 is een mooi bedrag toch.
  Maar waar halen ze de limiet van 8,5 maand vandaan ? Waarom niet 3 maanden? Dan leeft zo'n kalf toch ook en gaat het toch ook dood.

 • kleine boer

  Ja jan zonderland dat zeiden wij hier ook ad keukentafel en hoe onderzoeken we ff snel die halve wilde natuurkoeien? Ik denk daar de meeste van zijn gevonden op het slachthuis een boer heeft graag een kalf ivm met de 💶lijkt mij..

 • Attie

  Gewoon ff met ✊ rechts onder in de buik opstoten, vanaf 4/5 maand. Voor dat ze weggaan of droogzetten .

 • kleine boer

  Ja attie zo doen we dat hier ook en niet eerder weg als jaar na laatste inseminatie zijn ze meteen mooi op gewicht 👍

 • egbert

  Een foutje is snel gemaakt hier een keer nummer omgedraaid 96 en 69 toen ik er achter kwam was het al te laat heb me wel een week rot gevoeld. Toen mocht het nog maar toch goede koe kwijt en andere guste alsnog naar de slacht . 1 x waarschuwen met een sanctie van 2 jaar anders boete is al genoeg.
  Er wordt moord en brandt geschreeuwd maar op totaal aantal slachtingen is het bijna niets.
  Heb ook al mee gemaakt gust gevoeld maar wel dracht zal deze koe maar laten slachten Bennie 1500 euro boete ach geeft niks .
  Ook al eens een koe gehad wel drachtich maar op papier nooit geïnsemineerd dit noemen wij een onbevlekte gelukkig hadden we het zelf in de gaten.
  Wil er mee zeggen een foutje is snel gemaakt en achteraf oordelen simpel.

 • koestal

  Door de fosfaatwet moeten de koeien te gauw weg,met het gevolg dat er drachtige koeien weg gaan,de overheid heeft dit zelf veroorzaakt.

 • koestal

  Toen de de superheffing in ging ,liepen er pas geboren kalveren rond in de slachthuizen ,de koeien kalfden al voortijdig door de stress

 • Een foutje is snel gemaakt, daarvan ziek van zijn kan ik begrijpen , maar daar een boete van 1500€ opleggen is" nvwapestgedrag" het gaat over minder dan 1% van de slachtingen (natuurvee niet meegerekend, laat de Nvwa, eerst haar fouten en foutjes terugbrengen tot 1-%,dat zal dit jaar zeker niet lukken ,na het tweelingdebakel, begin dit jaar ,gelukkig voor deze linkse club dat op hun vele fouten dit jaar niet met 1500 beboet worden ,dan zat er eind vant jaar zeker geen kerstpakket in

 • A.Knol

  Vorig jaar met stoppersregeling meegedaan, alle koeien zelf tegen buik gestoten
  en bij de koeien waar ik geen kalf voelde door de dierenarts laten voelen.
  Bleek er bij de slacht toch een koe hoogdrachtig, 17 jaar oud, elke 3,weken tochtig,
  [er liep een stier bij in het land] magere koe met weinig buik. Zo kom je er achter dat ze niet allemaal expres zulke koeien naar het slachthuis sturen.
  Het komt ook regelmatig voor dat vrouwen een kind krijgen zonder dat ze weten dat ze zwanger zijn. Ik heb alleen een waarschuwing gehad en ze lieten mij een foto van dat kalf zien en dat vond ik al erg genoeg.

 • Dirk
  En zo ist A Knol , tkan zo gebeuren ,het is voorminder dan 99,9% geen opzet, en wat als de veearts en dracht mist, komt er dan geen boete,.. of krijgt de veearts de boete,of kan de boer zijn boete verhalen op de veearts ?

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.