Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

FrieslandCampina wil mozzarellafabriek Bree sluiten

FrieslandCampina wil haar mozzarellafabriek in het Vlaamse Bree sluiten. De zuivelonderneming geeft aan dat de productielocatie de verwachte rentabiliteit niet waarmaakt. Daarom zou verdere exploitatie niet langer verantwoord zijn.

Vakbond ABVV is van mening dat het FrieslandCampina nooit gelukt is om de productielijn als voorheen te laten draaien. ABVV-medewerker Nicole Houbrechts meldt via TV Limburg dat het bij aanvang al verkeerd is gegaan. Zij spreekt van een ‘ondoordachte overname’. Een sluiting heeft gevolgen voor 28 werknemers.

FrieslandCampina zoekt nieuwe kansen in mozzarella-markt

De laatste jaren is er fors in de locatie in Bree geïnvesteerd, zo meldt een woordvoerder van FrieslandCampina. Veiligheid en kwaliteit zouden op het ogenblik van overname sterk te wensen over hebben gelaten. Ook is geïnvesteerd in efficiëntie en duurzaamheid. Ondanks deze investeringen en inzet van personeel is het volgens de woordvoerder niet gelukt om de fabriek voldoende te laten renderen. FrieslandCampina wil wel actief blijven in de markt voor mozzarella en onderzoekt nieuwe mogelijkheden.

FrieslandCampina nam de mozzarellafabriek in september 2015 over van Fabrelac en zette daarmee haar eerste stappen op de als lucratief geziene mozzarellamarkt. Het ging om een volledig geautomatiseerde productielocatie met een maximale productiecapaciteit van 30 miljoen kilo mozzarella. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. In 2014 boekte Fabrelac een omzet van goed € 45 miljoen en een verlies van € 1,9 miljoen. In 2013 boekte het een omzet van ruim € 53 miljoen en een winst van een half miljoen.

Reorganisatie Belgische activiteiten FrielandCampina niet aan de orde

Volgens Houbrechts zijn er niet alleen problemen in het Belgische Bree. Ook in de vestiging van FrieslandCampina in Genk (Yoko Cheese) zouden ontslagen zijn gevallen. In Lummen zou sprake zijn van een herschikking van de boekhouding. FrieslandCampina laat weten dat een en ander los van elkaar moet worden gezien. Van een reorganisatie van alle Belgische activiteiten is geen sprake.

Lees alles over de ontwikkelingen in de zuivelmarkt

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Kan de redactie uitzoeken wáárom de fabriek niet rendabel is en blijkbaar ook niet rendabel te krijgen is?

 • kleine boer

  Mag wa kosten hobby aankoopjes....met knip van een ander leuk winkelen geweest dus

 • de kaasboer

  Gaat lekker daar...

 • farmer135

  Als het maar geen vion verhaal wordt

 • zo gaat dat als je boert met andermans geld.
  Waar was het ja knikkers koor!!!!?????

 • koestal

  Wat een missers met dit avontuur in Belgie

 • Trot

  Begin van het einde

 • OEPS! , een " slechtnieuwsbericht" net na de najaarsbijeenkomsten van Friesland-Campina,waar met geen woord is gesproken over deze misser, het dieptepunt ligt achter ons ,was de teneur van de bijeenkomst,.. dit neigt naar misleiding van de lid-aandeelhouders .
  T,bijft moeilijk om eigen fouten te benoemen , veel eenvoudiger is het om via qulip de lid-aandeelhouders te wijzen op lullige foutjes ,zoals het vergeten van een handtekening onder het behandelplan e.d.

 • kleine boer

  Als een monteur zijn sleutels verkoopt kan ie sommige werkzaamheden niet meer uitvoeren die kant lijkt rfc ook op te gaan .....

 • waldpyk

  Wellicht kunnen ze de blauwdrukken voor de fabriek van dhr Anker opvragen.....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.