Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Bionext: Orbeseal nuttig, maar gebruik met mate

Bionext is van mening dat Orbeseal, een injector voor het antibioticavrij droogzetten van koeien, een nuttig middel is en gebruikt mag worden in de biologische melkveehouderij.

Wel moet het middel in overleg met de veearts worden toegepast en moet het opgenomen zijn in het behandelplan van de veestapel. Dit standpunt heeft de ketenorganisatie op verzoek van Skal Biocontrole doorgegeven.

Bionext geeft tegelijk wel aan dat massale preventieve behandeling met een geneesmiddel niet past in de biologische werkwijze en daarom niet toegestaan zou moeten worden.

Skal zou gebruik Orbeseal hebben afgekeurd

Orbeseal is een erkend diergeneesmiddel dat gebruikt wordt om mastitis te voorkomen. Naar verluidt keurde Skal het gebruik van Orbeseal af, maar waren biologische melkveehouders het daar niet mee eens.

Skal was dinsdag 27 november niet bereikbaar voor commentaar.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Waarom is SKAL tegen gebruik van orbeseal?

 • Zuperboer

  Wat een geneuzel.

 • koestal

  De veearts moet blijkbaar meer verdienen !

 • hollandagri

  farmerbn. omdat, zulke clubjes zelf bepalen( om meer werk, regelgeving te maken, en verzinnen.) hoe ze zichzelf in stand te houden.

 • boergert

  natuurlijk doe je dat in overleg met de dierenarts, en natuurlijk zit dit in het behandelplan. maar wat is precies met mate? een halve injector per kwartier?

 • Bennie Stevelink

  Het gebruik van Orbeseal is in strijd met het biologische principe dat je geen synthetisch producten gebruikt. Zo mag een biologische boer wel bestrijdingsmiddelen gebruiken zolang ze maar van natuurlijke oorsprong zijn. Als precies dezelfde moleculen in een fabriek gemaakt worden mogen ze niet gebruikt worden.
  Orbeseal is geen natuurlijk product, het is synthetisch.

 • farmerbn

  Geen plastic bij bioboeren dus?

 • koestal

  met mate is prima,het is ook niet gratis.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.