Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Bioboeren in gesprek met Eurocommissaris over fosfaatrechten

Een bus vol biologische melkveehouders, getooid met groene petjes, van SOSBioboeren trok woensdagochtend naar Brussel om vrijstelling van fosfaatrechten te bepleiten. Aldaar heeft de actiegroep gesproken met leden van de Europese commissie milieu.
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Groter bewustzijn van problematiek

Meermaals heeft de biologische sector gepleit voor vrijstelling. “Binnen de Europese regelgeving is de ruimte er wel om de biologische sector vrij te stellen, maar dat wil het ministerie niet”, vindt voorzitter Sybrand Bouma. De groep wil daarom een groter bewustzijn van de problematiek die bioboeren hebben sinds het fosfaatbeleid. “Intussen vallen de eerste bedrijven om, de bank wil bij sommigen de stekker er uittrekken”, stelt Bouma. “Ik durf te zeggen dat 1 op de 20 bioboeren het niet gaat redden in het huidige systeem van fosfaatrechten.”

Tevreden over actie

De actie in Brussel is naar tevredenheid van Bouma verlopen. “Leden van het Europees parlement, van onder andere de Partij voor de Dieren en SP, maar ook de commissie milieu, hebben nogmaals bevestigd dat de biologische sector niet bijdraagt aan de Nederlandse mest- en milieuproblematiek.”

We zien graag dat de politiek hierin haar verantwoordelijkheid neemt en de biologische boeren tegemoet komt

De hoop van de actiegroep is dat deze boodschap ook wordt meegenomen in de landbouwcommissie en dat Brussel zo druk kan uitoefenen op de Nederlandse overheid om alsnog vrijstelling voor de biosector te realiseren. Een uiterste stap zou een juridisch traject zijn. “Maar dat heeft niet onze voorkeur. Dan geven we het ministerie de mogelijkheid om de handen er van af te trekken en het oordeel over te laten aan de rechter. We zien graag dat de politiek hierin haar verantwoordelijkheid neemt en de biologische boeren tegemoet komt,” vertelt Bouma.

Voor nu gaat de groep SOS Bioboeren door met de publieke campagne.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  1 op 20 niet gaan redden........ wat is dat? Stoppen? Failliet? Is dat anders dan bij gangbaar? Of maakt dat niet uit? Omdat extra rechten voor bio hoe dan ook ten koste van ruimte voor/van gangbaar gaat.

 • koestal

  Toch geen suicide ?

 • a.vermue@hetnet.nl

  helemaal van de pot gerukt die bioboeren

 • Bennie Stevelink

  Iedereen heeft fosfaatrechten gekregen naar het aantal koeien wat hij had. Grondgebonden boeren hebben niet ingeleverd.
  Wat is dan het probleem van de bioboeren?

  Het probleem is dat de bioboeren tot de grote groeiers behoren waarvan een deel de nieuwe megastal niet op tijd vol had. Eerder was 10% van de bioboeren niet grondgebonden, inmiddels is dat meer dan 30%. Met hun grote uitbreidingen schuiven ze op in de richting van de intensieve veehouderij.
  Als er extra afzetruimte was hadden ze deze kunnen opvullen door boeren die nu op de wachtlijst staan toe te laten tot de biozuivel. Maar ze hebben ervoor gekozen om geen nieuwe boeren toe te laten maar zelf zodanig uit te breiden dat meer dan 30% al niet meer grondgebonden is.
  En nu in Brussel een slachtofferhouding aan nemen!

 • Attie

  Marge melkers toch die bio?, kunnen best wat fosfaat bij kopen..!

 • denkenwerk

  Bennie , als je er dan echt niets van weet ; schrijf dan niet !!!

 • xw

  denkenwerk, je bent blijkbaar op je staart getrapt.
  Leg dan eens uit hoe het volgens jou in mekaar zit.

 • G. Peltjes

  @Denkenwerk.Ik ben ook benieuwd naar jouw uitleg.

 • Arjan Wijnstra

  Bioboeren zijn per definitie grondgebonden. Er is binnen bio dus geen mestoverschot. Eerder een mest tekort omdat ook bio akkerbouwers en tuinders mest nodig hebben. Bio is dus niet de (mede)veroorzaker van het mestoverschot maar juist de oplossing. Dat snappen ze in Brussel wel, maar wil er hier in Nederland niet in. Of eigenlijk wel natuurlijk, alleen zijn de belangen van de grote spelers als Rabo en FC te groot. Dus rijdt de bio boer niet door rood, maar wordt wel bekeurd.

 • kleine boer

  @arjan wijnstra en een gangbare met latente ruimte wat is het verschil?

 • Attie

  ArjanWijnstra, sommige gangbare boeren zijn ook grondgebonden.. Bio vrij van fosfaat? overstappen dan maar! Ook dat snappen ze in Brussel..
  Maar goed mooi een dagje Brussel!

 • kanaal

  alle extensieve bedrijven vrijstellen is veel eerlijker en beter voor alles , de pijn leggen bij de veroorzakers

 • Firma Vellenga

  Het gaat er denk ik ook om dat deze Bio boeren van zich laten horen. Zij gaan wel naar Brussel. Dat hebben wij niet gedaan. Het is makkelijk om dan maar af te geven op deze mensen. In ons achterhoofd weten we allemaal dat we er met zijn allen hadden moeten staan, niemand is eerlijk behandeld

 • koestal

  Dag Sinterklaasje.

 • koestal

  Brussel was vroeger een vrolijke stad zong Liesbeth List.

 • Gat

  Arjan wijnstra, daar gaat het toch niet om. Die koe heeft ook oornummers in, staat ook geregistreerd dat ze mest produceert. Dus ze telt ook mee net als de rest. Stront is stront.
  Voor stro mag je wel bij gangbare akkerbouwer kopen, omdat er biologisch niet genoeg van is. Ja de lusten wel de lasten niet. Zo wil ik ook boeren!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.