Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Vreba Melkvee wordt duurzame zelfzuivelaar

Vreba Melkvee wordt de grootste zelfzuivelaar van Nederland, bevestigt mede-eigenaar René van Bakel.

Het melkveebedrijf Vreba Melkvee met nu 2.250 melkkoeien, wordt een van de duurzaamste melkveebedrijven van Nederland, meldt Van Bakel. “Binnen 5 jaar willen wij de kringloop rond hebben op ons bedrijf en voor wat betreft uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen mikken wij zelfs op emissie-negatief.”

Zelfzuivelaar met veel producten in winkel

De belangrijkste ommezwaai voor dit moment is echter dat Vreba Melkvee zelfzuivelaar wordt. In plaats van de melk te laten verwerken bij DOC Kaas, wordt de melk op het bedrijf zelf gesplitst in magere melk en room. Ondanks de gedaalde prijzen voor vet en room zit daar volgens René van Bakel een goed verdienmodel in. “In 2007 leverde dat een melkprijs op van 70 cent, dit jaar is het 55 cent.”

De gewasteelt en het bodemmanagement zullen zodanig zijn dat meer CO2 wordt vastgelegd dan wordt uitgestoten

Enkel splitsen van de melk is niet het einddoel. “We streven ernaar om steeds meer eigen producten in de winkel te krijgen. Daar zit meerwaarde in.”

Fosfaatrechten spelen grote rol in keus Van Bakel

De omschakeling tot zelfzuivelaar is om nog een reden interessant. Wie zelfzuivelaar is, mag een forfaitaire melkproductie van 7.500 kilo per koe hanteren plus bijbehorende fosfaatproductie. Dat de werkelijke melk- en fosfaatproductie groter zijn, deert de wet niet, zegt Van Bakel. “Meer produceren zal ook moeten, want hier is flink geïnvesteerd.”

Toch zal Vreba Melkvee binnen 5 jaar de kringloop rond maken en milieuverantwoord draaien. De gewasteelt en het bodemmanagement zullen zodanig zijn dat meer CO2 wordt vastgelegd dan wordt uitgestoten. Bovendien gaat overtollige mest in korrelvorm per schip naar Hongarije, waarvandaan soja en raapschroot terugkomen. Van de methaan wordt bovendien trekkerbrandstof gemaakt.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Is dit ondernemerschap of grenzen opzoeken waar anderen weer de dupe van worden? Voor beide is wat te zeggen wat mij betreft.

 • nvanrooij1

  Een raar verzinsel de norm voor de zelfzuivelaars van 7500 kilo voor de fosfaatrechten en de Meststoffenwet.
  Iedereen die normale rechten heeft kan minder koeien houden op het moment dat de melkproductie stijgt, terwijl de zelfzuivelaars zonder inlevering van koeien door kunnen melken boven de 7500 kilo.
  De norm bij 7500 kilo is 39,1 kilo fosfaat en boven 10624 kilo is dit 49,3 kilo.
  Bij 100 koeien scheelt dit 1020 kilo fosfaat waarvoor geen koeien ingeleverd hoeven te worden te worden , terwijl de andere veehouders in dat geval ruim 20 koeien minder kunnen houden (1020 kilo /49,3). Het zelfde geldt voor de Meststoffenwet . Je hoeft voor 1020 kilo fosfaat minder te verantwoorden.
  Als er rechten zijn toegekend op basis van de oorspronkelijke melkproductie als die hoger was dan 7500 kilo en de rechten worden niet gecorrigeerd zouden er zelfs meer koeien gehouden kunnen worden.
  Een compleet verkeerde wetgeving.

 • farmerbn

  Wederom gehaaide jongens daar. Maar moet je alles zelfzuivelen of is een gedeelte van je melk ook goed?

 • nvanrooij1

  Minimaal 50 procent zelfzuivelen

 • Bolder01

  Een Heer. en een beer willen steeds meer, ook hier komt een keer een eind aan ,, wens veel suc 6 toe💪

 • hansvanbergen

  Dus hun hoeven voor 20% van de koei geen P rechten??

 • Bennie Stevelink

  “De gewasteelt en het bodemmanagement zullen zodanig zijn dat meer CO2 wordt vastgelegd dan wordt uitgestoten”.
  Hoe doen ze dat? Ik weet uit andere bronnen dat verhoging van organischstofgehalte bijna onmogelijk is. En ook al zou dat lukken dan is dat nog maar tijdelijk totdat een nieuw evenwicht bereikt is.
  En de soja die van elders wordt gehaald? Hoeveel CO2 uitstoot staat daar voor?

  Het verhaal is volstrekt ongeloofwaardig. Het werkelijke doel lijkt ontduiking van fosfaatwetgeving te zijn.

 • landboer

  Klimaat verandering tegenhouden is ook ongeloofwaardig... Soja van elders zullen ze wel niet meetellen. Deed trouwens niet geheimzinnig over het werkelijke doel. Maar ondanks alles ,ben er geweest ,toch wel een ervaring om het een keer te zien,al begrijp ik alles er lang niet van.

 • Attie

  En hoe ist met 'Stille Willy'...??

 • Zuperboer

  Citaat RvB: “Meer produceren zal ook moeten, want hier is flink geïnvesteerd.” .......en door de rest van de NL'se boeren natuurlijk niet. Die redden zich d'r maar mee.....duhhhhhh #naonsdezondvloed

 • Peet1212

  Ben het helemaal met Benny eens, men zoekt hier weer de mazen in de wet op.
  En het enigste doel lijkt meer en meer koeien en zonder daarvoor rechten te hoeven kopen!!!

 • farmerbn

  In plaats van 20 vrachtwagens boerenmelk naar DOC rijden, gaan ze 19 vrachtwagens boerenmelk en één vrachtwagen room naar DOC rijden. Hierdoor een gigantisch financieel voordeel met de fosfaatwet. Zeker erg slim.

 • RIEN65

  Als je dan zo slim bent waarom ga je het dan iedereen vertellen?

 • landboer

  Juist RIEN ,dat vroeg ik mij ook af!

 • 306lsa

 • johnroos

  Hebben weer wat kleur op de wangen dankzij Rabo, Bowie, Koolen.... Koeien lopen er weer als vanouds prima bij. Complimenten!

 • gerben5

  Blijkt maar weer wat een broddelwerk de fosfaatwet is. Waarom forfaitair productie bepalen? Er is toch gewoon uit de boekhouding te halen hoeveel zuivel er geproduceerd word? Ondertussen is de Wur een klimaat onafhankelijke stal aan het ontwikkelen waar ze alleen in China en andere landen zonder maatschappelijke weerstand wat mee kunnen, maar wat wel ten koste gaat van de Nederlandse export

 • drikhend

  Beste Rien65 Hij vertelt gehiem hoe het kan of moet niet aan iedereen . Nee hij vertelt aan iedereen dat hun goed bezig zijn . En dus niemand moeilijk moet doen als hun meer koeien gaan houden . Of er minder vracht bewegingen zijn door zelf melk gedeeltelijk of helemaal te verwerken betwijfel ik zeer . Want de bijproducten die onstaan zullen ook afgevoerd moeten worden . Dus tonnen vervoer zullen in mijn ogen niet minder worden . Hier laat hij zich ook niet over uit in zijn verhaal . En de rest wie weet . Ik zie het als een promotie verhaal . Denk aan verleden met quotum en melk handel en de avonturen in Amerika die een bekend persoon uit deze familie mogelijk heeft gemaakt wat er nu staat . Toen werdt dit bedrijf als promtie bedrijf voor de handel gebruikt . Nu zie ik weer een overeenkomst .Doel is groeien en ten koste van wie maakt niet uit . De een heeft een goedgevoel en de andere buikpijn of nog erger na zaken doen met deze heren in verleden.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.