Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Onderscheidende duurzaamheidsstap Cono

Om een onderscheidend zuivelbedrijf te blijven, wil coöperatie Cono een nieuwe duurzaamheidsstap zetten. Daarvoor komt er een systeem met 18 indicatoren, waaruit leden zelf een ‘menu’ kunnen samenstellen. Onderdeel van het pakket is een glyfosaatverbod per 2020 dat geldt voor de teelt van eigen voergewassen.

De leden kunnen met het nieuwe pakket, dat vanaf volgend jaar van kracht wordt, tot 75 cent per 100 kilo extra verdienen. Dat werkt als volgt: per indicator kan 5 cent worden verdiend, tot een maximum van 15 indicatoren. Ondertussen wordt het komende jaar benut om met de hele coöperatie over te gaan naar Vlog-gecertificeerde melk. Met deze stappen wil Cono voorkomen dat allerlei nieuwe deelstromen ontstaan, zoals bij veel andere bedrijven, en juist zorgen dat de ledenmelk collectief naar een hoger kwaliteitsniveau toe gaat.

Niet-weiders volwaardig lid

Er is nog een klein aantal niet-weidende boeren. Deze leden blijft Cono als volwaardig lid respecteren, stelt directeur Betten. Vanwege de extra logistieke kosten wordt voor de niet-weidemelk wel 1 cent per kilo aan extra kosten voor logistiek in rekening gebracht. Ter vergelijking: FrieslandCampina hanteert een afslag van 0,35 cent per kilo. De weidepremie en de Caring Dairy-toeslag blijven gelijk.

Belangrijke onderdelen in het nieuwe pluspakket zijn extra stimulansen om meer gras van het eigen bedrijf te benutten, dieren in eigen beheer op te fokken, de beloning van levensduur en de beperking van broeikasgasuitstoot.

Met deze aanvullingen op het huidige Caring Dairy-programma zet Cono de route uit naar een grote duurzame melkstroom richting 2025.

Laatste reacties

 • koestal

  ook de hoogste melkprijs .

 • .....

  Milieudefensie heeft meer te zeggen bij de CONO dan de leden/eigenaren

 • Koendershof

  Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen!

 • magele

  Alles gaat kapot aan dit soort lieden die er een behagen in scheppen met dit soort onzin hardwerkende mensen kapot te maken

 • .....

  Vooral al die melk fabriek directeurtjes weten van gekkigheid niet wat ze moeten verzinnen om toch vooral maar zo politiek correct mogelijk te kunnen opvallen.
  Wat de leden ervan vinden zal ze ruk zijn

 • agratax.1

  Het lijkt erop dat "Duurzaam" een doel op zich is geworden, en niemand meer zicht heeft op "Hoe verder". Onze hele maatschappij wordt ondergeschikt gemaakt aan de Klimaatsverandering, ongeacht de sociale en economische gevolgen voor de minder bedeelden in onze maatschappij. Ja zelfs op de wereld tellen de minder bedeelden niet meer mee, de rijken bedenken al de klimaat redende maatregelen zonder te weten of het door hen gestelde doel gehaald kan worden. De kosten worden afgewenteld op de mindere goden (boer en tuinder en de minima). Laten we wel zien de statistieken tonen aan dat de Chinezen, die stikken in de vuile lucht en beweren alles te doen aan schone energie opwekking, nog steeds kolencentrales uit de grond stampen om zo snel mogelijk de wereld (markt) te beheersen. Wat wij verbeteren aan het klimaat, verpesten vele anderen ter wille van hun economie.

 • Alco

  Ja @agratax. Ze denken hier dat een mug meer werk kan verzetten dan een olifant.
  En dan ook nog onder een gefantaseerd "duurzaamheid" logo.

 • klaas.van.der.horst1

  Wat zou er gebeuren als Cono niks deed? Ik zou de mensen die nu mopperen wel eens willen horen als ze met die situatie over een paar jaar nog eens in hun portemonnee keken.

 • Alco

  Waar ik bang voor ben Klaas is dat nieuwe richtingen de standaard worden, waarmee we alle concurrentie met het buitenland verliezen.
  Maar ik wens hen alle geluk.
  Als deze productie afzet vindt is het pas geslaagd.
  Maar het euvel is dat de consument het volle vertrouwen heeft in wat er nu in de schappen ligt en dan alleen naar de prijs kijkt.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, juist deze ontwikkeling biedt ons de mogelijkheid om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen. Met een standaard product concureren op kostprijs tegen het buitenland verliezen wij altijd.

 • .....

  @klaas vd Horst, die hele duurzaamheidsgekte kan de consument nog wel eens flink de keel uit gaan hangen als straks alles flink duurder gaat worden.

 • Alco

  @Bennie. We komen steeds weer op hetzelfde.
  Als de schappen in de supermarkt met speciale producten gretig aftrek genieten heb jij gelijk.
  Maar we zien die tendens niet.
  Er is maar een paar procent nodig voor de elite.
  Voor de rest is alles gewoon bulk

 • mtseshuis

  Tot zover het gezonde verstand van de Cono... Daar hoeven we dus ook al niks meer van te verwachten..

 • piet p

  Denk dat dit duurzaamheidsgezeik zonder echte vergoeding een hoop boeren de strot begint uit te hangen. Komen hoop stoppers van met het gewenste resultaat.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.