Rundveehouderij

Nieuws 37 reacties

Melkveehouder houdt gekocht fosfaatrecht vleesveehouder

Melkveehouders die fosfaatrechten hebben gekocht van vleesveebedrijven die deze onterecht hadden gekregen, mogen deze fosfaatrechten houden. Dat schrijft minister Carola Schouten van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. De betrokken vleesveehouders moeten de rechten die ze ten onrechte toebedeeld hadden gekregen wel terugbetalen.

Toen eind maart duidelijk werd dat er problemen waren bij het toekennen van fosfaatrechten aan vleesveehouders, zijn de transacties van fosfaatrechten van vleesveehouders aan melkveehouders aangehouden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Een deel van de transacties was toen al geregistreerd.

Bij ongeveer 10 transacties van voor 29 maart was sprake van (deels) ongeoorloofde staatssteun, schrijft Schouten. Nederland moet deze ongeoorloofde staatssteun terugvorderen bij de vleesveehouders. In totaal gaat het om ongeveer 2.400 kilo fosfaat, waarvan nog 200 kilo in bezit is van vleesveehouders, 2.200 kilo, goed voor 50 melkkoeien, is verkocht aan melkveehouders. Het ministerie schrapt de fosfaatrechten die nog in het bezit zijn van de vleesveehouders door de herbeschikking. De fosfaatrechten die verkocht zijn aan melkveehouders, mogen bij de melkveehouders blijven. “Het genoten voordeel wordt in geld teruggevorderd bij de vleesveehouder”, zegt Schouten.

Herbeoordeling bedrijven aardig op streek

In totaal zijn tot en met 29 september 1.191 overdrachten van fosfaatrechten van vleesveehouders aan melkveehouders aangemeld bij RVO.nl. Hiervan zijn er 646 geregistreerd en afgehandeld. 545 transacties worden nog aangehouden, omdat de herbeoordeling van het aantal fosfaatrechten van deze vleesveehouders nog niet is afgerond. Zodra deze zijn afgerond, worden ook deze transacties definitief geregistreerd. Doelstelling is dat alle herbeoordelingen in oktober worden afgerond. Tot 24 september hebben 608 vleesveebedrijven een herziene beschikking ontvangen. De helft van de 5.300 bedrijven die herbeoordeeld moeten worden, is inmiddels beoordeeld.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Lekker bezig!!

 • ghsmale

  Niks is zeker in dit land

 • puinhoop

  Ongeoorloofde staatssteun, zo zou ik het ook brengen. Kan de overheid weer lekker graaien. Pardon? Dan is het toekennen van rechten aan melkveehouders ook staatssteun. Zeker als je meteen daarna stopt á minimaal 250 euri per recht! Als je het in dit land maar krom brengt is alles toegestaan.

 • Tinus1

  ..🙈🙈niet te filmen.....

 • deB.


  We laten altijd over ons heen lopen, al jaren lang.... we zijn makke mietjes!

  Daar gaat de sector kapot aan...wanneer is het moment, dat we het niet meer ACCEPTEREN??

 • kraats

  Ja wat wil je dan ?
  Dat ze je opbrengst van je verkochte rechten persoonlijk komen ophalen in de ambassade van Saoedi Arabië in Turkije ... ??

 • Boertje25

  aan wie moeten ze terugbetalen? Aan de melkveehouder? zit die mooi goed met gratis fosfaat erbij

 • Attie

  Verstandig Carola, tenslotte eerlijk gekocht en betaald!

 • wmeulemanjr1

  Foutje, bedankt

 • mts_kuijpers

  Boertje 25, RVO gaat het bedrag ophalen bij de vleesveehouder. De melkveehouder heeft gewoon betaald voor de rechten.

 • jeannettedekker1

  Als RVO de overdracht heeft verwerkt,ligt in ieder geval de fout bij RVO.

 • jeannettedekker1

  De rekening zal niet door Carola maar door de blijvers in de melkveehouderij betaald worden. En de rekening zal nog veel verder oplopen.

 • Hindrik66

  Dus LNV word er financieel beter van dat ze foutief rechten hebben uitgedeeld aan vl vee houders

 • haj146

  Wat een inbrekers, eerst kunnen ze wel een beschikking van toekenning sturen. Mensen hebben gewoon eerlijk hun rechten verkocht en kunnen ze nu aan de roverheid terugbetalen... Wat waren er toch een boel voorstanders van fosfaatrechten . Bedankt allemaal!

 • Bennie Stevelink

  Met het geld wat de vleesveehouders moeten inleveren kunnen sommige knelgevallen gecompenseerd worden. Die kunnen van dat geld weer fosfaatrechten kopen.

 • Gradje 1966

  Bennie er zijn geen knelgevallen die daar recht op hebben iedereen die 8.3 % gekort is is een knelgeval. Niet die toevallig in 2015 een nieuwe stal heeft gezet.
  Want die een paar jaar eerder een stal hebben gezet hebben en niet vol staat
  hebben misschien ook wel problemen maar daar word niet naar gekeken . De grootste schreeuwers worden het eerst geholpen en dat is niet nodig dan iedereen of niemand

 • kleine boer

  En hoe gaat de roverheid het bedrag controleren wat er voor gegeven is? Gewoon geschonken kan toch ook....

 • Attie

  Je mag er van vinden wat je wil, maar vleesvee-jongvee 100/102 zat altijd al onder het zogenaamde plafond, niks mis mee dus.

 • melkveehouder .

  Het lijkt me wel dat de sectorplafonds van de melkvee- en. vleesveehouderij hierop moeten worden aangepast.Er is immers vleesveefosfaat overgeheveld. En waarom zou ontschotting juridisch dan nog houdbaar zijn?

  Dit nog los van het staatssteunverhaal.

 • OoO

  Het gaat echt niet om fosfaat.
  Ze willen van de boeren af.

 • landboer

  Valt me eerlijk gezegd mee dat dit probleem zo opgelost wordt.

 • Attie

  Mij ook landboer, knelgevallen is wat.., maar knelgevallen van gekocht fosfaat is helemaal wat!!

 • Dirk
  vleesvee fosfaat rechten ,bestaan volgens mij niet ",Melkveehouder", en onschotting
  wordt vooral tegengehouden door de varkenshouders , dat is begrijpelijk ,zij werden ,ONTERECHT,15 jaar geleden als enigen afgerekend op het fosfaatoverschot in Nederland ,wel vind ik dat binnen een bedrijf , ontschotten mogenlijk moet worden

 • koestal

  gekocht is gekocht

 • melkveehouder .

  @22.38 Dirk. Inderdaad bestaan vleesvee fosfaatrechten niet (meer). Wel is nu door Schouten melkveehouders de mogelijkheid geboden om meer melkkoeien te houden op basis van 'niet bestaand vleesvee fosfaatrecht'. Extra koeien houden bóven op het eerder vastgestelde plafond. Niet moeilijk te begrijpen. Juist daarom moet het sectorplafond melkvee naar boven worden bijgesteld om een extra generieke korting te voorkomen.

  Het is linksom om rechtsom; óf je stelt je als Minister op het standpunt dat met 'vleesvee fosfaat' extra melkkoeien mogen worden gehouden en verhoogt het melkvee fosfaatplafond, óf je stelt je als Minister op het standpunt dat 'vleesvee rechtenfosfaatrechten' géén recht geeft tot het houden van extra koeien c.q. de door melkveehouders aangekochte rechten gewoon vervallen. De nu gekozen opvatting van de Minister dat melkveehouders de verworven rechten mogen benutten voor extra koeien kan daarom niet zonder gevolgen blijven lijkt me zo.

  Ik zie niet in waarom juridisch gezien wel melkkoeien gehouden mogen worden op basis van 'vleesvee fosfaat' maar niet op basis van 'varkens fosfaat'. Dit is toch niet uit te leggen ? De opvatting van de Minister lijkt me gewillig voer voor advocaten van boeren die klem zitten en maar al te graag (goedkoop) varkensfosfaat willen aanschaffen om hiermee koeien te melken.

  Het mogen behouden van vleesvee rechten c.q. het mogen houden van koeien op basis van 'niet bestaande rechten' is een vorm van staatssteun die volgens mij de toets der kritiek niet kan doorstaan.

  Om misverstanden te voorkomen; ik gun het mijn collegae van harte, de overheid is in de fout gegaan!

 • 19 okt. 20.36
  Het is precies zoals jij verwoord. Degene die in 2013 stallen hebben gezet hebben nu ook veel lege plaatsen. Ondernemersrisico is gelijk voor iedereen.
  Men moet beginnen om de normen die men rekent op waarde te zetten die mest inhoud. Dan gaat de plaatsingsruimte groter worden ( er zit immers steeds minder fosfaat in mest door ander voer en mindere bemesting)
  Als RVO daar nu eens haast mee gaat maken kan iedereen 2019 weer een aantal beesten extra houden. We worden nu allemaal in een houdgreep gehouden.
  Ons inkomen wordt gewoon van ons afgepakt en steeds meer kunnen niet verder en gaan van ellende maar stoppen.

 • deB.


  dat is het...van ellende stoppen...al die mooie gladde praatjes van boerderij en consorten over die misselijke regelgeving...je koopt er niets voor, de praktijk is totaal anders!! De buitenwacht lult er glad omheen! O nee, nu niet, ze hebben weer weekend. Maandag 9 uur gaan ze weer los

 • Bolder01

  Het blijft een grote puinzooi, ( bedanknt l.to, nzo rabo. Fc. En allen die hier aan meegewerkt hebben aan dit beleit hebben deze personen geen bloed,aan hun handen. ) Halve stallen leeg. . Zo kan men de cirkel niet rond houden ,,als men het niet wil dat er koeien bij komen dan de melk prijs maar verdubbelen dan zijn we toch ook uit de problemen die wij niet hebben verookzaakt FC heeft in 2014 meerdere keren om meer melk gevraag. Maar niet er bij vertelt hoeveel ze er voor gingen betalen

 • deB.


  Ze zitten nog steeds bij elkaar in Utrecht, in dat gedrocht gebouw van de witte boorden! Het deugt van geen kanten! Overleg met elkaar, over ons@

 • Henk.visscher

  melkveehouder(00.36)heeft wel een sterk punt

 • wmeulemanjr1

  Overheid 'mag' er juridisch een heel vreemd fosfaat-gestuntel op na houden.
  Ook als je kijkt naar de "eigenwijze" goedkeuring bemonstering/Overheid tot eurofins is juridisch ook een hele vreemde gang van zaken!

 • Attie

  Zou voor iedereen win win zijn om (deels) te ontschotten, maar ja de 'Grote Reus' kan er niks mee...

 • MHeinsius

  het blijkt dus dat je als vleesveehouder een rund aankoop dat gust is en later toch drachtig blijkt te zijn, ben je eigenlijk verplicht deze dracht af te breken want het kalf mag nooit verkocht worden aan iemand die hier toch een kalfje bij wil gaan fokken....... fijne regels verzinnen ze in Den Haag!!!!!!

 • Tuig

  @Attie, iedereen? Varkenshouders die verder willen tel je voor het gemak maar even niet mee?

 • Attie

  Nee Tuig, ik heb een zwak voor blijvers ook varkenshouders, daarom ook maar een gedeelte bv 20% het zou ze wat makkelijker over de streep trekken om te stoppen.
  Voor het gedeelte wat naar rundvee gaat is grondgebondenheid vereist, dus ruimte op de mestmarkt, toch win win?

 • Tuig

  Bijna win win, zullen varkensrechten niet duurder worden? Grondgebonden, dan vallen veel melkveehouders af volgens mij.

 • Attie

  Tuig, die 20% wordt duurder maar wat denk je van de 80 ? Maar wij komen er vast wel uit, nu de rest nog😉

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.