Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Melkproductie blijft volgens EMB verlieslatend

De melkproductie in 6 Noordwest-Europese landen – België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland – leverde de melkveehouderij daar in de voorbije 5 jaren alleen maar verlies op.

Dit constateert het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) in een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de European Milk Board (EMB). Het BAL nam voor haar berekeningen louter Europees erkende landbouwdata als uitgangspunt, uit het zogenoemde FADN-netwerk.

Productiekosten structureel hoger dan melkprijs

Zelfs in zogenaamd goede jaren kwamen melkveehouders nog steeds tekort. De productiekosten waren steeds hoger dan de ontvangen melkprijs. Volgens de EMB varieerde de gemiddelde melkprijs tussen de 32 en 35 cent per kilo melk, terwijl de productiekosten uiteen liepen van 41 tot 46 cent per kilo melk.

Als dit probleem niet wordt aangepakt, wordt het steeds moeilijker voor melkveehouders om nog melk te blijven produceren in Europa

Onderzoekster Karin Jürgens: “Als dit probleem niet wordt aangepakt, wordt het steeds moeilijker voor melkveehouders – zowel groot als klein – om nog melk te blijven produceren in Europa.”

Tekort op productiekosten loopt op tot 27%

Het gemiddelde tekort op de productiekosten over de onderzochte periode van 5 jaar verschilt per land, maar overal stevig. In Denemarken bedraagt het tekort zo’n 14%. Dat is de ondergrens. In Frankrijk en België is het tekort het hoogst, namelijk 27%.

Prijscrisis in landbouw serieus aanpakken

EMB-voorzitter Erwin Schöpges presenteerde de nieuwe studie onlangs aan het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO). “Men nam notitie van de rode cijfers die wij signaleren bij de melkproductie, maar er volgde geen uiting van verontwaardiging over het gebrek aan balans in de melkaanvoerketen.” Hij hoopt wel dat dit verandert en dat met name de Europese politici de prijscrisis in de landbouw serieus aanpakken.

Laatste reacties

 • koestal

  Maar je bent in ieder geval bezig,het houdt je ook van de straat

 • deB.

  Wat een ondernemers!!

 • farmerbn

  Natuurlijk is het verlieslatend want anders zouden de zuivelfabrieken zelf de melk wel uit de koeien trekken en de boeren als personeel aannemen.

 • Bennie Stevelink

  Hoe is de kostprijs berekend?

 • farmerbn

  In Frankrijk krijgt de boer 2% voor zijn kapitaal en 20.000 euro per persoon (boer en/of meewerkende gezinsleden) voor de berekening van de kostprijs. De kostprijs bij de gespecialiseerde grotere melkveebedrijven in West Frankrijk is 30 cent.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, waarom is de kostprijs bij jullie in Frankrijk zoveel lager dan in de rest van Europa?

 • farmerbn

  Omdat een gespecialiseerd groter melkveebedrijf maar een gemiddelde waarde heeft van 1 euro per liter. Daarnaast hebben die bedrijven vaak veel pachtland met een lage pachtprijs (minder dan 200 euro per jaar). Elke veeboer heeft akkerland en dus veel krachtvoerachtigen. Het gemiddelde vreemde vermogen is 60 cent per liter en de rentes zijn lager dan in NL.

 • Vhouder

  dat bedoelen ze met leven als een god in frankrijk

 • Attie

  Denk ook dat je er prima kunt boeren, maar of je er na 20/30 jaar met een volle 'kofferbak' van terug komt waag ik te betwijvelen.

 • farmerbn

  De premie is hoger dan de pachtprijs dus gratis land.

 • deB.


  In dit land houdt het op...wat een paniek sprongen zie je om het lijf te redden, van buiten lijkt het mooi, maar je moet het is weten..jongens hebber er geen zin meer in, kijk wat er te koop staat...

 • arnomiedema1

  Ik raad jullie aan om de (engelstalige) studie zelf te bekijken aangaande de achterliggende informatie over de berekeningsmethode. Die informatie vind je allemaal op de site van de EMB: www.europeanmilkboard.org onder de titel "What is the cost of milk production?" De studie maakt uitsluitend gebruik van de enige databank die door alle EU landen wordt erkend, en alleen gespecialiseerde melkveebedrijven worden in deze databank meegenomen. Verschillen vind je in de berekening van de arbeidsuren die de overheden accepteren (Frankrijk het laagste aantal uren en Duitsland het hoogste per arbreidskracht. terwijl een arbeidsurenstudie in alle landen ontbreekt. Ook het verschil in toeslagen (subsidies) is enorm: Nederland als laagste met 1,98 cent per liter, Luxemburg als hoogste met 7,31 cent. Dat heeft alles te maken met overheden en co-financiering. Daarnaast zijn de netto investeringen - noodzakelijk om te kunnen blijnven produceren in overeenstemming met nieuwe regels en voorwaarden-voor het eerst berekend.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, de lagere kostprijs in Frankrijk is dus vooral te danken aan de goedkopere grondprijs voor zowel pacht als koop.
  Waarom is grond in Frankrijk zoveel goedkoper als in andere landen?

 • farmerbn

  Ja, goedkoop en een hele boel. Melkveehouders hebben nauwelijks 8.000 ltr melk per ha. Land is goedkoop omdat niet iedereen land mag huren of kopen. Je moet boer zijn en vaak ook een landbouwopleiding gehad hebben. Commissies bepalen wie mag huren of kopen waarbij jonge boeren voor gaan, dan de kleinere boeren en als laatse de grote. Goede akkerbouwstukken zijn moeilijk te bemachtigen maar complete melkveebedrijven niet.

 • koestal

  je bent als boer altijd bezig,al werk je met verlies.

 • piet p

  Als je je gezond verstand gebruikt hou je hier in Nederland vandaag nog op.
  Kan geen kant meer op tenzij je het gratis hebt overgenomen van je ouders.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.