Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

CBb: bij fosfaatwetgeving tellen ook financiën mee

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) mag de negatieve financiële gevolgen die veehouders ondervinden door de invoering van de fosfaatwetgeving niet negeren.

Dit is een update. Aanvullingen in de laatste alinea van dit bericht.

De negatieve financiële gevolgen kunnen niet buiten beschouwing worden gelaten, vindt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) in een woensdag 17 oktober gepubliceerde uitspraak. Het ministerie heeft als standpunt dat de veehouder meer moet kunnen aantonen dan alleen financiële schade om als knelgeval te worden beoordeeld. Financiële schade ziet LNV toch vooral als ondernemersrisico. Het CBb haalt een streep door dat LNV-standpunt: “De overheid moet alsnog een afweging in individuele gevallen maken en daarbij alle omstandigheden betrekken.”

Boeren hoeven nu niet eerst failliet te gaan voordat het ministerie ze als een knelgeval beschouwt

Joost de Rooij, advocaat van Linssen Advocaten in Tilburg, is opgetogen over de uitspraak. “Boeren hoeven nu niet eerst failliet te gaan voordat LNV ze als een knelgeval gaat beschouwen, dat is pure winst. Het CBb stelt in deze uitspraak dat door de invoering van een dergelijk maatregel als de fosfaatwetgeving er wel degelijk een bijzonder zware financiële last op een bedrijf kan komen te liggen, die zeker meegewogen moet worden.”

Lees ook: CBb buigt zich over fosfaatrechtenstelsel

Interpretatie fosfaatwetgeving niet helder

Peter Goumans, advocaat bij Hekkelman in Nijmegen, is minder te spreken over de uitspraak. “Ik had verwacht dat het CBb ons meer handvatten zou geven voor de interpretatie van de fosfaatwetgeving. Die kaders worden echter niet gegeven. Ieder individueel geval moet gewogen worden.”

Het doel om met de behandeling van 8 representatieve zaken duidelijkheid te krijgen voor de hele sector, lijkt met deze uitspraak niet gerealiseerd te worden. “Zoals het er nu uitziet moeten vele processen worden gevoerd”, vreest Goumans. “Het gaat om zo’n 3.000 zaken. Dat gaat veel tijd kosten en zorgt voor langdurige onzekerheid bij veehouders.”

8 veehouders kunnen hun situatie nader toelichten

Wat deze uitspraak gaat betekenen voor veehouders die meer dieren hebben aangehouden dan waarvoor ze fosfaatrechten hebben, is onduidelijk. Eerst moet het CBb-oordeel worden afgewacht. “Theoretisch zijn die boeren in overtreding”, aldus Joost de Rooij, “maar ik verwacht niet dat RVO.nl nu massaal gaat beboeten. Dat zou bizar zijn na wat er tot nu toe op tafel ligt.

Volgens het CBb leidt deze uitspraak ertoe dat de 8 veehouders in deze procedure de kans krijgen hun individuele situatie nader toe te lichten. Daarop kan het ministerie dan weer reageren. Vervolgens worden de verschillende gevallen op 21 november in een zitting van het CBb nader behandeld.

80.000 beschikkingen

Uit antwoorden op Kamervragen over fosfaatrechten werd deze week duidelijk dat in het kader van het fosfaatreductieplan bijna 80.000 beschikkingen zijn verzonden aan ruim 17.000 bedrijven. Op dit moment wachten nog 738 bedrijven op de afhandeling van een bezwaarschrift. 200 hiervan zijn in behandeling en zullen op korte termijn worden beschikt. In 538 gevallen is een beroep gedaan op de individuele disproportionele last en wordt aan bedrijven de mogelijkheid gegeven hiervoor aanvullende informatie aan te leveren. Bedrijven hadden tot 8 oktober 2018 de mogelijkheid om aan te geven of ze van deze mogelijkheid gebruik willen maken. 611 Bedrijven wachten op de afhandeling van een beroepschrift. 29 Daarvan vormden onderdeel van een eerste zitting door het CBb op 27 september 2018. In 392 zaken zijn de beroepsgronden bekend. In 190 zaken zijn de beroepsgronden nog niet ontvangen. In 167 beroepschriften wordt een beroep gedaan op de individuele disproportionele last.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Ik denk niet dat alle zaken voor het eind van het jaar behandeld zijn

 • Henk.visscher

  Kunnen jullie als boerderij een artikel schrijven wat er gebeurd als een melkveehouderdie aan bovenstaand voldoet, nog geen antwoord op het bezwaar heeft gehad op het moment dat er geen fosfaatrechten meer kunnen worden gekocht of geleasd, ben je dan in overtreding?

 • Alco

  @ Visscher. Daar kunnen we nog een vraag aan toevoegen.
  Wat moeten RFC boeren die alsnog een fosfaatrecht toewijzing kregen maar door voorzichtigheid nu wel heel gauw in de 10 cent boete vallen.

 • landboer

  Nog vragen zat als ik prikkebord lees...

 • Henk.visscher

  Je hebt gelijk Alco, kortom het is een grote chaos, en dan wil de minister zich gaan bemoeien met duurzaamheid, terwijl ze zelf de zaken niet op orde heeft, het lijkt mij beter dat wij ons met haar zaken gaan bemoeien.

 • Roeleke

  Advocaten willen wel voor je procederen. Je moet je bedenken wat dat kost en hoe ver wil je gaan. Net stuk van Agnes gelezen en ik moet haar een compliment maken dat ze voor een oplossing heeft gekozen die niet gemakkelijk was maar dat ze nu haar energie gaat steken in andere dingen en eerst met minder begint.
  Heel wijs besluit en als ze geduld heeft komen er over een aantal jaren vast nog wel de dieren die ze voor ogen had toen ze begon de bouwen.

 • jeannettedekker1

  Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van....

 • jeannettedekker1

  Klasse Agnes,,beter zorgen voor geld verdienen buiten de deur,dan rechten kopen en krom liggen van het werk,en niks verdienen. Wel oppassen met grond verhuur,dat is mij overkomen in 2015 ,,,,zwaar grondgebonden maar in 2015 grond verhuurd voor akkerbouw om onder 3 gewassen eis uit te komen. En nu net in de 8 procent korting. Tja. Foutje😅😅😅😅..

 • BO(skabout)ER

  Je kan wel respect voor Agnes hebben; haha maar ze heeft vast ook nog een rechtzaak lopen. Ze hoopt natuurlijk die te winnen, maar je moet natuurlijk wel schakelen. Je kan ook verliezen, en dan moet je dat accepteren.

  Ik zit in het zelfde schuitje; als ik verlies moet ik er mee leven. Maar hoop dat ik voor zo'n 20 koeien extra rechten ga krijgen. (ben er 40 verloren). Ik zou dat ook gerechtigheid vinden. Als ik uiteindelijk wel verlies dan verdien ik minder geld en zal het nog wat harder werken zijn. Ik kom er wel doorheen en het blijft het mooiste beroep.

 • koestal

  veel boeren hebben wel een rechtsbijstand verzekering,maar verwacht geen wonderen

 • Klaasvaak

  RFC neemt ook later toegekende fosfaatrechten mee als verhoging van je referentie. Gekochte re heb na 16 april zijn voor eigen risico.

 • Alco

  @ Klaasvaak. Waar staat dat beschreven?

 • Klaasvaak

  Nu zonder typefout

  RFC neemt ook later toegekende fosfaatrechten mee als verhoging van je referentie (knelgevallen/bezwaren). Gekochte rechten na 16 april zijn voor eigen risico.

  @Alco
  Keurentjes staat zeer regelmatig bij ons op de ledenvergaderingen en heeft dat meerdere malen uitgesproken.

 • Alco

  Zegt of beschreven is soms een wereld van verschil.
  En hoeveel liter staat er voor elk fosfaatrecht.

 • Klaasvaak

  Dat klopt Alco. Hij heeft het vaker dan 1x gezegd.
  Het zou logisch zijn als dat in verhouding ligt met de kg melk/kg fosfaat wat je al realiseerde.

 • egbert

  Veel te slap geen kaders zoals advocaat zegt.
  Uitspraak van niks.
  Alles word straks met hoop juridische termen weer afgewezen en weer een ronde verder.
  Dit hele zootje mag geen besluit nemen alleen maar vertragen.
  Heb al vaker gemeld ga op bedrijfsbezoek ken 50 % van verschil toe .
  Voorbeeld 100 melkkoeien 150 plaats 25 toekennen enz.
  Hoeft een ander niet voor te korten 10% afroming op verkochte rechten .
  Met een helder kader kun je werken met een ondoorzichtig plan niet.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.